musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Az óbecseiek is 1956-ra emlékeztek - Budapesti kirándulás a forradalom emlékére

A Rákóczi Szövetség október 21-e és 23-a között 25. alkalommal szervezte meg Gloria Victis elnevezésű emlékünnepségét Budapesten, amelyet az 1956-os forradalom emlékére tartanak meg minden évben.

A rendezvényen a becsei középiskolások is részt vettek, három tanuló a Gimnáziumból és öt végzős diák a Közgazdasági-kereskedelmi Iskolából, akiket Hozák Andrea és Galgó Ferenci Andrea tanárnők kísértek el.
A rendezvény Kárpát-medencei ifjúsági találkozóval és középiskolai történelmi és irodalmi vetélkedővel volt összekötve. Idén 2000 egyetemista és középiskolás jelent meg, az óbecsei Bálint Tibor dicséretben részesült az irodalmi versenyen.
A háromnapos rendezvény keretében a fiatalok ellátogattak a Nemzeti Színházba, ahol a Körhinta című előadást tekintették meg, amelyben a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara lépett fel.
A szombati első program az Új köztemetőben kezdődött, ahol a diákok és kísérőik az 1956-os áldozatok nyugvóhelyén helyezték el a megemlékezés virágait, s a látogatóközpontban rövid filmeket láttak a korabeli eseményekről. A tanulók ellátogattak a Nemzeti Múzeumba is, többek között a koronázási palástot is megtekintették.
A rendezvény legszebb eseménye a Műszaki Egyetemen tartott megemlékezés utáni fáklyás felvonulás volt, több ezer diák, egyetemista és felnőtt vonult a Duna parton a Bem térig, ahol az épületek díszkivilágítása adott méltó hátteret az ott tartott beszédeknek.
A találkozón olyan barátságok születtek, amelyek folytatódnak a nyári táborokban és a diákutaztatási programban, mert e rendezvény mellett az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából 145 középiskola közel 7000 diákja utazott egy másik Kárpát-medencei ország magyar közösségéhez, a Szövetség Diákutaztatási Programjának támogatásával. Óbecséről a Gimnázium diákjai Kalocsára, a Közgazdasági-kereskedelmi iskola tanulói pedig Szegedre látogattak a múlt héten.

Erer

Rate this item
(0 votes)
back to top