Pušten u rad novi rendgen u Domu zdravlja: Za godinu i po dana i radiolog u Bečeju

  22 decembar 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Novi rendgen aparat upravo je postavljen na radiološkom odeljenju u centralnoj zgradi Doma zdravlja i već je u upotrebi, rečeno je u sredu novinarima u zgradi Doma zdravlja.

Veći deo novca za novi rendgen obezbeđen je na konkursu Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine u iznosu od 5,7 miliona dinara, a milion dinara će početkom naredne godine obezbediti opština Bečej iz budžeta za 2018. godinu koji bi trebalo da bude usvojen 26. decembra.
„Dobijanjem novog analognog rendgen aparata sa sistemom za digitalizaciju omogućili smo građanima Bečeja  pre svega bolji kvalitet snimaka i veći komfor. Novi rendgen aparat zamenio je dva ranije postojeća stara i dotrajala aparata čija popravka je izuzetno bila skupa i time smo rešili veliki problem koji je do sada imao Dom zdravlja“, rekla je direktorka zdravstvene ustanove Kosana Nešić.
Dnevno se u proseku napravi  oko 60 ekspozicija od čega 16 snimaka pluća. Nedavno je i doktor specijalista pneumoftiziolog premešten u centralnu zgradu Doma zdravlja iz ATD-a, te je time pacijentima omogućen veći komfor, saopšteno je novinarima.
Radiološka dijagnostika je neizostavni i primarni vid dijagnostike i neophodan je za funkcionisanje domova zdravlja, te je, kako je istakla Nešić, donacija rendgen aparata za bečejsku ustanovu od ključne važnosti.
U Domu zdravlja godišnje se uradi više od 5.000 radioloških pregleda.
Novi rendgen aparat je u upotrebi, te se pretpostavlja da će pacijenti manje čekati na snimanja, pre svega i zato što aparat neće biti u kvaru.
Na pitanje u vezi sa snimanjem pacijenata koji imaju plućne bolesti i koji se odnedavno leče u centralnoj zgradi zdravstvene ustanove, te o mogućnosti i eventualne zaraze drugih pacijenata, Kosana Nešić je odgovorila da su pacijenti koji idu na pregled kod pneumoftiziologa fizički odvojeni od ostalih pacijenata, imaju poseban ulaz – kod ulaza u Službu hitne medicinske pomoći – ne odlaze na kartoteku, već medicinska sestra uzima njihove knjižice i obavlja adminstrativne formalnosti. „Sada više nema zaraznih bolesti, ali smo mi preduzeli sve mere opreza, tako da nema nikakve bojazni, a i snimanje pluća pacijenata će se odvijati odvojeno. Sve epidemiološke mere su poštovane“, objasnila je direktorka Doma zdravlja.
Postoji, međutim, još jedan problem koji će biti rešen tek za godinu i po dana kada će lekar Doma zdravlja da okonča specijalizaciju, jer za sada zdravstvena ustanova nema svog radiologa, već nedeljnom dva puta dolazi doktor iz Vrbasa. Za godinu i po dana radiolog će raditi svaki dan i to će značajno da poboljša zdravstvenu uslugu. Zamenica predsednika opštine Dalila Dujaković rekla je da će opština i ubuduće da se trudi da obezbedi sve što je u njenoj moći da unapredi rad Doma zdravlja.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci