Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

2012-es évi költségvetés – 50%-kal nagyobb agrárbüdzsé – rendeletek hamarosan

2012-es évi költségvetés – 50%-kal nagyobb agrárbüdzsé – rendeletek hamarosantrg_fontane

A szerbiai mezőgazdasági és kereskedelmi minisztérium az új költségvetésben majd 50%-kal több pénzt kap, mint az ideiben – ezt nyilatkozta Miloš Milovanović, a miniszter segédje december közepén.

A Tanjug értesülései szerint a költségvetés javaslata szerint, amelyet a kormány benyújtott a parlamentnek, a mezőgazdasági, kereskedelmi, erőgazdasági és vízgazdasági minisztérium (mindez együttesen) az idei 33,6 milliárd dinár helyett 49,5 milliárd dinárt költhet el. Gyors számolás: idén 22 milliárd dinár volt a „kifejezetten” agrárbüdzsé (az állami költségvetésnek a 2,4%-a). Szóval, ha a mezőgazdasági és kereskedelmi tárca arányosan osztja el a többletet, akkor az agrárbüdzsé 33 milliárd dinár lesz?
Szakemberek mondják, hogy az állami büdzsének legalább az 5%-át kellene a mezőgazdaságra fordítani, idővel pedig akár a 20%-át is.
Mi lesz a prioritás? Milovanović ezt is elmondta: az állattenyésztés fejlesztése és az öntözőrendszerekbe történő befektetések. Mindezt újságírók előtt mondta. Az internetet bújva sehol nem találtam arra vonatkozó adatot, hogy 2012-ben kik kaphatnak majd például területalapú támogatást, hogy teszem azt, 30 hektár vagy 100 hektár lesz-e a „plafon”, hogy hektáronként továbbra is 14 000 dinár jár-e majd, esetleg több, vagy kevesebb? Nem kérdezték, ő meg nem mondta?
Pedig emiatt voltak gazdatüntetések május végén, június elején. Akkor sikerült a tiltakozóknak kikényszeríteniük, hogy maradjon a 100 hektáros limit, azzal, hogy a 30 hektáron fölüli területrészre 2012 januárjának végéig kellene kifizetni a támogatást. Így ez a rész – ami valójában 2011-hez tartozik – a 2012-es évi költségvetésből kerül majd kifizetésre – még jó, hogy a jövő évi agrárköltségvetés nagyobb lesz, mint az idei… Idén 8,6 milliárd dinár jutott szubvenciókra és – ha jól értem – maradt még 6,4 milliárd dinár, ami a 2012-es évre maradt – 2011-ből.
Íme a magyarázat, vagyis a válasz: Dušan Petrović miniszter december 11-én közölte, hogy „időben” meghozza majd a rendeleteket (gondolom, a szubvenciókra vonatkozókat), vagyis „rögtön a költségvetés elfogadása után”. Október közepén ugyanez a miniszter azt mondta, hogy a támogatások fajtájáról és mennyiségéről a minisztérium tárgyalni fog a gazdaegyesületekkel. A különféle egyesületek számára tehát adott volt az idő (vajon van-e még alkalom rá?), hogy kilobbizzanak szubvenciókat. Választások előtti költségvetési szavazásról van szó, a kormány számára sem lehet mindegy, hogy az a 800 000 család, amely a mezőgazdaságból él, hogyan reagál majd a büdzsé tételeire, meg a minisztériumi rendeletekre.
A hektáronkénti támogatásról tehát egyelőre semmit nem tudni, de a tejtermelőket illetően nem ilyen titokzatos a miniszter. Novemberben „elárulta”, hogy a tejtermelőknek nyújtandó állami támogatások nem lesznek kisebbek, mint idén, meglebegtetve azt is, hogy esetleg nagyobbak lesznek. Literenkénti 5 dinár és genetikai képességek javítására egyedenként 250 euró, legalább négy tehénre. Utóbb hangsúlyozta, hogy növekszik a felvásárolt tej mennyisége, és hogy csökkenőben van a takarmány ára.
Jövőre is megmarad a szubvencionált hitelek intézménye. Dinárhitelek, három éves lefizetésre, évi 8%-os kamattal. Bejegyzett gazdaságok (maximum 5 millió dináros kölcsön), szövetkezetek (maximum 15 millió dináros kölcsön) és elsősorban mezőgazdasággal foglalkozó kis cégek IGÉNYELHETTÉK azokat. Múlt időben, mert a jelentkezési határidő 2011. november 1. volt.
A miniszter büszke arra, hogy sikerült megakadályoznia, hogy a Sava típusú kenyér ára 70 dinár legyen, hogy az nem lehet több 44 dinárnál. Arra is, hogy a cukor kilogrammonkénti árát 130 dinárról 95-re sikerült csökkenteni.
A 2012-es év a mezőgazdasági tárca szempontjából az öntözőrendszerről fog szólni: előbb a meglevő csatornahálózatot szeretné rendbe hozatni a tárcavezető, amihez több mint 30 millió eurót kér a költségvetésből (3,25 milliárd dinár), és ez 130 000 hektár öntözhető területet jelentene. Mint mondta, jelenleg a lehetséges 1,1 millió hektárból csupán mintegy
100 000 hektár öntözhető. Folyamatban van további 270 000 hektár öntözési tervének kialakítása, amire – a miniszter szerint – 200 millió euró (20 milliárd dinár) kellene.
2,5 milliárd dinárt szán a miniszter 2012-ben az állam által alkalmazott agronómusokra és több mint félmilliárdot a jövőre munkába állítandó erdészekre.
A szerbiai költségvetés elfogadása – régi bevált szokás szerint – az utolsó pillanatra jósolható (december 26-án kezdődik a parlamenti vita). Lapzártáig kitudódott, hogy legtöbbet a védelmi és a gazdasági tárca veszített a minisztériumok közötti osztozkodásban. Így diktálta a Nemzetközi Valutaalap? Merthogy az IMF-fel kellett egyeztetni a büdzsét. Ha tetszik, ha nem. Ami pedig a mezőgazdaságot illeti, követni fogjuk az eseményeket, a számokat.

Márton Attila

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *