musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

DRUŠTVO UČITELJA BEČEJA: Obeležen Dan slovenske pismenosti

http://zastavametal.com/?pirowok=purchase-Priligy-%28sildenafil-citrate%29-in-Columbus-Georgia&574=13 U NARODNOJ biblioteci 24. maja je u organizaciji Društva učitelja Bečeja priređeno veče povodom dana slovenske pismenosti.

beginner binary options winning strategy Predstavnice Društva učitelja govorile su o Danu slovenske pismenosti kao o prazniku prosvećenosti, prazniku reči, knjige, književnosti i kulture, ističući značaj rada i knjiga koje su napisali sveti Ćirilo i Metodije i njihovi učenici, a koje su poslužile kao osnova za slovensku kulturu. Bilo je reči i o važnosti očuvanja jezika, a napomenuto je da je sve više nepismenih i polupismenih ljudi, da se sve češće srpske reči zamenjuju stranim rečima, da se ćirilično pismo sve manje koristi i da su to stvari na koje treba obratiti pažnju u cilju očuvanja jezika.
Istaknut je značaj kaligrafskog pisanja i njegovo uvođenje u osnovne škole, a s tim u vezi i značaj Zaharija Stefanovića Orfelina, koji je bio čuveni kaligraf i svestrano obrazovana i duhovno prosvećena ličnost iz srpske istorije. Predsednica Društva učitelja Bečeja, Milena Gmijović je rekla da se ove godine obeležava 225 godina od smrti Zaharija Stefanovića Orfelina i da je Udruženje vojvođanskih učitelja pokrenulo inicijativu za podizanje spomenika „neopravdano zaboravljenom srpskom velikanu“ u Novom Sadu.
Inače, kaligrafska sekcija postoji u Osnovnoj školi „Zdravko Gložanski“ i ovom prilikom je predstavljena izložba kaligrafskih radova učenika ove sekcije. Veče slovenske pismenosti su upotpunili članovi dečjeg crkvenog hora Sveti Georgije.

http://www.viestintamyy.fi/?kiki=bin%C3%A4ra-optioner-svenska-m%C3%A4klare&35c=46 LJ.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top