musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Podela besplatnih akcija u Bečeju: Novac podiglo 3.000 građana

Početkom januara počela je podela akcija NIS-a i 1.700 dinara od privatizacije. Tako su građani Srbije, njih 4,8 miliona, od 6. januara vlasnici po pet akcija Naftne industrije Srbije. Istovremeno im je na račune uplaćeno po 1.700 dinara (ukupno oko osam milijardi dinara). To je deo novca od dosadašnje prodaje velikih društvenih preduzeća.

Novac, po 1.700 dinara, građani podižu tamo gde imaju račun koji su prijavili kada su se prijavljivali za akcije - u pošti ili u banci. Ukoliko je taj račun u međuvremenu ugašen ili blokiran, u pošti otvaraju nov. Iako je za podizanje novca potrebno poneti samo ličnu kartu ili izbegličku legitimaciju, savet je da se ponese i potvrda o dodeljenom dinarskom računu, kako bi se isplata ubrzala.
Što se tiče akcija NIS-a, na šalterima pošta građani koji su ostvarili pravo na besplatne akcije mogu dobiti i potvrdu da su vlasnici po pet akcija ovog preduzeća. Potvrda je informativnog karaktera, njome se ne može trgovati, te se ne moraju ni uzimati, jer se akcije NIS-a već nalaze na vlasničkim računima građana u Centralnom registru hartija od vrednosti. S akcijama ljudi mogu da trguju ili da ih čuvaju i poklone. Stručnjaci savetuju one koji bi da ih prodaju da učine to na berzi, jer će ona pokazati njihovu stvarnu, tržišnu vrednost, a očekuje se da ona bude veća od sadašnjih, nominalnih, 500 dinara za akciju. NIS će, inače, po najavama, sredinom godine izaći na berzu. Akcije se mogu prodati i sada, ali ne na berzi, ali u tom slučaju treba da se sačini kupoprodajni ugovor.Na teritoriji opštine Bečej pravo da upišu besplatne akcije iskoristilo je 9.000 građana. Prema informacijama iz pošte u Bečeju, od 6. januara do 11. januara 1.700 dinara podiglo je 3.000 građana, dok je potvrdu o posedovanju akcija zatražilo  1.000 ljudi.
Kako je rečeno, poštanska jedinica u Bečeju dobila je samo 1.000 komada obrazaca za izdavanje potvrda, a već u subotu ih više nije bilo. Nadležni u pošti kažu da su naručili dodatni kontingent obrazaca za ispisivanje potvrda o posedovanju pet besplatnih akcija NIS-a. U bankama u Bečeju, takođe je potvrđeno da je iznos od 1.700 dinara uplaćen svim građanima koji su ostvarili pravo na to, ali nismo dobili podatke o tome koliko je građana podiglo novac. I to je, za sada, priča o besplatnim akcijama. Građani nisu dobili besplatne akcije u vrednosti od 1.000 evra, mada je to u predizbornoj kampanji 2008. godine obećao sadašnji ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

K.D.F. i LJ.M.

Last modified on
Rate this item
(0 votes)
back to top