Nova diskriminacija novinara u Bečeju

  30 januar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Konferencija za novinare koju su 21. januara tačno u podne sazvali predstavnici lokalne samouprave zbog situacije i „završetka radova na rekonstrukciji stadiona“, protekla je u netolerantnom tonu zahvaljujući između ostalog ponašanju direktora Direkcije za izgradnju opštine Bečej Gorana Matića.

Naime, okupljeni novinari, među kojima je bio i Milen Vesović, inače osoba sa invaliditetom, u prvi mah su bili pozvani da u uđu u upravnu zgradu, gde će im se pored direktora Direkcije obratiti Dragan Kovačev, predsednik FK Bečej 1918 i član Opštinskog veća, Dejan Stanojev, direktor SC „Đorđe Predin Badža“ i sportski direktor FK Bečej i Miomir Jelenić, član Opštinskog veća zadužen za sport i omladinu. Deo novinara je već bio ušao u zgradu, ali je odluka bez jasnog razloga promenjena i usledio je poziv da se obraćanje sazivača konferencije realizuje na terenu kod tribina. Novinari su se preko trave uputili ka novom odredištu kada je neko od predstavnika vlasti predložio da se konferencija održi na delu tribina koji je renoviran. Usledilo je još jedno pregrupisavanje. Novinari su zauzeli pozicije, jedino je Milen Vesović ostao u dnu tribina u delu gde se nalaze pokrivene klupe na kojima tokom utakmica sedi rukovodstvo gostujućih ekipa i članovi uprave FK Bečej, jer nije mogao u kolicima da se popne na tribine. I pored svega, u nimalo prijatnoj atmosferi Goran Matić u ulozi domaćina započeo je obraćanje novinarima predstavivši svoje kolege iz vlasti i pored predloga pojedinih Vesovićevih kolega da se opet promeni mesto održavanja konferencije za novinare i siđe sa tribina kako bi svi novinari mogli da prisustvuju i kako niko ne bi bio uskraćen za mogućnost da postavi pitanje i na taj način diskriminisan.
Nakon opisa u kratkim crtama, uz primedbu da su mogli imati brojne zamerke na projekat i isticanja zasluga i zalaganja aktuelne vlasti, predsednika opštine i Direkcije za izgradnju za njegovu realizaciju Goran Matić je između ostalog rekao:
- Izvođač je isplaćen u celosti i mi kao javno preduzeće Direkcija za izgradnju ćemo se truditi da u ovoj godini obezbedimo deo sredstava za nastavak radova koji, kao što i sami vidite, nedostaju i za kojima ima potrebe.
Na novinarsko pitanje šta se podrazumeva pod nastavkom radova za koje se kaže da su završeni i šta je bilo planirano da se uradi a nije, Matić je odgovorio:
- Očigledno da me niste dobro razumeli. Znači, sve što je bilo predviđeno projektom, čak i više od toga je urađeno, što je evidentirano kroz okončanu situaciju. Vidimo da donji deo tribina nije urađen, zato što nije bilo dovoljno sredstava i zato što projektom nije bilo predviđeno da se radi donji deo tribina.
Na primedbu novinara Bečejskog mozaika da se nakon laičkog ocenjivanja stiče utisak da je donji deo tribina nebezbedan za korišćenje i da li će biti nešto urađeno po tom pitanju, pa potom na pitanje dopisnika Dnevnika o tome šta se od radova planira do početka takmičarske sezone, direktor Direkcije Goran Matić je odgovorio:
- Ja bih predložio gospodu novinare koji se razumeju u statiku tribine, jednostavno da izvedu statički proračun da li je bezbednije sad ili kao što je bilo, pa ćemo mi to utvrditi.
Potom se Matić arogantno obratio novinarima:
- Ima li još pitanja?
Jedan od novinara je konstatovao:
- Kako odgovarate, tako i ima pitanja.
Stvar su pokušali da isprave prisutni predstavnici lokalne samouprave iznošenjem svojih stavova o rekonstrukciji fudbalskog stadiona i planovima, ali čini se da nisu uspeli.
Ostao je da dominira gorak ukus zbog diskriminacije i bahatog ponašanja Gorana Matića. Postavlja se pitanje zbog čega je ova konferencija za novinare uopšte bila sazvana ukoliko se na njoj ne odgovara na novinarska pitanja, jer konferencije za novinare se sazivaju upravo zbog toga da bi novinari mogli da postave pitanja i dobiju odgovore, a ne da im neko govori šta bi oni trebali da rade ili da im sazivač postavlja pitanja na koja odgovore može dati upravo samo on.

V. Filipčev

Naslovi

Popularni Članci