Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Neka počnu 60. Majske igre! – Danas svečano otvaranje Igara

Neka počnu 60. Majske igre! – Danas svečano otvaranje Igaratrg_fontane

Jubilarne Majske igre počinju danas, 12. maja u 17 časova, ceremonijom svečanog otvaranja umesto – kako se organizator, Gradsko pozorište Bečej nadao – na rekonstruisanom bečejskom trgu, na parkingu ispred sportskog centra „Đorđe Predin Badža“.

Za jubilej najstarije smotre dramskog stvaralaštva dece i mladih u regionu organizatori su pripremili nekoliko iznenađenja: povećan je broj predstava – umesto uobičajenih 12, takmičiće se 14 predstava (7 u dečjoj i 7 u omladinskoj kategoriji), 13. maja, u čast jubilarnih 60. Majskih igara premijerno će biti prikazana predstava „Kralj Ibi“ Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta, a 19. maja u čast nagrađenih biće odigran komad „Život moj“, autorski projekat studenata druge godine glume Akademije umetnosti Priština – Kosovska Mitrovica.

Za jubilej 14 predstava

U programu svečanog otvaranja će učestvovati đaci bečejskih osnovnih škola i deca iz PU „Labud Pejović“. Voditelji programa biće glumci iz Beograda Sofija Juričan i Radomir Nikolić.

Ceremoniji otvaranja će prethoditi tradicionalni svečani defile u kojem učestvuju deca iz svih osnovnih škola i PU „Labud Pejović“. Defile će krenuti iz ulice Braće Tan (ispred Doma zdravlja) u 16.50 časova i kretaće se do parkinga sportskog centra. Defile će predvoditi štulaši i akrobate iz umetničke trupe „Kreativni pogon“ iz Novog Sada, kao i dobošari iz Ade.

Svako odeljenje ili grupa koja učestvuje u defileu imaće grupni kostim na određenu temu, a u toku otvaranja Majskih igara proglasiće se najbolji grupni kostim koji će biti i nagrađen.
Postoji mogućnost i da festival otvori, pored predstavnika iz opštine, i Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu.

Takmičarski deo festivala traje od 15. do 19. maja, a stručni žiri će raditi „u sastavu“ Gordana Đurđević Dimić, prvakinja drame Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Aleksandar Gajin, glumac Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Terezia Figura, glumica Novosadskog pozorišta iz Novog Sada.

Ove godine od 14 predstava samo će jedna biti na mađarskom jeziku (prijavljene su dve predstave na mađarskom jeziku), koja i otvara takmičenje 15. maja, a reč je o omladinskom komadu „Csoportkép” Đačke trupe „Színes szilánkok“ iz Novog Sada. Osim te, na festivalu će se takmičiti i predstave iz Jagodine, Bečeja, Novog Sada, Subotice, Kragujevca, Šida, Crvenke, Obrenovca, Inđije i Niša, kao i iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Svečana dodela nagrada Majskih igara je planirana za 19. maj oko 17 časova.

Potom, 22. maja počinje smotra predstava dece predškolskog uzrasta, kada će najmlađi pokazati šta su naučili o pozorišnoj umetnosti u svojim vrtićima.

Reč selektorke: Priče o bedi, čarobnjacima, nasilju među decom…

Selektorka Majskih igara je glumica Maja Pelević koja je od 36 prijava (od toga je četiri bilo iz regiona) izabrala 7 dečjih i 7 omladinskih predstava. Ona je u obrazloženju izbora predstava napisala: „Ove godine smo imali trideset šest prijava od kojih su, nažalost, samo četiri bile iz regiona (Tuzle, Prnjavora i Zaprešića), što je neka vrsta opravdanja zašto u selekciji međunarodnog festivala dominiraju domaće predstave. Nadamo se da će se sledeće godine to promeniti i da ćemo zaista imati priliku da vidimo veći broj regionalnih projekata. S druge strane, zbog jako kvalitetnih predstava, posebno među omladinskim, odlučili smo da ove godine u znak jubileja vratimo broj predstava na četrnaest, tako da će ove godine publika moći da vidi sedam predstava u dečijoj i sedam u omladinskoj konkurenciji. S obzirom na to da je glavni cilj ovog festivala kontinuirana afirmacija dečijeg i omladinskog dramskog stvaralaštva, nije ni čudo da su se u selekciji našle grupe, trupe i pozorišta koja sistematski rade na unapređenju umetničkog stvaralaštva mladih i imaju dugu tradiciju kao što su Đačka scena ’Šarene iskrice’ iz Novog Sada, Pozorište ’Stevan Sremac’ iz Crvenke, Gradsko pozorište iz Jagodine, Akademsko pozorište Studentskog kulturnog centra Niš, Katolički školski centar ’Sveti Franjo’ iz Tuzle i naravno sam domaćin festivala Dramski studio mladih Gradskog pozorišta Bečej. Pored toga imali smo priliku da pratimo i višegodišnji rad trupa poput Dramskog studija COTK TENT iz Obrenovca i Dramskog studija Doma omladine iz Kragujevca koji su skoro svake godine sa nama, a i da podržimo relativno mlade trupe kao što je Dramski studio ’Raičević’ iz Subotice. Omladinsku selekciju ove godine karakteriše vrlo visok nivo glumačke igre kao i rediteljskih postupaka. U tematskom smislu dominiraju aktuelne teme koje nas svakodnevno okružuju poput društvene nejednakosti, siromaštva, kriminala, pohlepe, rijaliti programa, netrpeljivosti, otuđenja mladih, nostalgije za socijalizmom, koje su obrađene na različite načine od novog čitanja klasika do dramatizacije filmova i autorskih projekata. Autorski projekat ’Sve bolji dolaze’ nastao je kao rezultat istraživanja okolnosti u kojima mladi danas žive a i za čime žale, koji je pre svega inspirisan medijskim manipulacijama u svetu koji je prezasićen količinom informacija, a ’Grupna slika (u prirodnom svetlu)’ govori o usamljenim mladim ljudima koji rastu u jednom potpuno otuđenom svetu.

Iz Obrenovca nam dolazi novo čitanje Šekspira pod sloganom ’Svi smo mi Romeo i Julija’ o deci koja rastu u porodicama koje ne brinu za njih i koja se tako vremenom zaigraju u svojoj sopstvenoj nesvesti. Predstava ’Zeus Ex’ koja je nastala po motivima komedije Vudija Alena se na vrlo duhovit i razigran način poigrava večitim fenomenom realnosti, koliko je naša realnost zaista autentična a koliko se već vekovima vrtimo u krug, a ’12 gnjevnih ljudi’ nastala po istoimenom kultnom filmu, na napet i neizvestan način, glumački vrlo upečatljivo prati porotu koja treba da donese odluku o krivici osuđenog. U predstavi ’Nemam da platim i neću da platim’ Darija Foa kroz ubitačnu satiru i songove pratimo priču o sopstvenoj bedi i nemoći da iz nje izađemo, pohlepi bogatih i besmislu dosadašnjih političkih uređenja gde se samo smenjuju gori od gorih. Tu je i komad savremene spisateljice Tanje Šljivar ’Grebanje ili kako se ubila moja baka’ koji se na direktan i brutalan način bavi nasiljem među decom kao posledicom indoktrinacije od strane odraslih i sistema. Tema nasilja među decom se nastavlja i u selekciji dečijih predstava gde u komadu ’Jedna tužna priča’, koja je nastala u grupnom radu učenika i učesnika, na jedan vrlo upečatljiv način gledamo na problem vršnjačkog nasilja. Kao i svake godine imamo različita zanimljiva čitanja klasika za decu poput mjuzikla ’Mali princ’ plesne kompanije Viva dance gde kroz vrlo veštu plesnu tehniku džez baleta pratimo čuvenu priču usamljenog dečaka iz svemira, predstava ’Pipi Duga Čarapa’ i ’Čarobnjak iz Oza’ gde na klasičan ali glumački kvalitetan i razigran način pratimo priče naših omiljenih neobičnih junakinja. U predstavi ’Hoću da se igram’ vidimo kako deca vape za maštovitim igrama koje neće uključivati modne časopise i tehnologiju. Tu je i odličan komad ’Pobuna u biblioteci’ poznatog dramskog pisca za decu Peđe Trajkovića, čiji su komadi prisutni skoro svake godine na festivalu, gde u fantastičnoj i duhovitoj inscenaciji gledamo decu kako zagovaraju povratak knjigama nasuprot mobilnim telefonima i tabletima, a u ’Uspavanoj Štreciliji’ Toda Nikoletića vidimo da ’loši’ likovi poput veštica mogu imati i svoju nežnu i dobru stranu.“

 

Od „Malog princa“ do „Čarobnjaka iz Oza“

Takmičarski deo Majskih igara počinje 15. maja u 12 sati omladinskom predstavom „Csoportkép” u izvedbi Đačke trupe „Színes szilánkok“ iz Novog Sada, po tekstu Adama Fekete i u režiji Gabriele Crnković. Istog dana u 16.15 publika će imati priliku da vidi predstavu za decu „Uspavana Štrecilija“ Gradskog pozorišta iz Jagodine po tekstu Toda Nikoletića i u režiji Nenada Petrovića.

U utorak, 16. maja, u 10 sati počinje predstava za decu „Mali princ“ plesne kompanije Viva dance iz Novog Sada, autorka i rediteljka predstave je Gordana Oreščanin. U 12.30 časova na redu je predstava za omladinu „Sve bolji dolaze“ Dramskog studija „Raičević“ iz Subotice po tekstu polaznika studija i u režiji Luke Mihovilovića, u 16 sati sledi omladinska predstava „Grebanje ili kako se ubila moja baka“ Dramskog studija Doma omladine iz Kragujevca po tekstu Tanje Šljivar i u režiji Đorđa Đokovića. Drugi takmičarski dan u 19 sati završava omladinska predstava Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej „Nemam da platim i neću da platim“ po tekstu Darija Foa i u režiji Igora Pavlovića.

U sredu, 17. maja, prva nastupa Dramska sekcija OŠ „Sremski front“ iz Šida. Predstava za decu „Jedna tužna priča“ počinje u 10 sati (tekst: grupni rad učesnika predstave, režija: Snežana Matić), a u 12.30 mladi ljudi će moći da uživaju u komadu „12 gnjevnih ljudi“ Zaprešićkog kazališta za djecu i mlade Pučkog otvorenog učilišta iz Zaprešića iz Hrvatske (tekst: Redžinald Rouz, dramski tekst prilagodio Max Kostelac, režija: Marina Kostelac). Poslednja predstava u sredu počinje u 17 časova, namenjena je deci i naslovljena „Pobuna u biblioteci“ u izvedbi članova Pozorišta „Stevan Sremac“ iz Crvenke (tekst: Peđa Trajković, režija: Zoran Radulović).

Bečejska predstava Dečjeg dramskog studija Gradskog pozorišta „Pipi Duga Čarapa“ budi decu 18. maja u 10 sati (tekst: Astrid Lindgren, dramatizacija i režija Aneta Tucakov), od 12.30 sledi omladinska predstava „Romeo i Julija“ Dramskog studija COTK TENT iz Obrenovca (tekst: Viljem Šekspir, režija: Marija Medenica). Poslednja predstava namenjena deci 18. maja počinje u 17 sati: „Hoću da se igram“ Dramske grupe OŠ „Petar Kočić“ iz Inđije (tekst: Slobodanka Oparnica, režija: Slobodanka Oparnica i Milica Kuga).

Poslednjeg takmičarskog dana, 19. maja, u 10 sati nastupaju članovi Dramskog studija OŠ „Sveti Franjo“ iz Tuzle (Bosna i Hercegovina) predstavom za decu „Čarobnjak iz Oza“ (po motivima teksta Franka L. Bauma, režija: Marica Lazić). Takmičenje u 12.30 zatvara predstava za omladinu „ZEUS EX“ Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra iz Niša (tekst: po motivima komedije Vudija Alena „Bog“, režija: Miloš Cvetković).

Predstavom u čast nagrađenih „Život moj“ (autorski projekat studenata druge godine glume Akademije umetnosti Priština – Kosovska Mitrovica; reditelj: doc. Aleksandar Đinđić) u 16 časova počinje program zatvaranja festivala, a nakon predstave će biti dodeljene nagrade pobednicima Majskih igara.

Mali broj rešenja za plakat

Konkurs za idejno rešenje plakata za Majske igre zatvoren je 25. aprila, međutim, na adresu Gradskog pozorišta stiglo je samo 3-4 rešenja, te je Gradsko pozorište posao izrade plakate poverila Bečejki Tanji Drapšin.
Inače, proteklih godina je na konkurs za idejno rešenje plakata Igara predato 20-30 rešenja. 

Za festival samo 750.000 dinara

Podsetimo da je Međunarodni festival scenskog stvaralaštva dece i mladih Majske igre osnovan 1958. godine. Glаvni cilj festivala je sistemаtskа i kontinuirаnа, više od polа vekа stara, аfirmаcijа dečjeg i omladinskog scenskog stvаrаlаštvа, kao i promovisаnje sаdržаjа svetske dečje i omladinske pozorišne scene, аrtistički interkulturni dijаlog i unаpređenje umetničkog stvаrаlаštvа mlаdih uopšte.

Ono što Mаjske igre čini jedinstvenim i izuzetnim jeste činjenicа dа je ovo jedаn od retkih festivаlа u zemlji i okruženju nа kojem decа igrаju predstаve zа decu – koncept decа zа decu i mlаdi zа mlаde, a 2007. godine festivаl je dobio prefiks međunаrodni.

Uprkos tome što je reč o 60. Međunarodnom festivalu scenskog stvaralaštva dece i mladih, finansiranje manifestacije nije na „jubilarnom nivou“: na konkursu za civilne organizacije iz opštinskog budžeta je za Igre obezbeđeno 250.000 dinara, višestruko manje nego za neke druge, manje značajne i manje „kulturne“ manifestacije, a javnosti nije dostupno obrazloženje opštinske komisije koja je sačinila predlog finansiranja projekata civilnih organizacija, niti podaci o kriterijumima po kojima je novac raspodeljen za projekte i programe.

Osim opštinskih 250.000 dinara, po 250.000 dinara su za Majske igre odobrili Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Ministarstvo kulture i informisanja.

Majske igre su ono što se događa u pozorištu

Direktor Gradskog pozorišta Zdravko Petrović je, govoreći o Majskim igrama uopšte, ali i o ovim jubilarnim, rekao: „Verujem da svaki Bečejac gaji posebne emocije prema Majskim igrama. S druge strane, i nažalost, najveći broj naših sugrađana Majske igre poistovećuje sa ceremonijom svečanog otvaranja dok ih predstave koje se takmiče na festivalu slabo zanimaju. Zato ja uvek ponavljam – Majske igre su ono što se događa u pozorištu! A velika je čast biti deo organizacije Majskih igara, pa još ovako velikog jubileja, iako nije nimalo lako realizovati festival u uslovima kada država relativno malo sredstava odvaja za festivalske delatnosti i pokušati održati Majske igre na nivou koji jedan ovako veliki festival sa bogatom tradicijom mora da ima. S tim u vezi, napominjem da, za razliku od prethodne, ove godine finansijska podrška nije izostala, tako da smo dobili po 250.000 dinara od lokalne samouprave, Ministarstva kulture i informisanja i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

Dakle, ukupno 750.000 dinara, što je neki minimum sredstava za troškove smeštaja i ishrane preko 300 učesnika, za značajne troškove ceremonije svečanog otvaranja, potom štampanja propadandnog materijala, honorara žirija i selektora i druge troškove. Ove godine, s obzirom na to da je veliki jubilej, imamo 14 predstava u takmičarskom delu. Među selektovanima su i dve predstave iz inostranstva, jedna iz Bosne i Hercegovine (Tuzla) i jedna iz Hrvatske (Zaprešić). Imaćemo, kao i uvek, okrugle stolove posle svake predstave, a novina je da će u čast nagrađenih biti odigrana predstava studenata glume Akademije umetnosti iz Kosovske Mitrovice. Kao i uvek, imamo odličnu saradnju sa svim bečejskim osnovnim školama i PU „Labud Pejović“ koji će učestvovati u defileu i u programu otvaranja, ali će i organizovano dovoditi đake na dečije predstave u zaista velikom broju. Takođe, očekujemo da ćemo imati i dobru posetu na omladinskim predstavama, u čemu najvažniju ulogu imaju bečejske srednje škole. Pored toga, i ove godine ćemo imati pomoć volontera koji umnogome doprinose festivalskoj atmosferi Majskih igara. Iza organizacije i realizacije ovog festivala stoji tim ljudi iz Gradskog pozorišta, a najvažnije je da gosti uvek odlaze više nego zadovoljni, a da zainteresovanih i prijavljenih i ubuduće bude veoma mnogo. Na kraju, pozivam sugrađane da dođu u Gradsko pozorište, dovedu decu i svoje prijatelje jer mogu da uživaju i u predstavama za decu i u predstavama za mlade, među kojima ima i onih koji su na nivou profesionalne pozorišne produkcije“.

K.D.F.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *