Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Pokret obnove Kraljevine Srbije: Nova „poslanička“ grupa u Bečeju

Pokret obnove Kraljevine Srbije: Nova „poslanička“ grupa u Bečejutrg_fontane

U Bečeju su prošle nedelje bivši članovi Srpskog pokreta obnove započeli prikupljanje potpisa u cilju formiranja nove političke organizacije, Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS).

Naime, visoki funkcioneri SPO-a su pre oko dve nedelje isključeni iz stranke jer su tražili da SPO izabere novog predsednika umesto Vuka Draškovića koji bi ostao počasni predsednik i izrazili su nezadovoljstvo zbog istupa Draškovića u javnosti kojima je, kako je navedeno, ozbiljno narušio odnos sa koalicionim partnerom, SNS-om.
Predsednik Skupštine opštine Bečej i član Inicijativnog odbora POKS-a Nenad Tomašević je 14. juna, prilikom prikupljanja potpisa za formiranje političke organizacije u I mesnoj zajednici, saopštio da je petočlana odbornička grupa SPO-a tog dana obavestila lokalni parlament o tome da 5 odbornika SPO-a prelazi u novoformiranu odborničku grupu koja se zove „Svi za Bečej – Pokret obnove Kraljevine Srbije“. S obzirom na to da po propisima vlasnici mandata su pojedinci, a ne političke organizacije, nekadašnji funkcioneri i odbornici SPO-a nisu vratili mandate stranci. Tomašević je izjavio i da će odbornici POKS-a u Bečeju ostati u koaliciji sa SNS-om.
Prema njegovim rečima, od 300 članova SPO-a u Bečeju samo jedan nije pristupio POKS-u i dodao da Bečejci žele da u narednim danima prikupe oko 1.000 potpisa za formiranje nove političke organizacije. Među građanima koji su potpisivali podršku za POKS (potpisivanjem se ne postaje član organizacije) bili su i predstavnici javnog života u Bečeju, zaposleni u javnim i zdravstvenim ustanovama itd.
Overi potpisa u Bečeju osim nedavnih funkcionera i odbornika Srpskog pokreta obnove prisustvovali su i članovi Inicijativnog odbora POKS za Srbiju narodni poslanik Žika Gojković, državni sekretar u Ministarstvu pravosuđa Mirko Čikiriz, članovi Inicijativnog odbora POKS za Vojvodinu poslanici Dejan Mihaljica, dr Željko Vidović, potpredsednica Skupštine Novog Sada Branka Bežanov, poverenik IO POKS za Bečej Dejan Vuković i ostali članovi IO POKS za Bečej.
Mirko Čikiriz je rekao da je krajnji cilj POKS-a da Srbija bude ustavno-parlamentarna monarhija, „po ugledu na najmodernije i najuticajnije zemlje EU koje su ustavno-parlamentarna monarhija i koje su istovremeno zemlje najšire slobode, ljudskih prava, parlamentarne demokratije, ali i najvišeg standarda“. On je istakao da ga posebno raduje da „su nam pristupili svi odbori iz Vojvodine, 80 odsto najuticajnijih odbora iz Srbije“, vraćaju se stari članovi i veliko je interesovanje mladih i obrazovanih ljudi, koji „prepoznaju naš moderni, savremeni srpski nacionalizam, koji nije šovinizam. Ono što je nas i politički razdvojilo od naše prethodne stranke je neslaganje sa jednom totalno anacionalnom politikom“.
Žika Gojković je govorio o putu kojim Srbija treba da ide, o ispravljanju nepravdi iz prošlosti (komunističko nasleđe), o pravičnoj restituciji i rehabilitaciji, o neophodnosti otvaranja dosijea.
Odgovarajući na pitanja novinara predstavnici Inicijativnog odbora POKS-a rekli su da do 17. juna nameravaju da prikupe oko 15.000 potpisa, a da dan kasnije održe izbornu skupštinu. Za registraciju političke organizacije potrebno je 10.000 potpisa.

Pokret vodi narodni poslanik Žika Gojković

Osnivačka skupština POKS-a održana je 18. juna u Beogradu, a za zastupnika je izabran poslanik Žika Gojković. Kako se navodi u saopštenju, usvojeni su Osnivački akt, Program i Statut pokreta i izabran Organizacioni odbor, koga čine „predstavnici nekoliko najjačih opštinskih i gradskih odbora POKS u Srbiji“. Osim Žike Gojkovića, koji je i predsednik Organizacionog odbora, njegovi članovi su i Mirko Čikiriz, Vladimir Jelić, Zoran Milenković, Nenad Tomašević, Goran Ivančević, Saša Ivković, Marko Petrašinović, Dejan Mihaljica, Vladislav Živanović, Branislav Jovanović i Dragan Ninković. Najavljeno je da će Organizacioni odbor, nakon zvaničnog upisa u Registar političkih stranaka, pripremiti i sazvati i Izbornu skupštinu, na kojoj će biti izabrani budući organi Pokreta obnove Kraljevine Srbije.
Ranije je saopšteno da je POKS postao parlamentarna stranka zahvaljujući nekadašnjem narodnom poslaniku SPO-a Žiki Gojkoviću, te da su organizaciji pristupila i tri dosadašnja poslanika SPO-a u Skupštini Vojvodine, dve trećine odbornika SPO-a u lokalnim skupštinama širom Srbije, kao i 44 gradska i opštinska odbora Srpskog pokreta obnove.

Gojković nije želeo da oceni kolika je realna mogućnost da građani Srbije na izborima podrže ideju i političku organizaciju koja želi da Srbija bude kraljevina, ali je rekao da, po procenama, ima oko 30 odsto ljudi koji su „blago ili čvrsto“ vezani za monarhiju i da je to potencijal, mada će biti vrlo teško brzo doći do tog procenta. On nije hteo da odgovori na pitanje da li to da, kako je rečeno, veći deo članstva SPO-a prelazi u POKS, znači gašenje stranke Vuka Draškovića, ali je rekao da misli da će SPO teško funkcionisati u budućnosti.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *