Novcem Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine: Početak rekonstrukcije Dositejeve ulice

  13 oktobar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Letos najavljena rekonstrukcija Dositejeve ulice u centru grada započeta je 9. oktobra i trebalo bi da bude okončana do 7. januara 2018. godine. Do tada je ta, odnedavno jednosmerna ulica – u kojoj su škole „Bratstvo“ i „Zdravko Gložanski“ – zatvorena za saobraćaj.

Prvobitni plan je bio da se Dositejeva rekonstruiše istovremeno kada je adaptiran i objekat škole „Zdravko Gložanski“ i da oba velika posla budu okončana do početka školske godine, međutim, s obzirom na to da je deo novca za Dositejevu obezbeđen sa viših nivoa vlasti, ne određuje lokalna samouprava kada će biti započeti radovi, objasnio je predsednik opštine Dragan Tošić na konferenciji za novinare 11. oktobra. On je apelovao na građane da imaju razumevanja i dodao je da je postavljena privremena saobraćajna signalizacija na terenu zarad bezbednosti đaka i ostalih učesnika u saobraćaju.

Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine krajem februara je odobrila 38,9 miliona dinara (sa PDV-om) za rekonstrukciju Dositejeve ulice, a lokalna samouprava nema udela u finansiranju tog projekta, osim što će da plati oko 280.000 dinara za stručni nadzor i još neke manje poslove. U Dositejevoj ulici biće izgrađen i toplovod po posebnom projektu po ceni od oko 14,5 miliona dinara, a taj iznos je predviđen u budžetu opštine za ovu godinu. U međuvremenu su iskrsli i takozvani nepredviđeni radovi, naime, potrebno je izgraditi i novi vodovod, jer se ispostavilo da je vod na nekoliko mesta pukao, a i inače se radi o azbestnim cevima starim oko 40 godina, koja, prema istraživanjima, imaju kancerogeno svojstvo. Cena novog vodovoda trebalo bi da bude oko 1,5 miliona dinara i taj novac će biti obezbeđen rebalansom opštinskog budžeta verovatno krajem oktobra meseca. Odgovarajući na pitanje odakle će biti obezbeđeno 1,5 miliona, predsednik opštine je odgovorio da taj iznos neće biti „oduzet“ od budžetskih korisnika, već je od planiranog učešća lokalne samouprave u finansiraju rekonstrukcije trotoara u delu Zelene ulice ostalo oko 6 miliona dinara, te će iz tih sredstava biti obezbeđen potreban novac za vodovod u Dositejevoj.

Inače, ispred škole „Zdravko Gložanski“ prelaz preko Dositejeve je 11. oktobra deci i roditeljima bio obezbeđen preko privremenog mostića, ali je direktorica škole Suzana Đukić rekla da bi u toku dana trebalo  da bude obezbeđen adekvatan prelaz (neka vrsta mostića), te je dodala da su roditelji obavešteni o promenama u saobraćaju, da nastavnici dežuraju ispred škole prilikom dolaska i odlaska dece na nastavu i smatra da neće biti većih problema za vreme izvođenja radova.

Slična je situacija i ispred škole „Bratstvo“.

U Dositejevoj ulici je predviđena rekonstrukcija oko 320 metara trotoara, kolovoza, izgradnja parking mesta i javne rasvete, kao i zelenila.

Projektant rekonstrukcije Dositejeve ulice je Biro za projektovanje „BiA-projekt“ iz Novog Sada.

Projektom je predviđeno da ulica bude jednosmerna, kakva je i sada, širine 3,5 metara. Pešačke staze bi trebale da budu 1,75 metara široke, a između kolovoza i pešačke staze je projektovana zelena površina prema uslovima na terenu. Sa desne strane ulice projektovano je 44 parking mesta.

U okviru rekonstrukcije Dositejeve, biće urađeno i kabliranje.

Na mestu dva pešačka prelaza preko Dositejeve ulice u zoni škola, predviđene su platforme (6 centimetara izdignute od kolovoza) za umirenje saobraćaja koje bi trebalo da budu od betonskih ploča.

Izvođač radova, čija je vrednost po ugovoru oko 32 miliona dinara bez PDV-a, u Dositejevoj je konzorcijum koji predvodi „Put invest“ d.o.o. iz Sremske Kamenice, a grupu ponuđača čine i firme „Put invest“ PZP iz Bačkog Petrovca, VD „Jugokop Podrinje“ iz Šapca, Slobodan Vujkov PR Elektro liv Bečej, Željko Milić PR SZR Elektro lumen Lukićevo, koji nastupaju sa podizvođačem „Bexaton plus“ iz Loznice.

Posebni projekti su toplovod i vodovod, toplovod će graditi „Energy-pro“, a deo posla u vezi sa strujom Elektrovojvodina. Osim rekonstrukcije Dositejeve, nakon završetka tog posla trebalo bi da bude započeta i izgradnja kružnog toka na Trgu Čilag na raskrsnicama ulica Miloša Crnjanskog, Žilinski Endrea,  Zoltana Čuke i Dositejeve.

Novinarima je saopšteno da će i taj posao da finansira Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine, jer je projekat lokalne samouprave odobren na konkursu za unapređenje saobraćajne infrastrukture – reč je o oko 25 miliona dinara. U finansiranju opština neće učestvovati, a Tošić očekuje raspisivanje javne nabavke za desetak dana, dok je početak radova nakon rekonstrukcije Dositejeve, tokom zime, ili, ako vremenski uslovi to ne budu dozvoli, na proleće. Postupak javne nabavke će da raspiše finansijer, Uprava za kapitalna ulaganja. Kružni tok na toj nebezbednoj raskrsnici više ulica u Bečeju trebalo bi da ima oblik osmice.  

Na konferenciji za novinare je pomoćnica predsednika opštine Sandra Popov govorila o predradnjama koje dovode do realizacije projekata, o nadzoru, o bezbednosti učesnika u saobraćaju, a saopšteno je i da će svi radovi imati garantni rok, te će izvođači eventualne nedostatke otklanjati u tom roku (garantni rokovi u vezi sa velikim investicijama su oko dve godine).                     

R.M.

Naslovi

Popularni Članci