Április 25. és 27. között - Negyvenhetedik KMV, arany jelvénnyel

  18 april 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének döntőjét április 25. és 27. között szervezik meg a becsei Városi Színházban. Ekkor bonyolítják le az irodalmi, beszédművészeti és a megzenésített versek vetélkedőjét, továbbá a gálaműsort és a díjkiosztót.

Az irodalmi vetélkedő műfajai önálló alkotások: vers, novella, publicisztika (interjú, riport, jegyzet és glossza), humoreszk és értekező próza (kritika, tanulmány és esszé). A beszédművészeti vetélkedő műfajai az anyanyelvi versmondás, az anyanyelvi prózamondás, a népmesemondás és a drámai monológ előadása, illetve a magyart nem anyanyelvként tanulók vers- és prózamondása. A megzenésített versek műfajában a feladat költői művek önálló megzenésítése, a zsűri a megzenésítést, nem pedig az előadást díjazza.
A szín- és filmművészeti vetélkedőt április 4-én tartották meg Zentán.
A népzenei és néptánc vetélkedőn, amelyet április 24-én szerveznek meg Temerinben, népdaléneklésben, népzenélésben és néptáncban vetélkedhetnek a középiskolások.
A műfordítók vers, novella, publicisztikai írás, szépirodalmi esszé, illetve regényrészlet fordításával (angol, német vagy szerb nyelvről magyarra) pályázhattak.
Mi is a KMV?
A KVM honlapján sok érdekes dolog olvasható, a versenyzők és a potenciális versenyzők megtudhatják többek között azt is, hogy mi a KMV. A KMV eszerint: „Nem, nem csupán egy vetélkedő, hanem alkalmat nyújt a középiskolásoknak a bemutatkozásra, tudásuk összemérésére, de ugyanakkor egy barátságos hangulatot magában hordozó esemény. A vetélkedésen kívül a vajdasági magyar középiskolások gyűjtőhelye is, ahol hasonló szemléletű társaikkal ismerkedhetnek meg“.
Kicsit „szárazabban“ a vetélkedőről: „A KMV egy többnapos (vagy ha úgy tetszik: többhetes) rendezvény, a vajdasági magyar középiskolások részére. A vetélkedőn Vajdaság összes középiskolájának ma-gyar ajkú diákjai részt vehetnek, csakúgy, mint a külföldön tanuló, vajdasági magyar diákok“.
Hogyan juthatnak(tak) el a diákok a versenyre? „Magát a központi rendezvényt körzeti vetélkedők előzik meg, ahol kategóriánként összemérik tudásukat, és a bírálóbizottság dönti el, ki képviselheti az adott körzetet az óbecsei döntőn. A körzeti versenyeket Óbecsén, Zentán, Újvidéken, Szabadkán, Topolyán, Magyarkanizsán, Zomborban és Nagy-becskereken rendezik meg, a döntőre minden év áprilisában kerül sor Óbecsén. Ezen a legjobbak vetélkednek több műfajban: szavalásban, prózamondásban, drámai monológban, megzenésített versekkel, önálló verssel, novellával, publicisztikával, értekező prózával és humoreszkkel. Ha szeretnél részt venni a KMV-n (a fent említett műfajokban), a legegyszerűbb megoldás, ha jelentkezel a magyartanárodnál/tanárnődnél“, áll a KVM honlapján. Azok számára is van megoldás, olvashatjuk tovább, akik nem az említett műfajokban szeretnének vetélkedni. „A KMV része ugyanis még a képzőművészeti (Óbecse), Szín- és filmművészeti- (Zenta), valamint a népzene- és néptánc vetélkedő (Temerin). Ezekre a honlapon található jelentkezési lap elküldésével tudsz benevezni. Ezeken kívül minden évben megrendezésre kerül, a Híd folyóirat szerkesztőségének segítségével, a műfordítói vetélkedő, a Zentai Városi Múzeum közreműködésével pedig a néprajzi vetélkedő. A képzőművészeti vetélkedő része még a plakátpályázat, és a nyertes munka lesz az az évi KMV hivatalos plakátja, amely Vajdaság összes helységében hirdeti a rendezvényt“.
Végül a honlapon választ találunk arra a kérdésre is, hogy mi hasznuk van a középiskolásoknak abból, ha részt vesznek a KMV-n. „A KMV nem a végső állomás egy-egy művészettel foglalkozó diák számára. Ugródeszka ez, mégpedig a leendő sikerek felé. A vetélkedő résztvevőinek, nyerteseinek nevével, munkájával nem utoljára találkozik a nagyérdemű. A rendezvény küldetése és feladata, hogy lehetőséget nyújtson a középiskolás, fiatal, szárnyaikat próbálgató művészeknek arra, hogy megmutassák magukat, alkotásaikat, azt, hogy mire képesek. Sok, ma híres és sikeres művész először éppen a KMV-n lépett fel“.
Újdonságok a vetélkedőn
Változnak az idők, változik a KMV is. Erről is olvashatunk a kmvon.net internetes oldalon. „Az óbecsei döntőn kiderül, hogy a körzeti vetélkedőkön túljutott diákok közül kié lesz a multifunkcionális arany KMV-jelvény. Aggodalomra semmi ok, a KMV minden kategóriájából kikerül egy ilyen díj! Amennyiben a régi KMV-seknek a jelvény ismeretlen fogalom lenne, megnyugtatunk titeket, számunkra is az, s ez csupán csak egy a sok újdonság közül, amivel az idei KMV bővül. Vörös szőnyeg, vakuvillogás, fontos emberek, hosszú limuzinok, igen, idén beerősítettünk! Jön az új színpadkép, a már fent említett jelvény, új logó, új fazonú diplomák, jegyzetfüzetek, könyvek, és természetesen minden reggel friss burek az ottalvó döntős (vagy egyéb kategóriákban díjazott) diákoknak! Afelől nincs kétség, hogy egy vajdasági magyar összművészeti Kánaán zajlik majd le április folyamán – és nem csak Óbecsén!“
Mi lesz még? „A döntő pedig a döntő, izgalmas koncertekkel megfűszerezve péntek és szombat este is! Április 27-én, vasárnap, az ünnepélyes óbecsei díjátadó gálán megkapják díjaikat azok a diákok is, akik a képzőművészeti, a plakát-, a néprajzi pályázatban (a Zentai Városi Múzeum és a Kiss Lajos Néprajzi Társaság szervezésében), a Magyar Nemzeti Tanács-KMV nyelvi jogokkal foglalkozó pályázatában, illetve a műfordítói vetélkedőben (a Híd Irodalmi Folyóirat Szerkesztősége felügyelete alatt) elnyerték a zsűri tetszését“.
A KMV egyik fénypontja április 26-án este lesz, amikor a belgrádi Eyesburn ad koncertet, majd őket a kruševaci ska-reggae ZAA és az adai Subway erősíti, vendégekkel.
Végül, de nem utolsósorban: a KMV díjnyertes plakátjának szerzője Nagy Kornélia (Szabadka, Svetozar Marković Gimnázium).

Összeállította: B.M.

Naslovi

Popularni Članci