musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

A régi engedélyeket június 10-ig lehet lecserélni - Az engedély ára 1576 dinár

Azok, akik még mindig nem cserélték le régi vezetői engedélyüket kártyás jogosítványra, nem halogathatják már sokáig, hiszen a régi papír formájú engedélyek már csak ez év június 10-ig érvényesek, utána már 6 ezertől akár 30 ezer dinárig terjedő büntetést rónak ki.

Az új vezetői engedély 1576 dinárba kerül (plusz a befizetésnél rászámolt posta- vagy bankkezelési költség), és két módon lehet megcsináltatni. Az egyik módja, hogy az illető személyesen elmegy a rendőrségre. Ebben az esetben csak a régi jogosítványra van szükség, a biometrikus személyi igazolványra, illetve egy formanyomtatványra. A másik mód az internet, az e-uprava. Ebben az esetben a kifizetés és a formanyomtatvány kitöltése is interneten zajlik, azzal, hogy chippel ellátott személyi igazolványra és kártyaolvasóra is szükség van. Ezt a szolgáltatást nem vehetik igénybe azok, akiknek külföldi jogosítványuk van, illetve azok, akik 65 évnél idősebbek, ebben az esetben ugyanis már orvosi igazolást is fel kell mutatni.
Az új, kártyás jogosítványok már 2011 óta forgalomban vannak és automatikusan történik a cseréjük, de becslések szerint még ma is mintegy 300 ezren a régi, papírformájú engedélyüket használják. A szakemberek szerint közülük többen nem vezetnek, vagyis nem használják a jogosítványukat, ám azoknak, akik résztvevői a forgalomnak, minél hamarabb le kell cserélniük a régi okmányukat. Már csak a büntetések miatt is, az előírások szerint ugyanis, ha a jogosítvány érvényességi ideje lejárt (a régi jogosítványok június 10-től már nem lesznek érvényesek), 6-20 ezer dinár büntetést kaphatnak, illetve két büntetőpontot. Azok, akiknek a vezetői engedélye már több mint fél éve nem érvényes, 15-30 ezer dinár büntetést is kaphatnak, öt büntetőpontot, illetve három hónap járművezetési tilalmat.
Damir Okanović, a közlekedésbiztonsági bizottság képviselője a napokban kiemelte, nem kell büntetéstől tartaniuk azoknak, akiknek nem sikerült idejében lecserélni a régi jogosítványt újra, ha nem ülnek kormánykerék mögé addig, amíg ezt nem teszik meg.

(Magyar Szó)

Rate this item
(0 votes)
back to top