musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Mindenszentek napján - A háborúban kivégzettekre emlékeztek

November elején halottainkra gondolunk és közösségként emlékezünk az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett magyarok ezreiről.

A helyi önkormányzat szervezésében november 1-jén, Mindenszentek napján, a második világháborúban ártatlanul kivégzettekre emlékeztek a belvárosi temetőben felállított kopjafánál. Ft. Fuderer László belvárosi katolikus plébános imáját követően Kovács Elvira köztársasági képviselő és Kinka Erzsébet, a képviselő-testület elnökhelyettese szólt az egybegyűltekhez. „Most, amikor itt állunk a második világháborúban elesett honfitársaink emlékművénél, a kopjafánál, ami 1994-ben került ide, visszatekinthetünk egy pillanatra arra a szomorú napra, mit jelentett a hozzátartozóknak szeretteik elvesztése, hiányuk és értelmetlen haláluk keserűséggel hatja át még ma is lelkünket. Mindazok, akik 1944 őszén és 1945 folyamán az életükkel fizettek magyarságukért, mindannyiunk halottai. Azért haltak meg, mert bátran vállalták magyarságukat. Hosszú út vezetett a méltó kegyeletadás és végtisztesség kiharcolásához, a fájdalom keresztje azonban megmaradt az ártatlanul meghurcolt és kivégzett áldozatok hozzátartozóinak szívében”, mondta Kinka Erzsébet.
A becsei önkormányzat, a pártok és civil szervezetek, s a Magyar Nemzeti Tanács képviselői koszorúztak és hajtottak fejet az áldozatok emléke előtt.                     

B.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top