musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Tanácsok kánikula ellen - Hűtsük a házat

Hogyan hűtsük a házat nyáron, klímaberendezés nélkül? Energiafelhasználásunk 8-12 százalékát fordítjuk ugyanis léghűtésre, ez pedig nem olcsó mulatság, ha van léghűtőnk. Ha nincs, akkor sokat számít néhány jó tanács.

Árnyékoljuk az ablakainkat! A zsalugáter, a redőny segítségével szabályozni tudjuk a szoba hőmérsékletét. Elsősorban azokban az órákban sötétítsünk, amikor a nap közvetlenül az ablakra tűz. Ha ezt sikerül megoldani, elkerülhetjük, hogy a szoba extrém módon felmelegedjék.
Próbálkozzunk külső árnyékolókkal. Egy napárnyékoló vagy egy zsalugáter sokkal jobb eredménnyel jár, mintha az árnyékolás már a szobában történne. A külső árnyékolás 60-70 százalékkal csökkenti az ablakon bejövő hősugárzást.
Használjunk kifelé billenő redőnyt, amely a levegőt beengedi, de a napsugárzást nem.
Ha tehetjük, építtessünk árnyékoló teraszt az ablak elé, de beszerezhetünk a teraszajtó vagy ablak fölé szerelhető napvitorlát is. Ha erre nincs lehetőségünk, nézzünk szét az úgynevezett blackout, vagyis tökéletesen fényvisszaverő sötétítő függönyök között. Ezek egyáltalán nem engednek át fényt és hőszigetelő tulajdonságuk is van.
Ültessünk lombos fákat a napsütötte ablakaink elé.
A redőny legyen fehér vagy világos színű, mert visszaveri a napsugárzást.
A forró napokon már kora reggeltől árnyékoljuk a szobát. Csináljunk kereszthuzatot a lakásban, mert a mozgó levegőjű lakást kevésbé érezzük forrónak. Napközben ne szellőztessünk, de éjszaka tárjuk ki az ablakokat. Kövessük a nap járását szellőztetéskor: ott szellőztessünk, ahol éppen nem éri a nap a lakást.

Alvás és hőség

íme egy jó bevált, természetes klimatizáló: erősíts napközben nedves lepedőket a zárt ablakok elé, a keretre – csodálatosan frissítik, és klimatizálják a teret.
Lefekvés előtt – vagy ha már felébredtél a kibírhatatlan melegtől – langyos, inkább hideg vízzel frissítsd fel a vérkeringésed, majd hagyd, hogy testeden vékony filmréteg maradjon az „épphogy“ törlés után. Ha rövid ideig is, az elpárolgó víz hűti a bőröd.

A felesleges áramfogyasztókat kapcsoljuk ki a hőségben, esetleg használjunk kisebb teljesítményűeket (pl. az asztali számítógép helyett táblagépet).
Szigeteljük a tetőt és a homlokzatot és használjunk világos színeket.  Tegyünk hővisszaverő fóliát az ablakra.
Válogassuk meg, hogy mit főzünk a kánikulában! Olyasmit készítsünk, ami alacsony hőfelhasználással jár. Ha tehetjük, szabadtéren, esetleg hűvösebb nyári konyhában végezzük a konyhai munkát.
Mossuk ki vagy nedvesítsük be a függönyt, és úgy helyezzük az ablak elé. Bolyhos törölközőt is lehet nedvesen kiteríteni a lakásban.  Hűvösebb lesz, ha gyakran felmossuk a padlót, és nem használunk szőnyeget.
Összeállította: B.M.

(Forrás: nlcafe.hu, delmagyar.hu)


Rate this item
(0 votes)
back to top