musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Ismeretterjesztő előadások a Than emlékházban - Borkészítés a Tisza mentén

A Than Fivérek Értelmiségi Kör szervezésében február 3-án az érdeklődők ismeretterjesztő előadásokon vettek részt a Than Emlékházban, vidékünk szőlészeti és borászati technológiáiról és borgasztronómiájáról volt szó. Az első előadást Pomorišac Milorad gyümölcs és szőlő szakmérnök tartotta az almabor készítésének technológiájáról.

A szakember elmondása szerint az almabor előállításakor fontos a tiszta, higiénikus és gyors feldolgozás, mert hajlamos, az alacsony természetes cukortartalma miatt, az ecetesedésre, „borbetegségekre”. A jelenlévők azt is megtudták, hogy Európában elterjedt az alacsony alkoholtartalmú, szénsavas almabor, melyet egységesen cidernek neveznek, s különböző gyümölcsízekkel ízesítik. Az almaborból szeszpárlatot is készítenek, a legismertebb a Calvados.
A második előadást a temerini Csévári Róbert borszakértő tartotta, aki kiemelte, hogy manapság trendi a helyi borok készítése, mert csak így lehet egyedi különlegességet felkínálni a hazai és a külföldi turistáknak. A mintegy tíz féle bor kóstolásával a jelenlevők nem csak jobb kedvre derültek, hanem a borok íz- és illatvilágának érzékelésével és élvezetével is ismerkedtek.
Az est harmadik előadását dr. Mód László és dr. Simon András, a Szegedi Tudományegyetem – BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke tanárai tartották Szőlőskertek a Tisza mentén címmel.
„A Kárpát-medencében letelepedő őseink már rendelkeztek némi alapismerettel, de a helyi népektől átvették a szőlőtermesztés és a borkészítés fortélyait. Egészen az 1875-ös első filoxéra/szőlőgyökértetű észleléséig, ami Pancsován volt, a folyómedrek ártereiben és a Tarcal-hegyen és a verseci dombokon volt szőlőtermesztés. A filoxéravész megjelenésétől kezdett elterjedni a homokvidékeken a szőlészet/borászat”, mondta Molnár Viktor, a szervezők egyike.

B.M.

Rate this item
(0 votes)
back to top