Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Medijska Koalicija: Slučaj Krik

Medijska Koalicija: Slučaj Kriktrg_fontane

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) smatra da gomilanje tužbi ministra i kontroverznog biznismena Nenada Popovića protiv informativnog portala Krik predstavlja politički pritisak na ovaj medij i sredstvo njegovog finansijskog iscrpljivanja.

Koalicija skreće pažnju javnosti da se i ranije dešavalo da moćnici koji raspolažu ogromnim državnim i privatnim resursima – serijskim tužbama vrše pritisak na medij, sa ciljem da otežaju ili onemoguće njegovo funkcionisanje. Naime, i pre bilo kakve presude mediji su praktično kažnjeni, jer plaćaju značajne sudske takse i druge troškove odbrane koji ponekad prevazilaze njihove mogućnosti ili, u boljem slučaju, značajno otežavaju njihov rad.

Koalicija takođe podseća da su mediji koji nisu bliski vlasti višestruko izloženi raznim pritiscima, a da im je istovremeno onemogućen pristup bilo kakvim državnim fondovima, odnosno novcu građana koji se, sa druge strane, nekontrolisano sliva na račune „podobnih“ medijskih kuća. Pored tužbi i čestih presuda koji ne idu u korist nezavisnim medijima, oni su takođe izloženi veoma čestim posetama raznih inspekcijskih službi, kao i brojnim pretnjama i uvredama koji uglavnom ostaju nesankcionisane.

Koalicija koristi priliku da podseti da se ni dva i po meseca od sastanka predstavnika novinarskih, medijskih i organizacija civilnog društva, okupljenih u Grupu za slobodu medija, sa premijerkom Anom Brnabić, i predaje zahteva za poboljšanje medijske situacije – ništa suštinski se nije promenilo, ukoliko u to ne računamo dalje urušavanje medijskih sloboda i položaja novinara i medija.

Smatramo da je u ovim vremenima, kada iz medijske sfere svakodnevno pristižu loše vesti, potrebno pokazati visok stepen međusobnog uvažavanja i solidarnosti unutar onog dela zajednice koji poštuje profesionalne standarde i nije pod kontrolom vlasti.

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 1. februar 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *