X. Dunán innen, Tiszán túl: Taroltak a kultúrkör tagjai

  28 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Első ízben tartottak Vajdaságban elődöntőt a népművészetben tehetséges gyerekek számára Horgoson. A rendezvényt február 16-án a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület és a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület szervezték meg.

A X. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű, Kárpát-medencei ifjúsági tehetségkutató verseny vajdasági elődöntőjén 240 gyermek vett részt számos településről.
A fellépők két korcsoportba osztva, hattól tizenkét évesek, illetve tizenháromtól tizennyolc évesek, 49 versenyszámban mutatkoztak be népzene, népdal, néptánc és népmese kategóriában.

A szakmai zsűri minden kategóriában minősítette a gyerekeket, bronz, ezüst, arany és kiemelt arany minősítéseket érhettek el. A kiemelt arany minősítést elérő versenyzők jutottak tovább a miskolci döntőbe, amelyet júniusban tartanak meg.

A megmérettetésen részt vettek a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjai is. Cseszák Balázs, a gyermekcsoportok vezetője elmondta, hogy a résztvevő öt produkció közül négy meghívást kapott Miskolcra. „Népzene kategóriában Károlyi Egon, népdal kategóriában a Csicsörke énekcsoport, míg néptánc kategóriában Károlyi Egon és a Csiperke táncegyüttes képviselheti majd Vajdaságot a döntőben. Ezen kívül a Csörögi fiúkórus is részt vett a versenyen, amely arany minősítést nyert“.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci