musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Egészség - Miért vagyunk álmosak délután?

Sokan panaszkodnak aluszékonyságra kora délután. Ennek a jelenségnek az oka lehet teljesen ártatlan, de utalhat komolyabb problémára is.

A leggyakoribb esetekben azért vagyunk álmosak, mert szénhidrátban gazdag ebédet ettünk. A fehér kenyér, a tészta, a kiflik és perecek elfogyasztása ugyanis jelentősen megemeli a vércukorszintet, ami azonban utána gyorsan csökken – ezért vagyunk fáradtak. „Ellenszer“ lehet a gyümölcs, a teljes kiőrlésű termékek, a zöldség.
Az sem hat élénkítőleg, ha sokáig ülünk az irodában, nem szellőztetünk. A test ugyanis a mozdulatlanságot az alváshoz társítja, az oxigénszint csökkenése pedig szintén fáradságot okoz.
Ellenszer: szellőztetés, mozgás, nyújtózkodás.
Aluszékonyságot okozhat a dehidratáltság, a folyadékhiány. Ilyenkor mindenekelőtt pótolni kell a folyadékot, de segít a napfény, a gyors séta, az ütemes zene. A tiszta víz megfelelő mértékű fogyasztása önmagában is rendkívül jó hatással van a szervezetre, az optimális anyagcsere, a testi és a szellemi frissesség elképzelhetetlen nélküle.
A reggel elfogyasztott nagy pohár víz segíti a belső szervek munkáját, beindítja a lelassult emésztési folyamatokat, és hozzájárul az éjszaka felhalmozódott salakanyagok kiürítéséhez. Ma kedveltek a méregtelenítő vizek: víz, valamint gyümölcs, illetve fűszer. Az aromatikus vizet már este el lehet készíteni – a benne levő gyümölcsöket pedig ajánlott megenni.
A legismertebb a citromos víz: a vízbe szeleteljünk citromszeleteket, majd adjunk hozzá mentaleveleket. Jó az epres-mentás víz is: vágjunk ketté epreket, és adjunk a vízhez mentát. Ha nincs gyümölcsünk, igyunk almaecetes vizet: három deci vízhez adjunk egy evőkanálnyi ecetet.
Ha az aluszékonyság a felsorolt okok egyikéhez sem köthető, és kezd krónikussá válni, lehet, hogy komolyabb a probléma, állítja a femina.hu. „A szindróma hátterében a krónikus kimerültség mellett állhatnak enyhébb és súlyosabb alvászavarok is – az alvás mennyiségének és minőségének elégtelensége mellett alvási apnoé és narkolepszia is –, de okozhatja az is, hogy a szervezet cirkadián ritmusa nem megfelelő, ami például jetlaghez, váltott műszakhoz is köthető lehet“.
A medicanonline.hu szerint a nappali aluszékonyság a tünete az úgynevezett alvási apnoe szindrómának, mely hangos éjszakai horkolással kísért, 10-60 másodperces alvás alatti légzésszünetekkel járó rendellenesség. A felnőtt férfiak 4, a nők kb. 2%-ánál fordul elő. A nappali aluszékonyság további oka lehet: hangulatzavar, belgyógyászati betegségek, anyagcserezava-rok, idegrendszeri betegségek…

B.M. (femina.hu, medicalonline.hu)

Rate this item
(0 votes)
back to top