Muke na putevima: Ove godine bez asfaltiranja puteva

  18 april 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kao ni prošle, ni ove godine neće biti asfaltiranja puteva u Bečeju, jer nema para za to u opštinskoj kasi. Krpljenje udarnih rupa na pojedinim saobraćajnicama počelo je 8. aprila.

„Deo novca iz javne nabavke koja je urađena prošle godine ostavljen je za ovu godinu, jer smo bili svesni da će se udarne rupe koje su zakrpljene u oktobru prošle godine od padavina i soli ponovo otvoriti. Reč je o oko milion dinara, što je dovoljno za 100 tona asfaltne mase, tako da je ovih dana nastavljeno sa krpljenjem udarnih rupa, Industrijska ulica je urađena i radi se još na nekim lokacijama u gradu“, rekao je direktor Direkcije za izgradnju Goran Matić.
Radove izvodi firma „Vojvodinaput – Bačkaput“ iz Novog Sada. Inače, ova firma je u oktobru prošle godine Direkciji za izgradnju najavila tužbu zbog neplaćenih obaveza za rekonstrukciju Iđoškog puta i duga u iznosu od 5,9 miliona dinara, bez kamate. Početkom ove godine direktor Direkcije je rekao da je toj firmi u decembru plaćeno 800.000 dinara, a da će se preostali iznos od oko 5,1 miliona dinara prema dogovoru sa predstavnicima „Vojvodinaputa“ plaćati sukcesivno. Dug do danas nije plaćen. „Nakon 800.000 dinara nismo ništa više platili za rekonstrukciju Iđoškog puta i to su repovi koje i dalje vučemo od prošlih rukovodećih garnitura. S obzirom na stanje u budžetu mi ćemo se truditi da izmirimo taj dug prema izvođaču, tužba je za sada obustavljena, odnosno nije stigla na našu adresu, a sa predstavnicima ’Vojvodinaputa’ imamo usmeni dogovor da probamo da izmirimo taj dug“, rekao je Matić i dodao da za sada nema rokova za plaćanje duga. Prema njegovim rečima Direkcija tekuće obaveze koje se odnose na krpljenje udarnh rupa redovno izmiruje. Što se tiče Iđoškog puta, direktor Direkcije smatra da nije postojala potreba za velikim ulaganjem: „Zaista nam je žao što je u taj put uloženo preko 19 miliona dinara, a njegova je frekventnost veoma niska. Zaista nije postojala potreba za tom prevelikom investicijom pogotovo što je ona u celokupnosti finansirana iz budžeta“.
Krajem prošle godine na konferenciji za novinare direktor Direkcije za izgradnju Bečeja je najavio da će se upravo zbog toga uraditi revizija poslovanja Direkcije u prethodnom periodu. Za taj posao je angažovana revizorska kuća „Confida-Finodit“ d.o.o. iz Beograda koja je za 250.000 dinara trebala da uradi reviziju do kraja januara, međutim taj posao još uvek nije završen. „Revizija je 90 posto završena, međutim, zbog obimnosti dokumentacije i zbog ozbiljnosti revizije, revizorska kuća je tražila dodatnu dokumentaciju, koju smo dostavili, tako da očekujem da će ovih dana taj posao biti završen“, rekao je Matić.

Sojarski put neće biti rekonstruisan

Krajem prošle godine Matić je najavio da će se pristupiti izradi projekta za rekonstrukciju Sojarskog puta, te da je sa kompanijom „Viktorija grup“ dogovoreno da ona finansira izradu projekta, a da će opština u toku ove godine pokušati da obezbedi novac za rekonstrukciju. Upitan da li je projekat urađen i da li je novac obezbeđen, Matić je odgovorio da je projekat završen i predat je predstavnicima kompanije „Viktorija grup“, ali novac za rekonstrukciju Sojarskog puta nije planiran u budžetu opštine.

Skadar na Bojani

O nastavku rekonstrukcije regionalnog puta između Bečeja i Bačkog Petrovog Sela ove godine se ćuti. Stiče se utisak da Javno preduzeće „Putevi Srbije“ nije zainteresovano da završi započet posao, te je saobraćanje na delu puta – od Bečeja ka Bačkom Petrovom Selu – i dalje opasno po život.

LJ.M. i R.M.

Naslovi

Popularni Članci