Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Kampanja za „Bečej noću“: Festival za novi trg iz donacija

Kampanja za „Bečej noću“:  Festival za novi trg iz  donacijatrg_fontane

Opštinska vlast je 1. juna konferencijom za novinare u gradskoj kući započela kampanju na nacionalnom i na lokalnom nivou za popularisanje manifestacije „Bečej noću“ koja će biti održana 17. juna prilikom otvaranja delimično izgrađenog gradskog trga, na kojoj se očekuje oko 12.000 posetilaca iz Bečeja, okoline i Srbije.

U okviru manifestacije „Bečej noću“ nastupiće bendovi „Van Gogh“, „Plavi orkestar“, „Maljčiki“ (izvodi pesme Vlade Divljana) i „Anna and the Barbies“ iz Mađarske, a koncerti će početi u 19.30 časova na gradskom trgu. Program će voditi ekipa „Državnog posla“, Čvarkov, Torbica i Boškić, koji će izvoditi i skečeve.
Pre koncerata, u 17.30 časova će u pozorišnom klubu Gradskog pozorišta biti održana tribina posvećena Vladi Divljanu, legendi jugoslovenske pop muzike, saopštio je direktor Gradskog pozorišta Zdravko Petrović. Na tribini će o stvaralaštvu Vlade Divljana govoriti eminentni rok kritičari, ljudi koji su poznavali Vladu Divljana – to je, recimo, i Aleksandar Šandorov, koji je s njim proveo skoro 20 godina u zajedničkom bendu. Tom prilikom će verovatno u Bečeju biti i supruga Vlade Divljana, Dina Divljan, koja će zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave prisustvovati svečanom otkrivanju ploče posvećene ovom muzičaru. Pored toga, scena u pozorišnom klubu, gde se i inače održavaju koncerti, dobiće ime Vlade Divljana.
U 19.30 će se program premestiti na trg, „a ideja je bila da okupimo zvučna imena iz sveta pop i rok muzike“, rekao je Goran Vasović, frontmen bečejskog benda „Eva Braun“. Prema njegovim rečima, kuriozitet je da je bend „Maljčiki“, koji će izvoditi najpoznatije pesme Vlade Divljana, napravljen specijalno za ovu priliku, a s „Maljčikijem“ će nastupiti i muzičari iz Bečeja, Tanja Banjanin, Vladimir Gurjanov („Fingerbang“), Goran Vasović“ („Eva Braun“) i Milan Glavaški („Popcycle“, „Rebel star“).
Predsednik opštine Dragan Tošić je podsetio na dugogodišnje ideje o rekonstrukciji gradskog trga čija je realizacija započeta u septembru 2016. godine. Dodao je da ove i prethodnih godina se u Bečeju mnogo gradi, ima brojnih kapitalnih investicija, te je obećao da će, ukoliko i sledeće godine bude bilo velikih investicija, građani moći da očekuju sličnu manifestaciju na trgu. Tošiću se pridružio i prethodni predsednik opštine, a danas pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vuk Radojević, rekavši da se u Bečeju nikada nije toliko gradilo kao poslednjih nekoliko godina, da lokalna samouprava uspešno nastupa na pokrajinskim  i republičkim konkursima, da je projekat gradskog  trga „višedecenijski projekat“, koji je konačno ostvaren. „Naša politička poruka je da Bečej ima kontinuitet i rezultat tog kontinuiteta je i realizacija ovakvih i sličnih kapitalnih investicija. To je jedan od osnovnih političkih preduslova da bi mogli da se realizuju bitni kapitalni projekti“.
Predstavnici vlasti su pozvali građane da dođu na manifestaciju „Bečej noću“, na program kakav, kako su rekli, Bečejci nisu imali prilike da vide dugi niz godina.
„Festivalom želimo da na svečani način proslavimo i obeležimo rekonstrukciju centralnog trga u Bečeju i da istovremeno podarimo Bečejcima jedan događaj koji su godinama čekali i koji je opštini Bečej godinama nedostajao“, rekao je član organizacionog tima Dane Mandić i dodao da je namera da se Bečej tom manifestacijom počevši od ove, pa i u narednim godinama, „lansira na muzičko nebo u smislu manifestacija koje će biti prepoznate i podržane od strane posetilaca iz Vojvodine i regiona“.
Prema rečima predstavnika lokalne samouprave, cena manifestacije, koja će biti besplatna za građane, je oko 50.000 evra, a finansiraće je privrednici i kompanije koje rade u Bečeju, PIK „Bečej“, Sojaprotein, Knott, KWS, „Đenerali“, Linde gas, Bečejprevoz, DDOR, Dunav osiguranje…
O ceni manifestacije, odgovarajući na pitanja novinara, predsednik opštine je rekao da je okvirna cena, kako je i najavljeno, oko 50.000 evra, ali će ona, konačno, verovatno biti mnogo manja, međutim, preciznije podatke je obećao u narednim danima. Lokalna samouprava je otvorila i poseban namenski račun za donacije za organizaciju manifestacije, a javna nabavka nije raspisana za organizovanje koncerata, jer se na donacije ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama.

Tehnički detalji

Bina za koncert biće postavljena ispred zgrade opštine, na postolje koje će zauzeti mesto budućih zelenih površina na Pogači, ispred je predviđeno mesto za publiku, a desno od bine se planira postavljanje takozvane VIP-lože na oko 200 kvadratnih metara.
Obezbeđenje na manifestaciji će obavljati obezbeđenje gradilišta i obezbeđenje firme IPON, a već raskopane lokacije za buduće fontane ispred opštine i pravoslavne crkve će biti pokrivene i obezbeđene na adekvatan način, rečeno je novinarima. Bina će biti profesionalna, „Skaj mjuzik“ će raditi zvuk i osvetljenje, a to, kako je rečeno, garantuje vrhunski kvalitet.
Parkinzi za posetioce koncerata su predviđeni na hipodromu kraj Tise, na parkinzima hotela i sportskog centra, a prostori ispred zgrade PIK-a i iza robne kuće će biti rezervisani za VIP goste.

Što se tiče medijske kampanje, napravljen je video spot koji je opština dobila besplatno, a koji se prikazuje samo na društvenim mrežama, a audio spot se emituje na nacionalnim radio mrežama. Za sada je obezbeđeno ukupno 42 bilborda za reklamiranje programa u opštinama i gradovima u Srbiji, većinu njih je lokalna samouprava dobila besplatno od firme koja gazduje bilbordima, a plaća se samo idejno rešenje bilborda i plakata sa namenskog računa otvorenog za donacije, odgovoreno je na pitanje novinara.
Do otvaranja trga, 17. juna, treba da se okonča popločanje preostalih površina na trgu i da se postave svetiljke, a potom, do kraja avgusta, rekao je predsednik opštine, da se izgrade fontane – po ugovoru, rok za izgradnju fontana je 85 kalendarskih dana, a cena je 16,6 miliona dinara (20 miliona sa PDV-om) – dok je u toku jeseni predviđeno ozelenjavanje trga i okolnih ulica.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *