musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Obezbediti nezavisnost manjinskih medija u Srbiji

follow link Šef Političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankini izjavio je u petak u Novom Sadu da se Evropska unija zalaže za nezavisnost medija na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji.

go here Bjankini je na skupu posvećenom budućnosti manjinskih medija rekao da svi imaju obavezu da obezbede uređivačku i finansijsku nezavisnost medija na jezicima manjina.
"Mediji koji su oslobođeni političkog uticaja preduslov su za razvoj demokratije u društvu", poručio je Bjankini.
Dodao je da je posebno važno da se obezbedi finansijska stabilnost Radio-televizije Vojvodine, koja emituje program na deset jezika, po čemu je jedinstvena u Evropi.
Prema njegovim rečima, na Radio-televiziji Srbije postoji dosta prostora za napredak u izveštavanju na jezicima nacionalnih manjina, što je i obaveza državnog javnog servisa, koji treba da služi javnom interesu, u šta se ubraja i emitovanje programa na manjinskim jezicima.

http://www.ivst-vz.de/?debin=bdswiss-tipps Luka Bjankini je rekao da bi Regulatorno telo za elektronske medije "možda trebalo" da uslovi dobijanje dozvola za emitovanje tako što će zahtevati od emitera da imaju i program na manjinskim jezicima u multietničkim sredinama.
Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković rekao je da će podzakonski akti za primenu tri nova medijska zakona biti doneti tokom novembra, odnosno u zakonom predviđenom roku.
On je rekao da Ministarstvo na tom polju sarađuje i sa OEBS-om i drugim organizacijama, među kojima je istakao Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Balkansku istraživačku mrežu (BIRN).

http://mustangcipowebaruhaz.hu/?sisd=strategie-opzionibinarie-5-minuti&66d=53 Pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje Kalman Kuntić rekao je da se zemlja nalazi pred velikom dilemom kako obezbediti opstanak i samoodrživost ne samo medija na manjinskim jezicima u Srbiji već medija u Srbiji uopšte.
On je ocenio da je novinarstvo važna ali potcenjena profesija u Srbiji, a novinari spadaju u red slabije plaćenih ljudi.
Treću regionalnu konferenciju posvećenu medijima na jezicima manjinskih zajednica "Novo vreme i moderni mediji" organizovali su dnevni list Mađar so (Magyar Szo) i Heror media point.

go Novi Sad, 7. novembra 2014. (Beta)

Rate this item
(0 votes)
back to top