musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Mesemondó verseny a Népkönyvtárban - A mesék szárnyán 24 döntős

A mese eredete az írásbeliség előtti időkre nyúlik vissza. A kutatók véleménye megoszlik arról, hogy a mítosz a mesétől hol választható el. A különböző vallások is hatással voltak a mese kialakulására, amely gyakran a népi hiedelmekkel is keveredik. Éppen ezért a régi mesék még nem gyermekeknek szóltak, hanem inkább felnőtteknek.

A mai értelemben vett mese már kifejezetten a legkisebbeket célozza, a végkifejlet legtöbbször pozitív, a jó és rossz szerepe élesen elkülönül. Habár a mesék között rengeteg az olyan, ami közös ősi gyökerekre épül, mégis népenként a hasonló kultúrkörök között is van eltérés a mese felépítésében és stílusában. A meséket eredet szerint két nagy csoportra oszthatjuk: népmese, mely kezdetben szájhagyomány útján terjedt és szerzője ismeretlen, illetve műmese (ismert a szerző kiléte).
Benedek Elek nagy meseíró szeptember 30-án született, ennek apropóján ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. A Népkönyvtár idén tizenegyedik alkalommal szervezte meg népmesemondó versenyét, amelyen a község általános iskolásai vettek részt.
„Idén magyar népmesék előadását vártuk a jelentkezőktől. Az elődöntőket a helyi könyvtárrészlegekben szerveztük meg, Bácsföldváron, Péterrévén és Óbecsén, majd az elődöntő legjobbjainak részvételével szeptember 29-én, a Népkönyvtár dísztermében tartottuk a döntőt”, mondta Fenyvesi Szilvia, a Népkönyvtár munkatársa.
Az óvodások és első osztályosok rajzpályázaton vettek részt. Az ovisok között Vladić Nikoletta (Pecesor) bizonyult a legjobbnak, őt Bukros Viktória (Péterréve) és Virág Dianna (Becse) követték. Negyedik lett a péterrévei Ricz Zselyke Róza, míg az ötödik díjat a bácsföldvári Prágai Henriettának ítélték oda.
Az elsősök korcsoportjában Kádas Dávid (Petőfi Sándor iskola) lett a legjobb, majd a bácsföldvári Kósa Martina, Pobrić Hanna (Sever Đurkić iskola), Gödöllei Csongor (Péterréve) és Beretka Tímea (Petőfi Sándor iskola) következtek.
A díjazottak rajzfelszerelést és könyveket kaptak ajándékba. A mesemondók mezőnyében 24 diák jutott a döntőbe, akiket Fercsik Kiss Piroska magyar szakos tanár, könyvtáros, Kulcsár Sarolta tanítónő és Ricz Róbert, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnöke rangsoroltak.
„A mesemondók változatos mesékkel készültek Benedek Elek születésnapjára, a Magyar Népmese Napjára. Biztos szövegtudással álltak a közönség elé s fantasztikus hangjátékukkal, karakterformázásukkal elvarázsolták a hallgatóságot. Minden évben nagy élmény hallgatni a mesemondókat, azonban az idei év különösen nagy kihívást jelentett a zsűri számára, hiszen nehéz volt kiválasztani a jók közül a legjobbakat”, mondta Kulcsár Sarolta, a zsűri elnöke.
A második és harmadik osztályosok csoportjában Szirbik Zalán volt a legjobb, Kisutcai Ivett második, Kovács Jázmin pedig harmadik lett, különdíjat Király Anett kapott.
A második kategóriában, a negyedik és ötödik osztályosoknál, Koncz Antónió bizonyult a legjobbnak, Tallós Kinga lett a második, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Muzslai Ágnes állt. A különdíjat ebben a kategóriában Baksa Bíborka érdemelte ki.
A hatodik és hetedik osztályosok mezőnyében Varga Nikoletta lett az első Gödöllei Bence és Lázár Lea előtt, míg a különdíjat Lukács Szabolcs kapta.                              

B.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top