musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Tolerancia-napi szavalóverseny - Az együttélés előnyei

Tizedik alkalommal tartottak Tolerancia-napi szavalóversenyt november 16-án a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben, amikor a szerb anyanyelvű diákok magyar, a magyar anyanyelvűek pedig szerb nyelven mondtak verseket.
„A tolerancia tisztelet, mai sokszínű és gazdag világunk és kultúráink elfogadása és megbecsülése. Községünk már évek óta a lakosai békés együttéléséről ismert.

A soknemzetiségűség, a vallás szabadsága számunkra olyan kincs, amellyel a világban kevesen dicsekedhetnek, s még kevesebben nálunk, Szerbiában. Mi, becseiek, megmutathatjuk és meg is kell mutatnunk azt, hogy sokkal gazdagabbak vagyunk mint azok, akik híján vannak a kulturális, vallási sokszínűségnek. A községben mintegy 15 nemzet, nemzeti közösség él már évtizedek óta tisztességben, békességben egymás mellett, egymással. Ez a kivételes helyzet bátorított fel bennünket arra, hogy megszervezzünk egy ilyen rendezvényt, amikor bemutatjuk és megmutatjuk a másságból, annak elfogadásából eredő együttélés áldásait. Célunk, hogy megmutassuk a különböző kultúrák és nemzeti hagyományok együttélésének előnyeit, hogy nem csak toleráljuk, hanem elfogadjuk a sokszínűséget, támogatjuk a másikat, tiszteljük egymás kultúráját-hagyományait”, mondta Varnyú Kinga műsorvezető.
A szavalóversenyre nyolcvanan jelentkeztek, a becsei diákok mellett Bácsföldvárról és Nagybecskerekről is érkeztek versenyzők. A szerbül szavaló diákokat Marijana Đaković, a Népkönyvtár munkatársa, Tatjana Mitić óvónő, igazgatóhelyettes és Kiss Igor, a Községi Tanács tagja rangsorolták. Az első és második osztályosok csoportjában Farkas Larissza bizonyult a legjobbnak, Ferenc Orsolya második, harmadik helyezettek pedig Horti Máté és Bátori Simon lettek. Különdíjat Pobrić Hana kapott. A harmadik és negyedik osztályosoknál két első díjat osztott a zsűri, Fekete Annának és Szirbik Zalánnak. Második Kovács Leona lett, míg a harmadik helyet Varró Todor és Živković Lara szerezték meg. Ebben a korcsoportban különdíjat kapott Rác Attila. Az ötödik és hatodik osztályosok kategóriájában Deák Gréta lett az első Csányi Dianna és Szél Adrián előtt, míg a legidősebb korosztályban, a hetedikesek és nyolcadikosok csoportjában a testvérek, Balog Eléna és Balog Teodóra bizonyultak legjobbnak. Második lett Fenyvesi Zénó, míg a harmadik helyen Tallós Hédi és Nagy Noémi osztoztak.
A magyarul szavaló diákokat, akik jóval kevesebben voltak az előző évekhez viszonyítva, Szmieskó Karolina, a Községi Tanács tagja, Fenyvesi Szilvia, a Népkönyvtár munkatársa és Rókus Zoltán színművész hallgatták meg. Az első és második osztályosoknál az első helyet Dmitar Mraović szerezte meg, különdíjas pedig Nevena Dobrički lett. A harmadik és negyedik osztályosok csoportjában Dorotea Mraović és Lehocki Andrea lettek az elsők, Marko Milinkov a második helyezett, a harmadik díjat pedig Natalija Taškovićnak ítélték oda. A rendezvényt a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint a budapesti Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Erer

Rate this item
(0 votes)
back to top