musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

10 éves a Dúdoló énekegyüttes - Egy nagy család, ahová tartozni jó

Hölgyek csoportja kezdeményezésére tíz évvel ezelőtt, 2008 februárjában tartotta meg első próbáját a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a Dúdoló énekcsoport. A létszám egyre nőtt, ma mintegy húsz hölgy tevékenykedik a csoportban Kisimre Szerda Anna vezetésével.

„Óbecse és a kultúrkör volt a házigazdája 2007-ben a Durindónak és a Gyöngyösbokrétának. A közönség láthatta, hogy szinte minden magyar településről érkeztek énekcsoportok, szólisták, zenekarok és hogy zömében az idősebb korosztály vesz részt ezen a rendezvényen. Néhányan neheztelték, hogy csak a fiatalok képviselték az óbecseieket, így a fesztivál után azonnal jelentkezett néhány asszony, hogy szeretnének énekelni, csoportot alakítani. Akkor azt mondtam, hogy ha lesznek tízen, jelentkezzenek és indulhat a csoport. És jelentkeztek, többen is, a létszám pedig azóta, mindannyiunk örömére, gyarapszik”, emlékezett vissza a kezdetekre a csoport művészeti vezetője.
A jubileumra ünnepi műsorral készült a Dúdoló, amelyet április 6-án tartottak meg telt ház előtt. Az est vendégeként fellépett a Mórahalmi Parasztkórus, a temerini Dalárda, a Botra férfikórus, az oromhegyesi Tisza menti Zengő citerazenekar és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vegyeskórusa, valamint a Fokos zenekar.
A születésnaposokat Stefaniga Csaba, a Községi Tanács művelődéssel megbízott tagja köszöntötte, aki további sikeres munkát kívánt a csoportnak.
„Nagyon fontos, hogy nemtől és kortól függetlenül mindenki tartozzon egy csoporthoz, melynek tagjai ugyanolyan érdeklődési körrel rendelkeznek, hiszen ez képezi a második családot egy-egy személy életében. Épp ezért, az asszonyok nem csak énekelnek a próbákon, hanem barátságokat ápolnak, támogatást nyújtanak egymásnak, elpanaszolják gondjaikat, tanácsokkal látják el egymást”, mondja Anna.
A kórustagok szerint az éneklés lelki felüdülés, meditáció, aktív kikapcsolódás. A Dúdoló egy közösség, mely összekovácsolódott az évek folyamán, egy nagy család, ahová tartozni jó.
„Nagyon szeretek ide járni, szeretek énekelni, a közös éneklés pedig külön élvezetet jelent. Szeretünk együtt kirándulni és fellépni, valamint a fellépések utáni ünnepségeken is részt venni”, mondta Szerda Jolán, a csoport legidősebb tagja, míg Károlyi Andrea legfiatalabb tag, fia fellépésein figyelt fel a csoport tevékenységére és, zenetanárnő lévén, azonnal csatlakozott a csoporthoz. „Nagyon szeretek ide járni, mert hasonló érdeklődésű emberekkel tudok barátkozni és barátságokat kötni. Ez nem csak a csoporton belül történik meg, hanem belföldön és külföldön hasonló csoportokban éneklő és zenélő egyénekkel is”.
Az ünnepi műsor végén a Petőfi kultúrkör elnöksége ajándékkal köszönte meg a kórus tagjainak a sokéves munkát, majd közös vacsorán és bulizáson vettek részt a fellépők.
A rendezvény támogatói a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az óbecsei önkormányzat voltak.

R.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top