Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

A Magyar Kultúra Napja – Lelkünk gyökere

A Magyar Kultúra Napja – Lelkünk gyökeretrg_fontane

Január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Az évfordulóval kapcsolatos rendezvények alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak, gyökereinknek, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.
Az alkalomból január 18-án, 17 órai kezdettel a Népkönyvtárban a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület tagjai, az Argaro együttes Történelmi kalandozás című műsorral szerepelnek.
A zenés-irodalmi műsorban fellép Jónás Gabriella színésznő, valamint Miklenovics Aranka, Szabó Róbert és Török Orsolya mutatkoznak be.
„Az összeállításban fellépőink a történelem jelentős eseményeiről és a vajdasági magyarság helyzetéről, életérzéseiről szólnak versben és dalban”, monda Fenyvesi Szilvia, a Népkönyvtár munkatársnője.
Két nappal később, január 20-án, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben Lelkünk gyökere címmel tartanak ünnepi műsort. Köszöntőt Posta István, a Csongrádi Múzsa Művészeti Egyesület 2000 tagja, a Batsányi János Gimnázium tanára mond. A rendezvényen fellép Péter Lea, a Nemzeti VERSeny győztes szavalója, a Szelence táncegyüttes és a Fokos zenekar.
„A Lelkünk gyökere című műsor kultúránk alapjaira épül, mely a néphagyomány. Néptánc, népzene, népdalok képezik a műsort, mellyel bebarangoljuk a Kárpát-medencét és ehhez társítottuk népies költőnk, Petőfi Sándor verseit. Nagyon indokolt ez a párosítás, hiszen Petőfi számos verse folklorizálódott, beivódott a népköltészetbe, szövegeit ma is népdalként énekeljük”, mondta Kisimre Árpád, a műsor szerkesztője.
A program támogatója az becsei önkormányzat és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A belépődíj önkéntes adomány.
Péterrévén a Népkönyvtár szervezésében január 24-én, 17 órai kezdettel tartják meg az ünnepi műsort Örökség címmel, amelyet Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából készített a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete.
„Hajvert Ákos és Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas versmondók, s Török Noémi Arany Páva Nagydíjas népdalénekes lép fel. Az összeállításban elhangzik az aranyszarvas-legenda, a Szent László-legenda, de ugyanakkor Aranyra olyannyira jellemző balladák is”, mondta Rab Virág Éva, a műsor szervezője.                              

Erer

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *