musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Tojzán Ákos, a Városi Múzeum igazgatója - Mozgalmas év vár ránk és látogatóinkra

A községi képviselő-testület tavaly november 8-án új igazgatót nevezett ki a Városi Múzeum élére. Az igazgató kinevezésére vonatkozó pályázatra ketten jelentkeztek, az addigi igazgató, a múzeum alkalmazottja Dušan Ivetić néprajzkutató, valamint Tojzán Ákos okleveles angol szakos filológus.

A becsei parlament Tojzán Ákost nevezte ki az igazgatói posztra, aki az illetékesek szerint eleget tett a pályázati és törvényes feltételeknek.

A legismertebb közösségi oldalon sokan ellenezték kinevezését, hiszen nem „szakos”…

- Hallottam róla, de ezzel igazából nem foglalkoztam. Eredményes munkával és nem kommentekkel és lájkokkal szeretnék bizonyítani – mondta Tojzán Ákos.

Hogyan mert gyakorlat nélkül „belevágni“?

- Közel egy évtizedes tapasztalatom van pályázatírásban, rendezvényszervezésben és koordinálásban az előző munkahelyeimen és még inkább a civil tevékenységeimből kifolyólag. A feladatköröm jelentős része ezekhez köthető. Ez nyilván nem helyettesíti a muzeológiai „prakszát”, de szakmai kérdésekben itt vannak a múzeum szakemberei, akikre teljes mértékben támaszkodhatok. Az nálam egyébként is elvi kérdés, hogy minden nagyobb döntést, ha egy kis létszámú kollektívában dolgozunk, csakis konszenzussal hozzunk meg. Végső soron pedig mindig is a kihívásokat kerestem. Ha az ember mindig a kényelmes opciót választja, sohasem lesz több vagy jobb. A lehetőség fennállt, számomra nem kérdés, hogy minden alkalmat megragadjak az életben.

Milyen a helyzet a múzeumban?

- A múzeum jelenleg, velem együtt, kilenc embert foglalkoztat. Ebben benne van a négy osztályvezető, akik között van egy muzeológus-néprajzkutató, egy muzeológus-történész, egy múzeumi tanácsos-régész és egy főmuzeológus-művészettörténész. Mellettük van még egy preparátor, egy technikus, egy titkárnő és egy takarítónő. Több meglepetés várt rám, amikor megérkeztem a múzeumban, mint azt gondoltam. Elsősorban tudtam, hogy a múzeum épülete nincs a legjobb állapotban, de amíg nem jártam be minden szegletét, addig elképzelni sem mertem, hogy ilyen nagy a gond. A falak, a plafon vizesednek. A relatív közelmúltban meszelt és rendezett irodát és termeket gyakorlatilag máris lehetne ismét meszelni. A tetőszerkezettel gondok vannak, a pincében az év nagy részében áll a talajvíz, és ami a legrosszabb, a raktárhelyiségek leírhatatlanul rossz állapotban vannak. A másik meglepetés a kollektíva volt. Egy célorientált, nyitott és családias hangulatú közösségbe csöppentem bele. Az első gyűléstől nyitottak voltak a változásokra és gördülékenyen, hatékonyan vágtunk bele a munkába.

Sok polgár szerint a múzeum egy „fekete lyuk”, tevékenysége sokaknak ismeretlen. Mi a célja egy ilyen intézménynek?

- Szem előtt kell tartani, hogy egy múzeum rengeteg olyan tevékenységet végez, ami nem szembetűnő a nyilvánosság számára. A múzeum elsődleges célja a nem mozgatható és mozgatható kulturális javak védelme és őrzése. Az Óbecsei Városi Múzeum gyűjteményei több mint 16 000 tárgyat tartalmaznak. Ezekkel rengeteg munka van, nem elég, hogy bekerültek és kategorizálásra kerültek, folyamatos rendbetartásra, ápolásra szorulnak. Emellett a múzeum kiadói, kutatói és egyéb szakmai tevékenységeket is végez, amelyek nem feltétlenül jutnak el a nyilvánosságig. A kiállítások a gyümölcsei ezeknek a tevékenységeknek és nem feltétlenül egyértelmű, hogy mennyi munkával járt az előkészítésük.

Milyen tervvel érkezett az intézménybe? Mit szeretne megvalósítani az elkövetkező négy évben?

- Mindenképpen az elsődleges és legfontosabb cél, hogy az épület felújítása minél hamarabb elindulhasson. Ehhez viszont olyan mennyiségű pénz kell, amelyet nagyon kevés forrás tud biztosítani. Így a nyilvánvaló következő lépés az, hogy aktívan keressük a pályázási és együttműködési lehetőségeket. A legoptimálisabb az lenne, ha már jövőre tudnánk biztosítani a forrásokat és elindulhatna ez a folyamat, de ez nagyon sok tényezőtől függ. Sokszor felmerül az állandó kiállítás kérdése. Jelenleg az a helyzet, hogy egy állandó kiállítást összeállítani és előkészíteni nem lenne gond, de egyszerűen nincs hova tenni. Ha mindkét rendelkezésünkre álló termet egy állandó kiállítás foglalná el, akkor nem lenne alkalmunk időszakos kiállításokat és rendezvényeket szervezni, amelyek nélkül jelentősen csökkenne a látogatottság is, hiszen nem tudnánk évente többször is újat hozni az érdeklődőknek. Ezért is kiemelten fontos, hogy az épületet mielőbb felújítsuk. A múzeumi látogatottság növelése érdekében és, hogy elejét vegyük a „fekete lyuk” elméletnek, szeretném elérhetőbbé tenni a múzeumot a műhelymunkák, rendezvények és időszakos kiállítások számának növelésével. Aktívan fogunk dolgozni azon is, hogy digitális és egyéb interaktív eszközökkel és alkalmazott múzeumpedagógiai módszerekkel izgalmasabbá tegyük a látogatók számára a múzeumot. Mindezt úgy, hogy egy pillanatra se tévesszük szem elől a múzeum elsődleges tevékenységeit. Szeretném, ha továbbra is ápolnánk a jól működő együttműködést a környező múzeumokkal, kulturális intézményekkel és a helyi iskolákkal. Nagyon fontosnak tartom, hogy már az iskoláskorban pozitív élmény kösse a gyerekeket a múzeumhoz és örömmel látogassanak meg minket. Emellett dolgozni fogok azon is, hogy határon átnyúló együttműködéseket is alakítsunk a környező országok múzeumaival vagy kulturális intézményeivel.

Idén mit terveznek?

- Mozgalmas év vár ránk és látogatóinkra. Január 26-án (ma; az újságíró megjegyzése) nyitjuk meg idei első időszakos kiállításunkat, Zsinagógák a Vajdaságban (amelyek már nincsenek) címmel, melynek szerzői Goran Levi és Edita Jankov. Ezt követően pedig, ha minden a terv szerint alakul, az év végéig nyitott ajtókkal várjuk a látogatókat az egymást követő kiállításokra és rendezvényekre. Februárban Milivoj Mirić helyi festő munkássága lesz megtekinthető, márciusban a Balkán legnagyobb makettjét nézhetik majd meg a gyerekek és érdeklődők, áprilisban pedig az óbecsei polgárok portréjai lesznek megtekinthetőek, a kiállítást Radoslav Mihailović, a múzeum művészettörténésze állította össze. Az idei kiemelten fontos év a múzeum számára, hiszen most ünnepli majd fennállásának 65. évfordulóját. Ennek örömére egy monográfia készül a múzeum munkásságáról, s októberben egy hosszú rendezvénysorozatra várjuk az érdeklődőket, amikor a kiállítás mellett minden osztály tematikus műhelymunkával készül különböző korosztályok számára.

Ricz Róbert

Rate this item
(0 votes)
back to top