musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Maturantski ples i u Bečeju: Plesom sa trga u novi život

Maturanti Ekonomsko-trgovinske škole i Gimnazije, kao i njihovi vršnjaci u drugim gradovima Srbije, učestvovali su u Maturantskoj paradi 19. maja tačno u podne na delimično rekonstruisanom gradskom trgu, kada su odigrali Maturantski ples.

Maturantski ples se ove godine u Bečeju plesao peti put, a učestvovalo je oko 150 maturanata Ekonomsko-trgovinske škole i pedesetak maturanata Gimnazije.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival“ ili Maturantski ples, u Srbiji je započeta 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog saveza Slovenije bio je grad Kraljevo. Posle Kraljeva 2006. godine priključio se i Niš, a od 2007. do danas i mnogi drugi gradovi: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Bečej itd.

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Strausa „Slepi miš“, a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme: tačno u podne. Tako je oboren i Ginisov rekord 2011. godine, u najvećem simultanom plesu u svetu učestvovalo je 33.202 plesača.                     

B.M.

(foto:Nenad Sretenović)

Last modified on
Rate this item
(0 votes)
back to top