Opštine Bečej i Novi Bečej: Čeka se revizija postupka o pozajmici za most

  06 april 2018
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Iako je pravnosnažna presuda Privrednog apelacionog suda (drugostepeni sud) doneta 17. januara 2018. godine po kojoj opštine Bečej i Novi Bečej treba da solidarno plate oko 60 miliona dinara Autonomnoj Pokrajini Vojvodina, još uvek se sa sigurnošću ne zna  kakav će biti epilog, jer je opština Bečej je zatražila reviziju postupka.

Dug se odnosi na  pozajmicu dve opštine od pokrajine za troškove demontaže i transporta poklon mosta iz nemačkog grada Filshofen do Bečeja 2002. godine, koji je, umesto da povezuje Bečej i Novi Bečej, 2010. godine izgrađen između Ade i Padeja.

Uprkos tome što su solidarni jemci za pozajmicu bile opštine Bečej i Novi Bečej, te bi trebalo da plate po 30 miliona, problem stvara to što je pozajmica bila upućena bečejskom Javnom preduzeću Stankom koje danas ne postoji, te se od Bečeja traži da plati više od polovine, odnosno 40 miliona dinara.

„Mišljenja smo da naš udeo ne bi trebao da bude toliki, štaviše, očekujem da nećemo trebati da platimo ništa, to se nadam da će potvrditi revizija kada do nje dođe.  Siguran sam da ćemo dobiti taj spor. Ništa još nije rešeno. Međutim, mi moramo ta sredstva da predvidimo, tako da samo u pregovorima sa bankama oko eventualnog kredita za te namene ukoliko bude bilo potrebe“, rekao je predsednik opštine Dragan Tošić.

O tome da li lokalna samouprava ima još mogućnosti kreditnog zaduživanja, jer već otplaćuje nekoliko kredita, među njima i one od pre desetak godina, predsednik opštine je rekao: „Imamo još mogućnost zaduživanja, nismo se zadužili do maksimuma, zato i pregovaramo sa bankama“.

Most dužine 260 metara i širine 11 metara koji je 2002. godine stigao u Bečej, trebalo je da premosti Tisu između Bečeja i Novog Bečeja, ali je u novembru 2004. godine u Novom Bečeju potpisan Protokol o namerama koji je most „preselio“ uzvodno, u Adu i Padej. Potpisnici protokola bili su predsednici opština Novi Bečej Aca T. Đukičin, opštine Bečej Đorđe Predin, opštine Ada Ferenc Irmenji i opštine Čoka Predrag Mijić. Prilikom potpisivanja tog protokola opštine Ada i Čoka obavezale su se da će na sebe preuzeti troškove transporta i ležarine mosta za koje pokrajina tereti Bečej i Novi Bečej.

Most je otvoren 2010. godine i povezuje Adu i Padej, a Bečejcima i Novobečejcima ipak je ostalo oko 60 miliona dinara da plate tužiocu, pokrajini: 18,2 miliona je pozajmica od pokrajine, 1,6 miliona su sudski troškovi, a ostalo je zatezna kamata.

Privredni apelacioni sud nije uzeo u razmatranje činjenicu da je most izgrađen u Adi, već je zaključio da su ugovorom o pozajmici, ugovorne strane obavezale da će dobijeni novac vratiti pokrajini.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci