Nastavak štrajka prosvetnih radnika: Protestna šetnja za slavu

  30 januar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Četiri reprezentativna sindikata prosvete su školsku slavu, Dan Svetog Save, obeležili protestnom šetnjom pod nazivom „Svetosavska akademija pod vedrim nebom“.

Pregovori četiri sindikata i Ministarstva prosvete se nastavljaju, a uporedo traje štrajk nastavnika skraćenjem časova na 30 minuta.
U bečejskoj opštini u drugom polugodištu skraćenjem časova na 30 minuta štrajku su se pridružile gotovo sve škole, osim osnovnih škola „Sever Đurkić“, „Zdravko Gložanski“ i „Šamu Mihalj“ u Bačkom Petrovom Selu.
Štrajk prosvetnih radnika nije prekinut jer 26. januara nije potpisan poseban kolektivni ugovor i sporazum o prekidu štrajka između predstavnika reprezentativnih prosvetnih sindikata i Ministarstva prosvete.
Iako su 20. januara predstavnici reprezentativnih sindikata radnika u prosveti i Ministarstva prosvete usaglasili tekst kolektivnog ugovora, što je bio jedan od štrajkačkih zahteva, kojim je postignut dogovor o načinu zasnivanja radnog odnosa u ustanovama obrazovanja i podrazumeva da u prosveti prvo bude raspoređen kadar sa nepotpunim fondom časova, a kao poslednja solucija predviđa se raspisivanje konkursa, do njegovog potpisivanja 26. januara nije došlo jer je, kako su naveli predstavnici sindikata, Ministarstvo insistiralo da kolektivni ugovor bude potpisan nakon potpisivanja sporazuma o prekidu štrajka, a to sindikati nisu prihvatili.
Potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Miodrag Sokić je u ponedeljak nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva prosvete izjavio da su prosvetari predložili i formiranje radne grupe „koja će raditi na iznalaženju načina da se finansijski pomognu radnici“, sa čime je Ministarstvo saglasno, ali nije određen nikakav rok u kome bi grupa bila formirana.
Podsetimo, tokom prošle nedelje predstavnici sindikata u prosveti i Ministarstva prosvete održali su nekoliko sastanaka na kojima je razgovarano i o drugim zahtevima, naime, prosvetari traže izuzeće od smanjenja zarada u javnom sektoru, uređenje platnih razreda i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a o pojedinim zahtevima su se u medijima mogle čuti oprečne informacije koje su saopštili predstavnici obe pregovaračke strane.
Dok su predstavnici pojedinih prosvetnih sindikata govorili o „obeštećenju prosvetnih radnika“, i da bi kroz dve nagrade, novogodišnju i vidovdansku, prosvetni radnici mogli da dobiju oko 15.000 dinara, iz Ministarstva prosvete demantovali su da je tokom pregovora bilo reči o iznosima godišnjih i jubilarnih nagrada i da neće isplatiti dodatna sredstva prosvetarima, uz objašnjenje da školstvo tokom 2015. godine ne može da dobije ni dinar preko prosvetnog budžeta, da tako nešto ne bi dozvolio MMF i da je stav vlade da niko ne može biti izuzet iz smanjenja zarada, a to se odnosi i na prosvetne radnike.
Ministar prosvete Srđan Verbić je izjavio da Ministarstvo želi da kroz pregovore sa sindikatima napravi što bolji kolektivni ugovor i da „sindikati zaista postanu partner Ministarstva“, dok predstavnici štrajkačkog odbora navode da su u štrajk stupili sa „tri zahteva i dok sva tri ne budu ispunjena, neće odustati“.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci