Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Virág Kiss Anita, a vetélkedő egyik elnöke – Vigyázni szeretnénk a KMV-re

Virág Kiss Anita, a vetélkedő egyik elnöke – Vigyázni szeretnénk a KMV-retrg_fontane

Szilágyi Miklós, a KMV civil szervezet elnöke, tavaly lemondott tisztségéről. Az idei vetélkedőt már új csapat szervezete, vezetőik Virág Kiss Anita és Oláh Tamás voltak, akik Köveket Mozgatók Vásárának nevezték a KMV-t.

Anitával beszélgettünk az 51. vetélkedőt követően.

– A KMV-nek két elnöke van jelenleg. Oláh Tamás és én vettük át ezt a posztot Mikitől (Szilágyi Miklós; a szerző megjegyzése). S hogy miért ketten, arra egyszerű a válasz. Mindketten nagyon sok dolgot csinálunk egyszerre, s úgy gondoltuk, akkor tudnánk átvenni, ha megosztanánk a feladatokat. Igazából az 50. KMV gálaműsora utáni ebéden mondta el Miki, hogy a csapattal úgy gondolják, s azt szeretnék, ha mi vennénk át a KMV-t. Nem ellenkeztünk. Miki mögött is ott volt Vígi László, az ex-alelnök, ők is erősítették egymást mindig. Kiderült idén, hogy ez a megosztott elnöki poszt jó döntés volt. Ami nekem nem jutott eszembe, azt Tamás megcsinálta, s mire Tamás észbe kapott, hogy elfelejtett egy másik dolgot, már mondtam is neki, hogy régen megcsináltam. Úgy gondolom, hogy jól kiegészítjük egymást. Biztosan közrejátszik az is, hogy nem először dolgoztunk együtt, és nem is utoljára. A hivatalos tisztújítás még nem történt meg. Nem akartuk megindítani a KMV előtt, mert eltart, mire a rendszerben átírják az adatokat, s nem szerettük volna, ha ez hatással lett volna a rendezvényre. Persze, nem titok, hogy ha nagy papírmunkával jár a megosztott elnöki pozíció betöltése, akkor mi is maradunk az elnök-alelnök mellett, hogy melyiket ki vállalja teljesen lényegtelen, mert minden döntési helyzetről értesítjük a másikat, ahogyan a csapat többi tagját is. Formalitásnak tartom. Ha nem lenne jó a csapat kemény magja, Karácsonyi Gabriella, Oláh Dóra, Hodik Beáta, Borbély Éva, Tojzán Ákos, Vígi Sára, ketten nem győznénk mindent.

Hogy sikerült az idei KMV a szervezők szemével?

– Az idei KMV döntőjén 83 produkciót hallgathattunk meg. A legnépesebb kategória a versmondás volt, tizenöt diák versenyzett. Szombaton, az irodalmi vetélkedőn, a diákok novellával versenyeztek a legtöbben, tizennégyen. Minden körzetből volt versenyző, aminek nagyon örülünk. Rekordszámú diák aludt Óbecsén ezen a hétvégén, 49-en a 83-ból. Ezt tartjuk valódi sikernek. Oláh Dóri, az egyik szervezőnk, dizájnerünk, aki a Sportszállón ügyelt a gyerekekre, mondta, hogy este, a verseny után a fiatalok összeültek, függetlenül attól, ki honnan érkezett, miben versenyzett, s arról beszélgettek, kinek milyen volt a produkciója, írása. Megvitatták egymás fellépését, beszélgettek róla. Én, s azt hiszem a csapat többi tagja is, ezt éltük meg a legnagyobb sikernek idén. Mert igazából ez az egyik elsődleges célja a KMV-nek. Nem csak most, hanem mindig is ez volt. Azt mondhatom, igen, elégedettek voltunk az idei vetélkedővel. A gála nekem nagyon új élmény volt. 2011 óta vagyok szervezője a rendezvénynek, előtte versenyeztem. 2011 óta minden gálán én ügyeltem arra, hogy hátul rend legyen, hogy a fellépők időben a színpadon legyenek, tehát én gálát szervezőként nem néztem végig még egyszer sem. Tamás pedig vagy rendezte a gálát, vagy a prezentációt vetítette. Tehát mindketten dolgoztunk a gálán eddig. Idén átadtuk ezeket a feladatokat az újoncoknak. Ilyen ideges, mint most, szerintem utoljára versenyzőként voltam. Új élmény volt. Úgy gondolom, helytállt mindenki.

Miért maradtak el a „nagykoncertek” idén?

– Már több éve megy a dilemma arról, hogy mi legyen a koncertekkel. Kell program estére. Ez vitathatatlan, de az elmúlt évek tapasztalatai szerint kevesen jelentek meg a koncerteken. Ezért gondoltuk, hogy idén kisebbre vesszük a koncerteket, már csak anyagi megfontolásból is. Idén is kevesen voltak, azt a visszajelzést kaptuk, hogy nem ismerték a bandákat, s inkább barátkoztak a szálláson. Majd kísérletezünk még ezzel. Terveink, ötleteink vannak, s igyekszünk ezt hozzáilleszteni a középiskolások igényeihez. Ezért is fontos, hogy bevonjunk újoncokat a szervezésbe, olyanokat például, akik most kezdték az egyetemet, mert ők állnak a legközelebb ehhez a korosztályhoz.

A kerekasztalon miről volt szó? Miről döntöttek? Mik lesznek az esetleges újítások a jövőben?

– Régen volt ilyen hosszú kerekasztal-beszélgetés, mint idén. Több mint egy órán át beszélgettünk. Tanár sajnos nagyon kevés volt, viszont diákok, volt KMV-sek, érdeklődők is beültek, s ennek nagyon örültünk, aktív diszkurzus alakult ki. Szó volt a slam poetry kategóriájáról, versenyprogram marad, ám lesznek ezzel kapcsolatosan módosítások. Szó volt a zsűri összetételéről is. Több visszajelzést kaptunk, hogy ügyeljünk a zsűri összetételére, pontosabban arra, hogy két egymást követő évben ne ismétlődjön a zsűri összetétele, s ez nem csak a KMV-re, hanem a KSZFV-re és a KNV-re is vonatkozik. Erről is született döntés. S szó volt arról is, hogy Törökkanizsán a gimnáziumban nincs már magyar osztály, így a körzetet a magyarkanizsaiak fogják koordinálni. A módosítások bekerülnek a jövő évi pályázatba, illetve szabályzatba.

Mi az, ami fontos a KMV mostani szervezőinek?

– Fontosnak tartjuk az utánpótlást. Igyekszünk új szervezőket bevonni a munkába, olyanokat, akik ismerik a KMV-t, akiknek fontos, s akik felelősségteljesen és lelkiismeretesen végzik a munkájukat. Mert a KMV verseny, buli és találkozási pont, sőt, már-már inkább kisebb fesztivál, de komoly szervezés áll mögötte. Vigyázni szeretnénk a KMV-re, s az összes hozzá kapcsolódó versenyre. Többen kérdezték már, hogy tudjuk-e majd úgy szervezni, hogy nem élünk Becsén. Tudtuk. Fontosnak tartom, hogy ez a verseny a szülővárosomban van. S attól, hogy sem Tamás nem él Becsén, és én is elköltöztem Zentára, mindketten kellően mobilisak vagyunk ahhoz, hogy ez ne okozzon gondot. Én például hetente vagy kéthetente megfordulok otthon. Emellett pedig Karácsonyi Gabriella rengeteget segít a helyi dolgok megoldásában.           

Ricz Róbert

(Fotó: Gutási Lukács, a KVM FB-oldala)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *