U Bečeju ni ove godine neće biti uređenog kupališta ... a plaža ne zna se

  04 april 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Natpis „Marsovci, a plaža?“, bez obzira na to što je prekrečen, još uvek „živi u narodu“. Taj natpis je krasio zid kod stepeništa na obali Tise, gde je 2005. godine tadašnja lokalna vlast počela da gradi plažu. Od tada je prošlo skoro devet godina,

dva izborna mandata, vlast je promenjena, a plaže još nema, niti će je biti tamo gde je započeta njena izgradnja, niti bilo gde druge, ako je suditi po ažurnosti svagdašnje vlasti. Jer, ako se za devet godina nije mrdnulo s mrtve tačke, lako je zaključiti da se neće mrdnuti ni za još devet.
Političkih priča o plaži je bilo. Rečeno je da će plaže da bude, ako će je biti, ne kod stepeništa, već kod nekadašnjeg Loštranda, tako je predviđeno Generalnim planom Bečeja: ona će se nalaziti između Kamp naselja i Loštranda, severno od ulice Juga Bogdana (put na severu Kamp naselja), a tadašnji predsednik opštine Peter Knezi je 2008. godine najavio razgovore predstavnika Bečeja o budućoj plaži sa nadležnima u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu zaduženim za turizam. O zaključcima tih razgovora ništa se ne zna. Knezi je tada rekao da u vezi sa eventualnom novom lokacijom plaže postoje problemi: prilikom izlivanja Tise taj deo je najpre poplavljen, to područje je pošumljeno, nema prilaznog puta, ne postoje tuševi, toaleti, ugostiteljski objekti... Ti problemi nisu nerešivi, rekao je predsednik opštine, to područje bi se urbanizovalo, bio bi izgrađen prilazni put, šuma bi se „proredila“ koliko je potrebno, a ne bi se uništila, bila bi moguća i zaštita od poplave, a dovođenje vode, postavljanje tzv. tehničkih toaleta, tuševa i montažnih ugostiteljskih objekata je, po mišljenju tadašnjeg prvog čoveka opštine, najmanji problem. On je istakao da je važno da plaža bude na lokaciji koja nije u suprotnosti sa planovima Pokrajine, jer bi u tom slučaju bilo realno očekivati i finansijsku podršku.
Knezi je u leto 2008. godine rekao i da je namera lokalne samouprave da u toku jeseni iste godine napravi idejno rešenje i plan troškova plaže. Uprkos najavama, novac za plažu nije planiran u lokalnoj kasi ni 2009, ni 2010, ni 2011, ni 2012, ni 2013, ni ove godine.
Aktuelna lokalna vlast nema aktivniji pristup problematici plaže od prethodnih vlasti. Prošle godine je direktor Direkcije za izgradnju Goran Matić rekao da su „plaža i kompletno Kamp naselje jedna kompleksna stvar od koje su svi bežali zadnjih godina. Mi ćemo se verovatno na jesen, kada prođe sezona kupanja, suočiti s tom problematikom i uzeti je u razmatranje zato što tamo postoje objekti koji su sagrađeni onako kako su sagrađeni, to zemljište se vodi tako da je korisnik opština Bečej, ali za sve radove koji su predviđeni ili se planiraju, mora postojati saglasnost preduzeća ’Vode Vojvodine’, a ti odnosi su prilično neuređeni. Ono na čemu ću insistirati je da Skupština opštine donese odluku o korišćenju javne površine vezano za samo Kamp naselje jer sadašnja odluka nije u skladu sa planskom dokumentacijom“, rekao je Matić.
Od prošle godine do proleća 2014. godine ništa novo se ne zna o sudbini bečejske plaže. Projekat ne postoji, jer je još uvek aktuelna samo planska dokumentacija opštine. Jedino što se zna jeste da Bečejci ni ove godine neće imati plažu, toliko je početkom aprila rekao Goran Matić, direktor Direkcije za izgradnju.
To znači da će građani Bečeja koji žele da se kupaju u reci Tisi razvijati turizam okolnih opština, Novog Bečeja i Ade.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci