musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Jubilarne 60. Majske igre u Bečeju: Igre su počele predajom ključeva

Jubilarne 60. Majske igre su danas otvorene nakon svečanog defilea i uručivanja ključeva grada predsednika opštine Dragana Tošića u ruke dece koja će dok traje ova međunarodna smotra dečjeg dramskog stvaralaštva imati simboličnu „vlast“ u Bečeju.

U programu svečanog otvaranja i defileu sa slavljeničkom tortom, učestvovali su đaci bečejskih osnovnih škola i deca iz PU „Labud Pejović“. Oni su predvođeni akrobatama na štulama iz umetničke trupe „Kreativni pogon“ iz Novog Sada i dobošarima iz Ade organizovano krenuli iz ulice Braće Tan (ispred Doma zdravlja) ka platou ispred sportskog centra „Đorđe Predin Badža“ gde je održana centralna svečanost otvaranja manifestacije po kojoj je Bečej poznat i van granica naše zemlje.

Za jubilej najstarije smotre dramskog stvaralaštva dece i mladih u regionu organizatori su pripremili nekoliko iznenađenja: povećan je broj predstava – umesto uobičajenih 12, takmičiće se 14 predstava (7 u dečjoj i 7 u omladinskoj kategoriji), 13. maja, u čast jubilarnih 60. Majskih igara premijerno će biti prikazana predstava „Kralj Ibi“ Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta, a 19. maja u čast nagrađenih biće odigran komad „Život moj“, autorski projekat studenata druge godine glume Akademije umetnosti Priština – Kosovska Mitrovica.

Takmičarski deo festivala traje od 15. do 19. maja, a stručni žiri će raditi „u sastavu“ Gordana Đurđević Dimić, prvakinja drame Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Alesandar Gajin, glumac Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Terezia Figura, glumica Novosadskog pozorišta iz Novog Sada.

Ove godine od 14 predstava samo će jedna biti na mađarskom jeziku (prijavljene su dve predstave na mađarskom jeziku), koja i otvara takmičenje 15. maja u 12 časova, a reč je o omladinskom komadu „Csoportkép” Đačke trupe „Színes szilánkok“ iz Novog Sada. Istog dana u 16.15 publika će imati priliku da vidi predstavu za decu „Uspavana Štrecilija“ Gradskog pozorišta iz Jagodine po tekstu Toda Nikoletića i u režiji Nenada Petrovića. Pored toga u konkurenciji će biti i predstave iz Jagodine, Bečeja, Novog Sada, Subotice, Kragujevca, Šida, Crvenke, Obrenovca, Inđije i Niša, kao i iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Svečana dodela nagrada Majskih igara je planirana za 19. maj oko 17 časova.
Potom, 22. maja počinje smotra predstava dece predškolskog uzrasta, kada će najmlađi pokazati šta su naučili o pozorišnoj umetnosti u svojim vrtićima.

B.M.

Last modified on
Rate this item
(1 Vote)
back to top