Péter Lea, a Nemzeti VERSeny nyertese ismét a Nemzeti Színházban - Akinek a versmondás a szenvedélye

  24 novembar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Az óbecsei 21 éves Péter Lea nyerte meg november 12-én a Nemzeti VERSenyt a budapesti Nemzeti Színház színpadán.

A budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete másodízben hirdette meg a Kárpát-medencét felölelő, felmenő rendszerű versmondó és versklip versenyét, amelyen nem hivatásos versmondók vehetnek részt.
A Nemzeti VERSeny elsődleges célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, a magyar nyelv tisztaságának és sokszínűségének felvonultatása a költészet által, és a kulturális identitás erősítése. Idén a szervezők kiemelten Arany János életművére és költészeti hatására hívták fel a versenyzők figyelmét.  
A vetélkedő védnöke a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, a zsűri tagjai pedig Nagy-Kálózy Eszter, Bakos-Kiss Gábor színművészek, Kiss László rendező, Lutter Imre előadóművész, producer és Szabó László kommunikációs szakember voltak. A zsűri döntése szerint a legjobbak legjobbja az óbecsei Péter Lea lett, hiszen az aranyminősítést nyert versenyzők között is ő lett a bajnok. Második helyezett Csiha Marianna 32 éves halásztelki, a harmadik helyezett pedig Gál Réka Ágota 17 éves hetényi (Szlovákia) versenyző lett.
„A versenyre idén is több mint kétszáz versmondó nevezett, hat éven aluli és kilencven éven felüli versmondó is képviseltette magát. A Nemzeti VERSeny döntőjén, november 11-én és 12-én, a Magyar Nyelv Napja apropóján, 23 versenyző lépett a Nemzeti Színház színpadára. A megmérettetést, amely már kilenc hónapja elkezdődött, három fordulóban rendezték meg. Elsőként minden nevező két, szabadon választott, magyar költő versével jelentkezhetett a vers.hu oldalon közzétett felhívásra, az egyik verset az első fordulóban vágatlan videón kellett beküldeni. A 81 továbbjutó az általuk választott másik verset dolgozta fel, immár videoklip formájában. Az elődöntőben és a középdöntőben is volt lehetőség közönségszavazásra, így a zsűri és a verskedvelő nézők szavazatai alapján alakult ki a 23 fős döntős csapat. Először Radnóti Miklós Sem emlék, sem varázslat című versét küldtem be, a versklipben pedig Simon Márton Háromnegyed négy című versét dolgoztam fel. A döntőben az első előadott versem Terék Anna Kunigunda útja című költeménye volt, Arany János költeményei közül pedig A walesi bárdok című balladát adtam elő“, mondta Péter Lea.
Lea még általános iskolában kezdett szavalni. „A tanító néni indított el a szavalóversenyeken és, bár akkor még nem értem el nagyobb sikereket, nem adtam fel. Gimnáziumra ért be igazán a munka, akkor a KMV-n egy évben első, másik évben második díjat szereztem, a szekszárdi Az én Pannóniám versenyen két évben is megkaptam a fődíjat, a Himnusz és Szózat szavalóversenyen, amelyen már általános iskolában is szép eredményt értem el, szintén első díjas lettem. Egyetemi éveim alatt két alkalommal sikerült megnyernem az Egyetemi Vers- és Prózamondó versenyt”, mondta Lea, majd hozzátette: „Ez a díj az eddigi legnagyobb elismerés, amit kaptam, nemcsak maga a díj, hanem a zsűritől kapott visszajelzés, dicséret”.
A verseny első három helyezettje a november végi Kaleidoszkóp VersFesztiválon a Váci Dunakanyar Színházban is fellép.
Lea ezt követően Szabó László médiaszakember, rendező felkérésére december 9-én Arany János Emlékesten fog fellépni a Nemzeti Színházban.            

Ricz Róbert

Naslovi

Popularni Članci