musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Okončane 60. Majske igre: Najbolje predstave „Pobuna u biblioteci“ i „Grebanje ili kako se ubila moja baka“, Bečejci drugi i treći

Takmičarski deo Majskih igara okončan je danas (19. maja) dodelom nagrada stručnog i dečjeg žirija u konkurencijama omladinskih i dečjih predstava.

Žiri, koji su činili novosadske glumice i glumac, Gordana Đurđević Dimić, Terezija Figura i Aleksandar Gajin, zlatni paž i konkurenciji predstava za decu dodelio je Pozorištu „Stevan Sremac“ iz Crvenke za izvođenje predstave „Pobuna u biblioteci“, jer, kako je predsednica žirija Gordana Đurđević Dimić obrazložila, „na najbolji način odražava dugogodišnji predan, minuciozan dramsko-pedagoški rad malobrojnih posvećenika poput gospodina Zorana Radulovića. Nepretenciozna predstava, originalnog sadržaja, na kojoj se zajedno zabavljaju i glumci na sceni i publika u gledalištu. Predstava koja u svim segmentima: i gluma i priča i scena i kostim, i vizuelno i muzički očarava posmatrača“.

 

Srebrni paž je dodeljen Dečijem dramskom studiju Gradskog pozorišta Bečej za predstavu „Pipi Duga Čarapa“. U obrazloženju nagrade se navodi: „Predstava po izvanrednom dramskom predlošku Astrid Lindgren ostaće u sećanju po nadahnutoj glumačkoj kreaciji glavne glumice Vanje Bojović, koja nas vešto vodi kroz čitav ovaj komad, kao kroz sopstveni život“.

Bronzani paž je pripao Dramskom studiju OŠ „Sveti Franjo“ iz Tuzle za izvođenje predstave „Čarobnjak iz Oza“, koja je, prema mišljenju žirija: „Jednostavna, čista, čitljiva, komunikativna predstava; ekipa mladih glumaca izvanredne scenske kulture, kultivisanog scenskog pokreta i govora, brzo i lako pronalazi put do srca svih gledalaca“.

Nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu dobila je Rebeka Antić za ulogu strašila u predstavi „Čarobnjak iz Oza“, a nagradu za glavnu žensku rolu Vanja Bojović za ulogu Pipi Duge Čarape u istoimenoj predstavi.

Za najbolju sporednu mušku ulogu nagrađen je Jovan Đorđević za ulogu Miša Micka u predstavi „Uspavana Štrecilija“ Gradskog pozorišta Jagodina, a za najbolju sporednu žensku ulogu Sara Baljak za ulogu Ruže u predstavi „Mali princ“ Plesnog studija „Viva Dance“ iz Novog Sada.

Priznanja za najbolju scenografiju dobio je Zoran Radulović za predstavu „Pobuna u biblioteci“, a za najbolju kostimografiju Snežana Milin Janjić za predstavu „Mali princ“ u izvođenju Plesnog studija "Viva Dance" iz Novog Sada. Specijalna nagrada „Velika glumačka nada“ dodeljen je Marku Čanadiju za ulogu Pece Zeca u predstavi „Hoću da se igram“ Dramske grupe OŠ „Petar Kočić“ iz Inđije, a specijalnu nagradu za kolektivnu igru dobio je ansambl predstave „Pobuna u biblioteci“.

U konkurenciji predstava za mlade zlatni paž je dobila predstava „Grebanje ili kako se ubila moja baka“ Dramskog studija Doma omladine Kragujevac. Žiri smatra da: „Predstava i tekst tvrdog unutrašnjeg naboja, proceđena kao kroz zube, u interpretaciji mladih glumaca iz Kragujevca ledi krv u žilama, surovo dokumentarna, autentična, donosi sliku prerano sazrele mladosti, koja ne veruje u snove, ne razlikuje više dobro od zla, vredno od bezvrednog, istinito od lažnog; u rastočenom društvu, tragično raspršeni kao behar, svako na svoju stranu“.

Srebrni paž je dodeljen predstavi za mlade „Csoportkép“ (Grupna slika) Đačkoj sceni „Šarene iskrice" iz Novog Sada, jer, kako kaže žiri, reč je o jednoj od „onih generacijskih predstava koja promoviše nova lica mladosti, sasvim specifičan scenski jezik, osećanje sveta u kome se mladi čovek oseća kao bez temelja, kao da ne priprada svetu odraslih. To je svet otuđenih mladih lica, apsurdnih odnosa, svet koji tek treba osvojiti i učiniti ga pogodnim mestom za kakav - takav život. Sve to predstavljeno nam je u čistim slikama, na tragu najboljih režija Arpada Šilinga i koreodramskih bravura Pine Bauš i pokroviteljsko melanholičnog pogleda na generaciju, koji dolazi kao talas, jedan od onih talasa Virdžinije Vulf koji traži svoj trenutak slave“.

Bornzani paž su dobili Bečejci, to jest Dramski studio mladih Gradskog pozorišta Bečej za predstavu „Nemam da platim i neću da platim“. U obrazloženju nagrade žiri je naveo: „Genijalni Dario Fo postavlja pitanje: Kud nestade revolucionarni zanos radničke klase i kako to da su radnici, tako aktivni s početka 20. veka sada zaglavljeni između elementarnih životnih potreba i sopstvenog nezadovoljstva, gotovo zaboravili na pobunu protiv izrabljivača i derikoža. Iščitavši gotovo sva značenja ovoga teksta, reditelj Igor Pavlović stvara značenjem bogatu, višeplansku sliku, satiričnu, komično-tužnu predstavu o životinjskoj izrabljenosti, sliku sveta rastrzanog radništva, rastrzanog između trivijalnosti, beznađa, siromaštva ali i nasušne potrebe za pobunom“.

Za najbolju režiju festivala nagradu je dobio Đorđe Đoković za režiju predstave „Grebanje ili kako se ubila moja baka“, za najbolju glavnu mušku ulogu nagrade su ravnopravno podelili Max Kostelac za ulogu u predstavi „12 gnjevnih ljudi“ Zaprešićkog kazališta za djecu i mlade Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić iz Hrvatske i Luka Maljević za ulogu u predstavi „Romeo i Julija“ COTK TENT iz Obrenovca. Za najbolju glavnu žensku ulogu priznanje je dobila Sara Simović za ulogu u predstavi „Grebanje ili kako se ubila moja baka“, a za najbolju sporednu mušku ulogu Filip Sadžakov za ulogu u predstavi „Nemam da platim i neću da platim“.

Za najbolju sporednu žensku nagrađena je Zita Huska za ulogu u predstavi „Csoportkép“, za najbolju originalnu muziku priznanje je dodeljeno Ireni Popović za muziku u predstavi „Nemam da platim i neću da platim“, a specijalnu nagradu za kolektivnu igru dobio je ansambl predstave „Grebanje ili kako se ubila moja baka“, dok je specijalna nagrada za scenski pokret dodeljen ansamblu predstave „Csoportkép“.
Nagrade za scenografiju i kostim u kategoriji predstava za mlade nisu dodeljene.
Dečji žiri je drugaćije razmišljao od „odraslog“, te su i nagrađene druge predstave: najbolja predstava festivala u kategoriji predstava za decu je bečejska „Pipi Duga Čarapa“, a u kategoriji predstava za mlade „Zeus Ex“ Akademskog pozorišta SKC Niš.

Poražavajuće je da je na dodeli nagrada pozorišna sala bila poluprazna, a u publici su sedeli uglavnom članovi pozorišnih trupa koji su nastupili na Majskim igrama.
Majske igre će biti okončane 22. maja kada će kratkim predstavama nastupiti predškolci. U toku jednog dana deca će deci prikazati 15 predstava.

R.M.

Last modified on
Rate this item
(0 votes)
back to top