Na sednici lokalnog parlamenta: SNS (pre)uzeo od LDP-a Vodokanal

  18 april 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na 20. Sednici Skupštine opštine Bečej urađena je neuobičajena stvar: razrešeni su dužnosti neki od predstavnika vladajuće koalicije iz Liberalno-demokratske partije (LDP), a ta partija je i dalje deo vlasti. Upražnjena mesta zauzeli su kadrovi Srpske napredne stranke.

Naime, v.d. direktora Javnog preduzeća Vodokanal Aleksandar Marić (LDP) je nakon šest meseci rada dao ostavku na direktorsku funkciju na koju je došao sa mesta pomoćnika predsednika opštine za odnose sa javnošću. Pre Marića Vodokanal je vodio Slobodan Mitrović (nestranačka ličnost, predlog LDP-a), koji je dao ostavku na funkciju.
Novi v.d. direktor Vodokanala postao je diplomirani inženjer poljoprivredne tehnike Zoran Grbić (SNS) koji je do sada bio direktor sportskog centra. Njegovo mesto u sportskom centru zauzeo je profesor fizičkog vaspitanja i diplomirani trener fudbala Dejan Stanojev (SNS), koji je do sada bio predsednik Upravnog odbora sportskog centra. Novi predsednik Upravnog odbora je Milan Onjin.
Razrešen je i član Opštinskog veća zadužen za regionalne odnose i međunarodnu saradnju Mikloš Đurčik (LDP), a za novog člana Opštinskog veća izabran je lekar Doma zdravlja Slobodan Dimitrov (predlog SNS-a), koji će biti zadužen za zdravstvo i socijalna pitanja. Lokalna vlada više neće imati člana koji će se baviti regionalnom i međunarodnom saradnjom.
LDP je ostao i bez pomoćnika predsednika opštine za odnose sa javnošću Borisa Obradovića, koji doduše nije smenjen na sednici Skupštine opštine, jer ga je angažovao predsednik opštine. Novi pomoćnik predsednika opštine za odnose sa javnošću je fotoreporter i novinar Slobodan Malešev, koji se pre nekoliko dana iščlanio iz Demokratske stranke.
Promena se očekuje i u Nadzornom odboru Vodokanala, jer LDP i tamo ima članove.
Na sednici lokalnog parlamenta konstatovana je ostavka odbornika LDP-a Jožefa Gortve, njegovo mesto zauzela je Tatjana Avramov.
Ipak, neki kadrovi LDP-a su ostali na funkcijama: zamenica predsednika opštine Tamara Ivanišević, član Opštinskog veća Dalibor Kekić, direktorka Turističke organizacije Gordana Džigurski, direktor Gradskog pozorišta Zdravko Petrović i direktor Gradskog muzeja Dušan Ivetić.
Da li će biti vode?
Pre konstatovanja prestanka mandata v.d. direktora Vodokanala, Aleksandar Marić je odbornike izvestio o tome šta je urađeno proteklih nekoliko meseci u tom javnom poreduzeću. Rekao je da je završena procena vrednosti kapitala Vodokanala i da je dokumentacija predata na opštinsku pisarnicu, te da očekuje da će na dnevnom redu naredne sednice skupštine taj dokument biti usvojen. „Konačno se zna koliko u Bečeju ima kilometara vodovodne i kanalizacione mreže, ispostaviće se da knjigovodstvena vrednost Vodokanala više nije 3,5 nego 6 miliona evra. Kada sam stupio na dužnost, u preduzeću nije bila sjajna situacija, nije ni sada, ali prvo što sam morao da uradim je da zaštitim imovinu grada koju je osnivač dao na upravljanje Vodokanalu. Urađena je procena vrednosti preduzeća, dobićete osam knjiga, to je par hiljada stranica, sa detaljnim podacima. Baza podataka koju sam zatekao nije nikada ažurirana, mi smo sada pola baze ažurirali i to je posao koji treba da se završi. Broj zaposlenih koji sam zatekao bilo je 86, a sada je 80, i dalje je to prevelik broj da izdrži stanje kakvo je sada u Vodokanalu. Prema podacima koje mi je pripremila finansijska služba, za vreme mog mandata ostvarene su i sledeće uštede: smanjene su dnevnice i troškovi službenog puta za 93 procenta, troškovi čišćenja atmosferske kanalizacije za 93,35 odsto i fekalne kanalizacije za 71 odsto. Za reprezentaciju su smanjeni troškovi za 65 procenata, za ugostiteljske usluge 71 odsto, za donacije 94 odsto. Pređeni kilometri za službeni auto koji ja koristim smanjeni su za 40 procenata, troškovi goriva u firmi smanjeni su samo 24 procenta, ali to je zato što su u prethodnom periodu usluge trećim licima podignute za 48 procenata. Uspostavljena je odlična saradnja sa Fakultetom tehničkih nauka i urađen je idejni projekat, pošto naš prečistač ima tehnologiju od pre 30 godina i kod nas ulazi voda boljeg kvaliteta nego što izlazi, ali postoji dokumentacija o celokupnoj situaciji, o svim bunarima u Bečeju i u Petrovom Selu, koju neće rešiti Vodokanal nikada, za to treba da se napravi konsenzus svih političkih stranaka i sa inženjerima iz Vodokanala da se urade petogodišnji ili desetogodišnji planovi da, ko god dođe sutra na vlast, to nastavi. Do juna će biti vode, a ako se nešto ne uloži u Vodokanal onda će se saznati i koliko, ali biće kasno“, rekao je Marić i uz aplauz koalicionih partnera napustio sednicu.
Izlaganje Marića je dodatno raspirilo polemiku između predstavnika opozicije i vladajuće koalicije, pogotovo između predsednika opštine Vuka Radojevića (SNS) i šefa odborničke grupe Demokratske stranke Slobodana Zlokolice.
Zlokolica je između ostalog pitao zbog čega se Aleksandar Marić razrešava funkcije vršioca dužnosti direktora Vodokanala ako je počeo da rešava probleme i stabilizuje situaciju u ovom preduzeću i zašto nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima u periodu od šest meseci raspisan konkurs za izbor direktora Vodokanala.
U vezi sa imenovanjem v.d. direktora Vodokanala Zorana Grbića, Zlokolica je konstatovao da će na ovaj način Vodokanal godinu dana biti bez direktora (pola godine Marić, pola godine Grbić; prim. nov.). „Premeštate Grbića da ne bude više direktor sportskog centra i da sada preuzme Vodokanal. Mi iz DS-a smo glasali kada ste prošli put predložili Grbića za direktora Sportskog centra jer je on čovek iz sporta i prema onome što smo čitali on ima tamo rezultate. Sada on prelazi u Vodokanal, u preduzeće koje je usko specijalizovano i mislimo da je ovo greška i nećemo podržati ovaj izbor“, rekao je Zlokolica. On je optužio lokalnu vlast i da ne poštuje naredbu Vučića koji je rekao da ne sme više biti stranačkog zapošljavanja.
Predsednik opštine Vuk Radojević (SNS) je rekao Zlokolici da DS neće odlučivati umesto SNS i njenih koalicionih partnera o kadrovima. „Savetujem vam da se više bavite svojom strankom i organizacijom jer su građani poslednjim glasanjem rekli šta misle o vašem radu. Stranka vam ostaje bez članova“, rekao je Radojević.
O svagdašnjoj partijskoj podeli vlasti replicirao je Zlokolici i član Opštinskog veća za investicije i razvoj Dalibor Kekić (LDP). On se osvrnuo na 2012. godinu kada su predstavnici LDP-a vodili pregovore o eventualnom formiranju koalicije sa DS-om, „gde su oni vrlo jasno postavili granice svoje partijske nadležnosti nad određenim javnim preduzećima i ustanovama, između ostalog LDP-u je tada od njihovog predsednika nuđena Turistička organizacija“, rekao je Kekić.
Odbornik DS-a Miloš Konjević tražio je od predstavnika LDP-a da iznesu jasan stav u vezi međusobnih optužbi objavljenih u medijima između bivšeg direktora Vodokanala Slobodana Mitrovića i Dalibora Kekića i Tamare Ivanišević i da saopšte javnosti da li je bilo zloupotreba i da li se time bave nadležni organi.
Malo novca u
rukama
Odbornik Slobodan Zlokolica postavio je pitanje predstavnicima lokalne vlasti zbog čega je Opštinsko veće donelo odluku o smanjivanju novca za budžetske korisnike kao što su škole, ustanove kulture, sportski centar i mesne zajednice.
Ta odluka, inače, trebala bi da bude „vidljiva“ u rebalansu budžeta, čije je donošenje najavljeno za kraj aprila.
Zlokolici je odgovorio predsednik opštine Vuk Radojević: „Mi kao odgovorno Opštinsko veće i lokalna samouprava činimo sve ono što je nephodno kako bismo nesmetano obezbedili funkcionisanje svim budžetskim korisnicima pa tako i ova mera jeste jedna od ograničavajućih metoda za kojom smo posegli iz razloga što je umanjen priliv u opštinski budžet i moramo blagovremeno reagovati. Ovo je samo jedna od mera kako bismo do prvog rebalansa budžeta na neki način artikulisali i kanalisali prihodnu i rashodnu stranu“.
O načinu trošenja novca iz budžeta, makar u drugoj polovini prošle godine trebalo bi da svedoči izveštaj o trošenju novca u tom periodu. Taj izveštaj je po propisima trebao biti na dnevnom redu lokalnog parlamenta još u januaru mesecu, međutim, zbog nekog razloga do sredine aprila nije sastavljen. Pored toga, vreme je i za donošenje završnog računa budžeta za 2013. godinu.

LJ.M. i R.M.

 

Usklađivanje


Odbornici lokalnog parlamenta su usvojili odluke o usklađivanju osnivačkih akata Gradskog pozorišta, sportskog centra i Turističke organizacije opštine sa pozitivnim propisima.
Na sednici je doneta odluka i o tome da Gas d.o.o. Bečej dobije nadležnost nad merno-regulacionom stanicom za proizvodnju, preradu i distribuciju gasa u industrijskoj zoni, a zauzvrat će ova firma u delimičnom vlasništvu opštine (Toplane) u industrijskoj zoni da izgradi gasnu mrežu u vrednosti od 10 miliona dinara.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci