musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Mégsem árverezik a Samu iskola ingóságait - Fizet az állam?

Lapzártakor mindössze 8 nap állt az illetékes állami szervek rendelkezésére, hogy kifizessék egy elvesztett munkaügyi perben a bíróság által megítélt 2,8 millió dinárt, amely ma mintegy 5 millió dinárra „hízott“, ha nem kívánják, hogy november 30-án Zrenjaninban árverezzék a Samu Mihály Általános Iskola ingóságait – iskolapadokat, székeket, számítógépeket, mikroszkópokat, műszereket, fűtőtesteket.

Ekkor, minden illetékes állami szerv hallgatását követően, felgyorsultak az események, s úgy tűnik, hogy az állam ki fogja fizetni az iskola tartozását.  Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár ugyanis november 21-én az iskolába látogatott, ahol biztosította az intézmény vezetőségét arról, hogy az állam kifizeti az iskola helyett a kártérítés összegét.
Ugyanakkor érkezett a médiába a hír, hogy az Állami  vagyonjogi ügyészség kérésére, s ebbe a kártérítési per győztese is állítólag beleegyezett, elmarad az iskola ingóságainak november 30-ára meghirdetett árverése, ugyanis a vagyonjogi ügyészség közölte, hogy az iskola az Oktatási Minisztérium segítségével kifizeti a tartozását. Azt azonban lapzártakor még nem lehetett tudni, hogy erre mikor kerül sor.
Két nappal a felgyorsult események előtt a Samu Mihály iskola igazgatónője, Mausz Olívia nyilatkozott lapunknak, s elmondta, hogy értesülései szerint 20-ig senki sem érdeklődött az árverezendő dolgok felvásárlására. „Az Oktatási Minisztériumtól továbbra is várjuk a választ, már több mint egy hónapja. Sajnos semmi új hírrel nem szolgálhatok, minden a régi. Már az Állami  vagyonjogi ügyészséghez is fordultunk, hogy nyilatkozzanak ez ügyben ők is, választ még nem kaptunk, az újvidéki vagyonjogi ügyész pedig  áthárította a feladatot a községi ügyészre, aki szerint az iskola ingóságai árverezhetőek. Viszont senki nem nyilatkozik arról, ki illetékes az ilyen munkaügyi elvesztett pereknek a kifizetésében, mivel a fizetésekről és egyéb járulékokról van szó“, nyilatkozta Mausz Olívia.
Svetlana Vuletić, a Községi Tanács oktatással megbízott tagja két hete elmondta, hogy a törvénytelennek minősített felmondás következményeként a felperesnek (az iskolának) ki kell fizetni a bíróság által megítélt összeget, mégpedig úgy, hogy árverezik ingóságait, mert a község nem fizethet az iskola helyett. A bérek kifizetése ugyanis, mondta a tanácstag, az oktatási kérdéseket szabályzó új törvény szerint az illetékes minisztérium hatáskörébe tartozik, azaz a régi szerint is az állam hatáskörébe tartozott, de mivel a Vajdaság Autonóm Tartomány hatásköreiről szóló törvény nem pontosított az ilyen ügyekkel kapcsolatban, nem volt világos, hogy a köztársaságnak, avagy a tartománynak kell fizetnie a munkaügyi perekben – ezért nem fizetett senki.
Vuletić közölte, hogy a községi vezetőség az üggyel kapcsolatban tárgyalásokat kíván folytatni az Oktatási Minisztérium képviselőivel, azonban, lapunk értesülése szerint november 21-ig a minisztérium képviselőivel való találkozásra nem került sor.
Mellesleg, az iskola számlája 2015 nyara óta zárolva van, amely megnehezíti a munkáját. A jelenleg robbanófélben levő probléma nem ma, hanem 7 évvel ezelőtt (2010-ben) keletkezett, amikor az iskola akkori igazgatónőjét, Polyák Dórát leváltották, majd pedig tanítóként is felmondtak neki. A felmondást az iskolaszék és a jogi szolgálat javasolta, s az akkori megbízott igazgatónő Kurin Barta Klára írta alá, azzal, hogy az ügyben kikérték a Tartományi Oktatási Titkárság véleményét is, de mivel a 15 napos határidőn belül nem kaptak választ, a hallgatást beleegyezésnek minősítették. A felmondást kapott tanítónő perelte az iskolát, akit 2014-ben a Fellebbviteli  Bíróság döntése szerint vissza kellett helyezni a munkájára, majd ezt követően kártérítési pert indított arra az időszakra, amikor nem dolgozott, s 2015 nyarán megnyerte a pert, azóta vár a kártérítés kifizetésére (elmaradt fizetések és járulékok).

B.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top