Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

2010. – Visszatekintés – Ilyen is volt: a káderek harcának a diákok itták meg a levét

2010. – Visszatekintés – Ilyen is volt: a káderek harcának a diákok  itták meg a levéttrg_fontane

Július 7-én meghalt Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, alapító tagja.
Páll Sándor Péterrévén született 1954. február 15-én. Az általános iskolát szülőfalujában végezte, az óbecsei gimnáziumban érettségizett (1973), egyetemi oklevelet az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett jugoszláv irodalomból (1977), ugyanitt védte meg doktori értekezését (1988).

Több mint 150 tanulmány és 7 önálló könyv szerzője. A VMDK óbecsei tagozatának elnökségi tagja, a VMDK elnökségének tagja, majd a pártszakadás után a VMDK elnöke volt. Több mandátumban képviselő volt az óbecsei községi képviselő-testületben, a tartományi, köztársasági és szövetségi parlamentben.
A tartományi oktatási titkár leváltotta Suzana Đukićot a Zdravko Gložanski Általános Iskola igazgatói posztjáról. Zvonimir Stankov, az iskolaszék elnöke azt mondta, nem fogja megengedni a határozat végrehajtását. Az iskolaszék a leváltott igazgatónőt gyorsan ki is nevezte megbízott igazgatónak. A „megszenvedtetett” magyar osztályba járó diákok szülei az iskolaév végén bejelentették, hogy más iskolába íratják át gyerekeiket. Utóbb Varnyú Ilona, a községi kormány illetékese azt mondta, hogy a titkárság által vitatott személycseréket (tanítónők cseréje iskolák között) maga Jeges Zoltán tartományi titkár („miniszter”) javasolta, így nem érti, miért lett ebből gond.
Mintegy 20 millió dinár folyt be a község pénztárába az állami földek haszonbérbe adásából.
A biciklik városa elnevezéssel rendeztek akciót a hónap elején Óbecsén, volt sütés-főzés (a Ponty Sporthorgász Egyesület jóvoltából), a fő szponzor, a Capriolo ingyen javított.
Különféle információk keringtek arról, hogy mennyibe kerülnek majd a háromnapos városnapi ünnepségek. Szó volt 51 000, majd
41 000 és végül 23 000 euróról. Ferenc Edvin, a szervező bizottság elnöke nem tartotta arra méltónak lapunkat és annak olvasóit, hogy nyilatkozzon az ügyben. Július elején azt írtuk, hogy még nem tudni részleteket az ünnepségekről. Lapunk nem jelent meg két héten át, a szabadságok miatt, majd a következő számban közöltük a programot. A tervezett sztárvendégek Vitkayné Kovács Vera, Guzsvány Izabella, Schön Ignác, Kiss László és a Garavi sokak együttes voltak. A Facebookon bírálóknak Knézi községi elnök azt üzente, hogy akinek nem tetszik, menjen Törökbecsére a Nagyboldogasszony Napokra.
A középiskolai beiratkozás fő jellemzője volt, hogy sokan szerettek volna pincérekké és szakácsokká válni. Ez az országos trend is. Biztos abból indultak ki, hogy legalább legyen mit enni…
A Tisza csak július közepe táján vonult vissza a medrébe, lerakodott az iszap, sok volt a szemét a vízben. Rendezett strand híján nem sokan fürödtek a „szőkében” Óbecsénél. A medence zsúfolásig tele volt a forró napokban.
A csongrádi Tánc és Zene Nemzetközi Fesztiválon részt vett az óbecsei Petőfi MK társas- és modern tánccsoportja is.
A rossz idő miatt egy hektáron átlagban csupán 3,35 tonna búza termett az óbecsei határban.
Új vezetőséget kapott az Október 8. Az állami tőke képviselője (Hamu István) mellett kinevezték az igazgatóbizottság és a felügyelő bizottság új tagjait, zömében a gyár (egykori) munkásait, de bekerült Ljubomir Mandić ügyvéd is, aki a helyi szerb-orosz baráti társaság vezetője is. Az 58 névleg megmaradt munkás két és fél éve egy dinárt se kapott.

Augusztus: Skrabány Viktor lett a község első díszpolgára

Skrabány Viktor óbecsei festőművész lett a község első díszpolgára. A cím átvételekor azt mondta: „Maradok, aki vagyok, Óbecse polgára”.
A 2010-es évi községi díjakat Danica Ružička zenetanár, Lučev Mária defektológus, Risto Babić cselgáncsozó, a péterrévei Tiszamente Közművelődési és Népművészeti Egyesület, a Đido Művelődési Egyesület és az Óbecse Mezőgazdasági Szövetkezet kapta.
A városnapi ünnepségeken összesen 15 ezren voltak a három nap alatt. A legtöbb érdeklődő a kísérő rendezvényekre volt kíváncsi – 150 sátor volt az egyszer-majd strandon, amelyek alatt halászlét, őzpörköltet főztek. Az eső miatt elmaradt a sztárvendégek fellépése. A színháznál, a központban augusztus 1-jén, a Város Napján kisebb metálfesztivált rendeztek, 200-an voltak jelen. Az ünnepségek alatt is kikapcsolták a közvilágítást a Zöldfás utcában.
Nagyszámú érdeklődő előtt mutatták be Lajber György Csak röviden című könyvét a Petőfi MK-ban. A könyv az óbecsei önkormányzat támogatásával jelent meg.
Augusztus 2-tól 6-ig nyári művelődési napokat tartottak az óbecsei Népkönyvtárban.
Az útlevelekért és a személyi igazolványokért a téli fagyban és a kánikulában is sorba kellett állni Óbecsén.
4 millió dinárt adott a vajdasági kormány arra, hogy a Knott Autoflex yug cég felvegyen 31 új dolgozót.
A Magyar Nemzeti Tanács Felsőoktatási és Tudományügyi Bizottságába beválasztották az óbecsei Lengyel Lászlót, a Nyelvhasználati Bizottságba pedig a szintén óbecsei dr. Ricz Györgyöt is. Mindketten a VMSZ által támogatott Magyar Összefogás listán szerepeltek.
Az esőzés, árvíz és talajvíz okozta mezőgazdasági károkat több mint 246 millió dinárra becsülte fel az illetékes községi bizottság.
Több mint 20 alkalommal tett szabálysértési feljelentést a felügyelőség a vendéglátóipari létesítmények munkaidejét rendező községi határozat megszegése miatt az év első 7-8 hónapja alatt.
Ferenc Edvin, a városnapi ünnepségeket szervező munkacsoport koordinátora ironikus hangvételű levélben reagált arra ahogyan a Becsei Mozaik írt a városnapi ünnepségekről és a Magyar Szó meg a Dnevnik napilapok tudósításait nevezte ki az objektivitás példájának, amit, szerinte, a BM-nek is követnie kell… Kitért arra is, hogy az ünnepségek műsorát július folyamán két ízben is megjelentették a, mint állította, 10 000 példányban megjelenő helyi tájékoztató lapban, amelyet a postaládákban találhattak meg az óbecseiek és hogy a műsort ki is plakátozták, vagyis nem igaz, hogy a műsor nem volt ismert. Közölte, hogy az ünnepségek 2,5 millió dinárba kerültek. Ferenc Edvin egyébként a községi hatalom protokollfőnöke.
Az óbecsei ifjú kajakozók megnyerték a vajdasági és az országos bajnokságot. Sikeresek voltak az óbecsei úszók is (Farkas Tamás, Sinkovics Sebestyén, Szabó Szebasztián, Marina Matić, Sinkovics Áron, Hasznosi Tóth Csongor, Fenyvesi Donáld, Hasznosi Tóth Karolina).
Augusztusban is baj volt az óbecsei temetők rendben tartásával. A Komunalacból megtudtuk, hogy négy munkásuk van a három temetőre, akik egyben gyászhuszárok is.
Megtörtént az igazgatóválasztás az óbecsei község általános és középiskoláiban. A zentai esettel ellentétben itt nem volt gond a Magyar Nemzeti Tanács beleegyezésével. Maradt az igazgató a Sever Đurkić iskolában (Brankica Tapavica), a péterrévei Samu Mihály iskolában (Beretka Ferenc), a bácsföldvári Svetozar Marković iskolában (Kelemen Ágnes), a Közgazdasági-kereskedelmi Középiskolában (Gordana Kovačev) és a Gimnáziumban (Miodrag Basarić).
A Műszaki Középiskolában Svetlana Tomić lett az új igazgató, az óbecsei Samu Mihályban pedig Kurin Klára.
Honismereti Ifjúsági Tábor (HONIT) elnevezéssel óbecsei fiatalok csoportja a Than Fivérek Értelmiségi Körrel együttműködve augusztus 5-e és 8-a között négynapos tábort szervezett. A program gerincét a trianoni békediktátum 90. évfordulója képezte.
Augusztus 20-án tartották meg Alsóváro-son, a Petőfi MK szervezésében a Szent István-napi műsort. A Nikola Tesla és a Köztársaság utca kereszteződésén kirakodóvásár, főzőverseny, lacikonyha és pálinka- meg borkóstoló volt, sztárvendégként fellépett Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán páros, a Budapesti Operettszínház művészei. Zsúfolásig megtelt a „tér”, volt tűzijáték, utcabál.
A hónap végén 3 napos motorostalálkozó volt a Black Dog klub szervezésében a termálfürdőben.
Tejhiány kezdődött. A tej, de a kenyér is megdrágult.
A község honlapja szerint: Knézi Péter községi elnök havi nettó fizetése 81 538 dinár, Dušan Jovanovićé, a képviselő-testület elnökéé 78 365, a városelnök helyetteséé, Budislav Medurićé 79 340 dinár. Nagy Ildikó, a helyi parlament elnökének helyettese havi 68 888, Dragica Skakić, a helyi parlament titkára pedig 53 685 dinárért dolgozik. A Községi Tanács tagjai közül Boja András fizetése 77 873 dinár, Acsai Istváné 75 577, Mészáros Dragané 67 048, Marjan Radičevićé 72 624, Dušan Radivojevićé 73 937, Sándor Pálé 76 890 dinár.
Törökbecsén (8.26-29.) megtartották a Nagyboldogasszony-napi ünnepségeket. 130 ezer látogató volt. A koncerteket a Vajdasági Televízió közvetítette. Fellépett az óbecsei (!) Eva Braun, Vlada Divljan, Bajaga és Dejan Cukić, a Republic, végül pedig a Hari Mata Hari. Milivoj Vrebalov községi elnök bejelentette, hogy az ünnepségre a község nem költ, mindent a szponzorok fedeznek.
Együtt élünk jelszóval ünnepelte meg 27-én napját az Újfalu – sport, főzés, motorok.

Szeptember: Mi lesz veled, péterrévei út?

Megkezdődött a péterrévei út rendbehozatala. A 9 km-ből csupán 3 km-t ígértek az év végéig, de ez sem lett meg. Az óbecsei kormánykoalíció DP-s tagjai voltak jelen a munka kezdésekor. Budislav Medurić, a községi elnök helyettese elmondta, hogy nehéz volt kilobbizni a 65 millió dinárt az államtól, mert az minden pénzt a 10-es számú szárazföldi folyosóra költ.
A Bečejka takarmánygyár nádaljai farmjáról elloptak 196 beteg disznót. Néhány napra rá kiderült, hogy a tolvajok szervezője a járeki Dejan D. volt, aki 2009-ben bérbe vette a farmot. 171 disznót visszaszolgáltattak. A rendőrség bűnvádi feljelentést tett Dejan D. ellen.
Sztrájkkal fenyegetőztek a PIK dolgozói az elmaradt bérek miatt, de visszatáncoltak, mert ígéreteket kaptak a tulajdonostól.
A Zdravko Gložanski iskolában előbb nem indult magyar tannyelvű harmadik osztály, majd – amikor a szülők meggyőződtek arról, hogy a „problematikusnak” kikiáltott gyermek nincs már ott – nyolc gyerek „visszairatkozott” a „Zdrávkóba”. Megmaradt a magyar tagozat minden éven. A szóban forgó gyermek szülője szerkesztőségünknek elküldött egy fényképet, amelyen (akkor) másodikos lánya látszik, „szamárpadba” ültetve.
A Törökbecse községben levő Beodrán (Novo Miloševo) nem nyitottak magyar tannyelvű óvodai tagozatot, pedig ehhez megvoltak a feltételek. Ebben a helyi közösségben, ahol kb. ezer magyar anyanyelvű polgár él (a lakosság 20 százaléka), több mint 10 éve megszűnt a magyar óvodai tagozat. Erdmann Ferenc, a VMDK törökbecsei helyi képviselője azt nyilatkozta a Vajdaság Mának, hogy most volna elegendő gyerek a magyar óvodai tagozat beindításához, s ezért az érintett szülők hozzá fordultak segítségért. Ő pedig Jeges (VMSZ) tartományi oktatási titkártól és az MNT-től kért segítséget. Az MNT azt mondta, nem illetékes, de pénzelne egy magyar óvónőt, és legyen egy magyar csoport a szerb gyerekekkel együtt. A szülők viszont ragaszkodtak ahhoz, hogy ne vegyes, hanem magyar óvodai tagozat nyíljon. Az óvoda igazgatója azt mondta, Beodrán nem lehet, de Karlován tudnának magyar tagozatot nyitni, ami azt jelentené, hogy minden nap négy kilométert kellene ingázni. A szülők ragaszkodtak eredeti elképzelésükhöz, ebbe
nem egyeztek bele az önkormányzat részéről, így négy szülő végül szerb tagozatra íratta be gyermekét – nyilatkozta Erdmann. A Becsei Mozaik Törökbecse polgármesterével szeretett volna erről a problémáról beszélgetni, de ő azt mondta, szabadságon van, semmiről nem nyilatkozik.
A péterrévei kézilabdaklub felnőttcsapata kilépett a vajdasági ligából pénzhiány miatt. A csapat 2007/08-ban bekerült a második ligába, ahol két évet töltött. A fiatalokkal továbbra is foglalkoznak.
Óbecsén is 50 km/h lett a sebességkorlátozás. A Becsei Mozaik korábban arról írt, hogy a rendőrség az 50km/h-hoz tartja magát, habár a községnek jogában áll megtartani a 60km/h-t.
Az óbecsei hatalmi koalíció jelezte, hogy módosítani fogja a rendeletet, mely szerint a családi házak előtti füvön sem lehet parkolni. A községi rendelet abszurd jellegéről többször is írt az év folyamán a Becsei Mozaik.
Újabb közlekedésbiztonsági szabályokat hoztak meg országos szinten. A közfelháborodás miatt idén még nem tették kötelezővé a négy téli abroncsot (kettő kell!). Egy évet kaptunk új elsősegély-dobozok beszerzésére, megfelelő égők, hólánc azonban kötelező.
A Bekrije Bečej szurkoló csoport petíciót indított annak érdekében, hogy Óbecsén ne lehessen bemutatni (10.1.) a belgrádi Büszkeség Felvonulást (10.10.). Utóbb 1600 aláírást össze is gyűjtöttek. Tiltakozott a Magyar Remény Mozgalom is. Az ő levelükre válaszolva Knézi községi elnök azt írta, hogy ő nem tilthat be és nem is engedélyezhet semmit, az a Belügyminisztérium dolga. „Ami a színház épületét illeti, az egy közintézmény, és amennyiben abból a logikából indulunk ki, hogy a rendezvény részvevői között is vannak adófizető polgárok, kíváncsi vagyok, vajon miért ne használhatná egy országos szinten is bejegyzett civil szervezet a termet… Ami az esetleges rendbontásokat illeti, azt éppen azok fogják majd elkövetni, akiknek névleg minden polgár egyenlő, de vannak egyenlőbbek és kevésbé egyenlőbbek köztük. Ez is a jelenünk, és talán módja annak, hogy a közöttünk élő ilyen elemeket is megismerjük” – írta Knézi.
„Szép-e az élet egy csúnya városban” címmel rendezett vitaestet egy nem hivatalos polgári tömörülés a Tata Brada sörözőben. Félszázan voltak jelen, de senki sem szólalt fel.
Az Óbecsei Ifjúsági egyesület (BUM) szeptember 25-én a szervezett bűnözés és korrupció elleni küzdelmet népszerűsítette a piacon. Knézi községi elnöknek jelképesen egy söprűt adtak, hogy tisztítsa meg a várost a bűnözéstől.
Módosították Péterréve címerét. Az egy vörös ötágú csillag helyett három sárga (Vajdaság jelképe) lesz benne.
Szeptember végén megtartották a július 31-én eső miatt elmaradt városnapi koncerteket. Knézi községi elnök azt mondta, hogy „ez nem lesz drágább, mint július 31-én lett volna”. A Sportközpontban legtöbben 400-an voltak. Fellépett a Sygma, melyhez csatlakozott a Fingerbang és a Városi Kórus, majd Vitkayné Kovács Vera, Guzsvány Izabella, Kiss László – Schön Ignác zenekarának kíséretében, aki a Garavi sokaknak is „besegített”.

Október: Sikertelen Büszkeség Felvonulás-tribün

A Tartományi Nagyberuházási Alap idén 229,5 millió dinárt hagyott jóvá Óbecse fejlesztési projektjeire: 40 millió dinárt egy geotermikus kút fúrására, amelyre a majdani becsei gyógyfürdő miatt van szükség, de jut a községi utcák aszfaltozására, a vízellátás minőségének javítására, a Than fivérek emlékház adaptálásra, az iskoláknak is stb. – írtuk október 2-i számunkban. Az Alap 2011-re további 350 millió dinárt kész adni Óbecsének. Momčilo Milović, az Alap igazgatója Budislav Medurićtyal, a községi elnök helyettesével találkozott…
Az Ostrog szerb-orosz baráti társaság és a Gimnázium szervezésében tartották meg az október 8-i „felszabadulás napi ünnepségeket”, ideértve az utcai diák-futóversenyt és a kiállítást a Városi Múzeumban.
Miroslav Vasin tartományi titkár jelezte, hogy az állam ismét ellenőrzése alá vonhatná az egyszer már privatizált PIK-et.
Kb. 30-an voltak a Büszkeség Felvonulás óbecsei népszerűsítésén. A rendőrök is ennyien voltak. Annál többen tiltakoztak hangosan (250-300-an) a Pogácsán. Knézi községi elnök azt mondta, azért nem ment el a színházterembe, mert ha elment volna, akkor állást foglalt volna az az oldal mellett, amely mellett nem akar állást foglalni.
Október 3-án Óbecsén megtartották a 2. Željko Nikolić cselgáncs-emléktornát. 400 versenyző volt jelen, 5 országból. Az óbecsei Mladost 2-2 arany és ezüst, valamint 5 bronzérmet gyűjtött be.
A Becse úszóklub által szervezett nemzetközi versenyen 300-an vettek részt (közöttük pécsiek és temesváriak is). A házigazdák a 3. helyen végeztek az éremtáblázaton.
Az óbecsei költségvetés közvetett felhasználói, értsd: a helyi közösségek, továbbá a községi közvállalatok, igazgatóságok és alapok, előnyben részesítik majd közbeszerzési eljárásokban az óbecsei vállalkozókat! Ezt beszélte meg az óbecsei Vállalkozók Egyesülete a községi vezetőséggel. A község évek óta havi 100 000 dinárt ad a Vállalkozók Egyesületének…
Január 1-jén kezdődik az új rendszámtáblák, új jogosítványok és bejegyzési (regisztrációs) matricák kiadása. Mindez körülbelül 40 euróba kerül majd gépkocsiként. Óbecsének lesz saját jelzése (BČ).
Építeni kezdték a Delta üzletközpontját a Danilo Kiš utcában.
Az óbecsei származású Nagy-Abonyi Melinda nyerte el a német könyvkiadók díját. A díjazott sikerregény, a Tauben fliegen auf (A galambok felrepülnek) az írónő személyes emlékeiből táplálkozik.
Megkezdődött a kishegyesi út felújítása. A Bačkaput 60 napot kapott a 2,5 km-es szakaszra. A 20 millió dinárt az állami földek bérletéből biztosította a község. A helyszínen tartott sajtóértekezletet Budislav Medurić (DP), a községi elnök helyettese és a koalíció más képviselői. Knézi Péter (VMSZ) községi elnök neve nem szerepelt a médiának elküldött meghívókon, de mégis megjelent, egy kamerázó társaságában… A határidőn belül a munka befejeződött, de az aszfaltot kispórolták…
Nem újították fel a Than fivérek házát, mert a Stankom által kiírt kivitelezői tenderen nyertes újvidéki Čiv grasiokomerc elállt a munkától. A tender idejében 10 millió dinár volt a munkálatok értéke, de időközben megdrágult az anyag és így már nem volt kifizetődő az újvidéki cég számára. A Stankom közölte, hogy új tendert ír ki. Mivel a Tartományi Nagyberuházási Alap további 20 millió dinárt adott, az új versenytárgyaláson 30 milliót kínálhat fel a Stankom.
A hónap közepén megkezdődött a Petőfi iskola tornatermének építése. A régi épületek lebontása 27 millió dinárba kerül. Ennek 85 százalékát adja a szerbiai sport- és ifjúsági minisztérium, 15 százalékát pedig a község.
A községi kormány megtartotta első laptopos, azaz „e-ülését”.
„Zöld vonalra”, azaz telefonos ügyfélszolgálatra 1,2 millió dinárt fog kapni a község a tartományi önkormányzati titkárságtól. Ez azt jelenti, hogy a polgárok telefonon, SMS-sel vagy interneten jelenthetik majd be a kommunális problémákat, amelyekre 48 órán belül megoldást vagy választ fognak kapni a községi hatalomtól.
Végre módosították a parkolásról szóló községi határozatot. „Ezentúl csak ott büntetik zöld területen a parkolást, ahol van a közelben kijelölt parkolóhely” (idézet a község hivatalos honlapjáról).
Csonka Áron lett a VMDK új elnöke. Lapunk kérdésére elmondta, hogy a VMDK nem fog beolvadni a VMSZ-be. Szavai szerint: „Nálunk nincsenek újgazdagok és etno-üzletemberek”.
Módosították az idei községi költségvetést. A kiadások bejelentett 30 százalékos csökkentése helyett azok 758 millióról 770 millióra nőttek! A községi vezetőség költségei 29,75 millióról 41,1 millióra nőttek. Növelték a községi adminisztráció, de az oktatás, a szociális védelem és a kultúra költségeit is, a közösségfejlesztésre viszont majd 50 millióval kevesebbet költenek.
Zavarkó Vilmos (Óbecse) két arany és egy ezüstérmet nyert a teke-világbajnokságon. Ő volt a legsikeresebb versenyző.

November: Tolerancia és levélszőnyeg

November 1-én lépett életbe a közlekedésbiztonsági törvény által előirányzott büntetőpont-rendszer.
Az óbecsei önkormányzat 6 projektummal pályázott a Nemzeti Befektetési Tervnél (NIP). A Petőfi iskola tornatermének építésére (2. szakasz), a Gimnázium ablakainak cseréjére, a Sever Đurkić iskola illemhelyeinek rendbehozatalára, a péterrévei Samu Mihály iskola tornatermének kibővítésére és öltözőkre, a földvári óvoda fűtőházának felújítására és nyílászáróinak kicserélésére, meg a földvári Svetozar Marković iskola kibővítésére kért pénzt a község.
November elején napokon át levélszőnyeg takarta el a központi utcákat. A Potisje a szemételhordásért, a Komunalac a város tisztaságáért felelős.
A központ közelében levő 17 óbecsei utcában nincs szennyvízelvezető rendszer. Svetlana Karabaš, a Vodokanal műszaki igazgatója azt mondta, hogy pénzhiány miatt egyhamar semmiféle változásra nem lehet számítani. Hozzátette azonban, hogy a Nemzeti Beruházási Tervből (NIP) három éve jóváhagyták a pénzt, de az nem érkezett meg.
A nagybecskereki Madách Színház vendégeskedett Óbecsén.
A többnemzetiségű barátság drága kincs című Tolerancia-napi rendezvényt november 16-án tartották meg a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A rendezvényt támogatta a község, a tartományi kisebbségügyi titkárság és a magyar kormány.
A Tartományi Menekültsegélyező Alap pénzéből vásárolhat vagy építhet házat összesen 120, menekültstátusban levő család 13 vajdasági községben/ városban – Óbecsén is.
Két ezüstöt és egy bronzot nyert a Petőfi MK a Modern Tánccsoportok Magyar Kupáján.
Kiemelt nívódíjat érdemelt Szerda Ákos a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén.
A PIK-ben sztrájk kezdődött, vezérigazgató nincs, az igazgatóbizottság elnöke Ljubomir Mandić lett. Arra járt a szerbiai parlament elnöke (SPS).
Milivoj Vrebalovot (LDP), Törökbecse polgármesterét Európa második legjobb polgármesterévé nyilvánította Brüsszelben az EU parlamentjének liberális frakciója. A DP és az LDP jelöltjei indultak Szerbiából.
Óbecse község és Dinko Gruhonjić újságíró (NDNV-elnök) kapta meg a Tartományi Képviselőház idei Tolerancia Díját.
Megünnepelte 40. születésnapját a Sygma együttes.

December: Lesz-e 769 millió a községi kasszában?

Az állam átvállalja a PIK adósságait, cserébe többségi tulajdonossá válik. A cél egy újabb, de sikeres privatizáció. Vége a sztrájknak a PIK-ben.
Megtartották a 7. Ricsaj Népművészeti Találkozót.
A belvárosi katolikus és pravoszláv temetőkből ismeretlen tettesek több sírról vittek el réztárgyakat.
Két aranyéremmel és egy ezüsttel tértek haza a Petőfi MK táncosai az IFMD Nemzetközi Táncszövetség világkupájáról.
769 millió dinárosra tervezik a jövő évi községi büdzsét.

Márton Attila

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *