Dve sednice SO Bečej za smene i izbore funkcionera: Novi predsednik Skupštine opštine je Nenad Tomašević

  30 januar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Za danas, 30. januar, zakazane su dve sednice Skupštine opštine Bečej, prva bi trebala da počne u 9, a druga u 11 časova.

Na 33. sednici trebao bi da bude razrešen predsednik Skupštine opštine Peter Knezi (GG „Za Bečej“, na izborima je bio na listi SVM-a) i konstatovana ostavka odbornice Tatjane Avramov (izborna lista „Miša Vrebalov – Preokret za Bečej“; LDP). Njeno odborničko mesto trebalo bi da zauzme sledeći kandidat za odbornika sa iste izborne liste Dalibor Curnić, međutim, kako on nije želeo da prihvati mandat, novi odbornik treba da bude sledeći sa liste, a to je Dragan Volkov.
Na dnevnom redu 34. sednice je izbor novog predsednika Skupštine opštine. To bi trebao da bude Nenad Tomašević (izborna lista „Miša Vrebalov – Preokret za Bečej“; SPO) koji je do sada obavljao funkciju zamenika predsednika Skupštine opštine.
Za novog zamenika predsednika Skupštine opštine predložena je Edita Silađi (sa izborne liste SVM-a).
Na sednici bi trebali da budu razrešeni i članovi Opštinskog veća Andrea Galgo Ferenci (GG „Za Bečej“, izborna lista SVM-a) i Ištvan Ačai (GG „Za Bečej“, izborna lista SVM-a), a na njihova mesta predloženi su Čaba Štefaniga (ne navodi se da li je član stranke) i Tatjana Avramov (ne navodi se da li je član stranke, ali je bila odbornica LDP-a).
Poslednja tačka dnevnog reda 34. sednice bečejskog parlamenta je izbor zamenika predsednika opštine, na tu funkciju je predložena odbornica SVM-a Eržebet Kinka.
Zahtev za zakazivanje sednica Skupštine opštine Bečej predsedniku parlamenta Peteru Kneziju u ime odbornika podneo je Dušan Jovanović.
Osim Jovanovića, koji predstavlja odbornike koji su zatražili smenu funkcionera iz GG „Za Bečej“, zahtev za sazivanje sednica potpisali su odbornici Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Demokratske stranke vojvođanskih Mađara (DSVM), Srpske napredne stranke (SNS), Liberalno demokratske partije (LDP), Srpskog pokreta obnove (SPO) i nezavisni odbornici (postali odbornici sa liste DS-a) Ferenc Berček i Suzana Đukić, njih 27.
Zahtev nisu potpisali odbornici GG „Za Bečej“, odbornici DS-a i nezavisan odbornik Zoltan Rabockai (napustio je LDP), njih 9.
Na osnovu zahteva odbornika predsednik Skupštine opštine Peter Knezi zakazao je sednice lokalnog parlamenta, na kojima treba da bude smenjen on i funkcioneri iz GG „Za Bečej“.
Interesantno je da u obrazloženju za smenu predsednika Skupštine opštine, diplomiranog pravnika Petera Knezija, odbornici koji su podneli zahtev za smenu ne navode razlog zbog čega žele da ga razreše funkcije, osim da po propisima funkcioner može biti razrešen i pre isteka mandata od četiri godine.
Mada ne piše u obrazloženju, jasno je da je cilj razrešenja funkcionera GG „Za Bečej“ (izbačeni su iz SVM-a, jer su 2012. godine ušli u koaliciju sa SNS-om) to da kadrovi SVM-a, koji sada, za razliku od pre dve godine, imaju „zeleno svetlo“ od šefa partije Ištvana Pastora za stupanje u koaliciju sa SNS-om, postanu deo bečejske vlasti.
Izbor magistra ekonomskih nauka Nenada Tomaševića na mesto predsednika Skupštine opštine predložili su isti odbornici koji su predložili smenu Knezija, takođe bez obrazloženja. Isti je slučaj i sa predlozima za izbor zamenice predsednika Skupštine opštine Editom Silađi i članova Opštinskog veća Tatjane Avramov i Čabe Štefanige. Obrazloženje za izbor zamenice predsednika opštine Eržebet Kinke je to što je prethodna zamenica Tamara Ivanišević (LDP) u decembru prošle godine podnela ostavku.
U autobiografiji Tomaševića, između ostalog, navodi se da je rođen 1971. godine u Osijeku, da je u poslednje tri i po godine zaposlen u JKP Novosadska Toplana kao rukovodilac, a da je u dosadašnjoj karijeri bio profesionalni oficir po ugovoru, direktor VK Bečej, član Opštinskog veća za odnose sa javnošću i vanopštinskim institucijama, menadžer opštine Bečej i menadžer u kompaniji „Tehnomobile corporation“. Završio je seminar o upravljanju čvrstim otpadom i ima međunarodni sertifikat. Bio je član nekoliko opštinskih komisija i SKGO. Predsednik je školskog odbora saobraćajne srednje škole „Pinki“ u Novom Sadu.
Edita Silađi u autobiografiji navodi da je rođena u Bečeju (ne piše godinu rođenja), gde je završila osnovnu i srednju školu, a Pravni fakultet u Novom Sadu. Radila je u PIO do penzije, bavi se i novinarstvom, bila je zamenica predsednika Mesne zajednice Ivan Perišić u Bečeju, a od 2012. godine je odbornica u lokalnom parlamentu.
Za svog zamenika predsednik opštine je predložio odbornicu Eržebet Kinku. Kinka navodi da je rođena 1956. godine u Bačkom Petrovom Selu, osnovnu i srednju školu je završila u opštini Bečej, stekla je zatim bibliotekarsku stručnost, a kasnije je završila Teološki fakultet u Segedinu. Danas je penzionerka, a prethodno je radila i biblioteci, gde je bila i v.d. direktora, a 20 godina je bila i nastavnica veronauke u Bačkom Petrovom Selu. Članica je Saveta Mesne zajednice u Bačkom Petrovom Selu i odbornica u bečejskom parlamentu.
Izbor Tatjane Avramov i Čabe Štefanige za nove članove Opštinskog veća predložio je predsednik opštine, jer je većina odbornika u Skupštini opštine podnela zahtev za smenu članova Veća Andree Galgo Ferenci i Ištvana Ačaija (bez obrazloženja o razlozima za smenu).
U autobiografiji Čabe Štefanige piše da je rođen 1977. godine u Senti, osnovnu i srednju školu, kao i osnovnu muzičku školu završio je u opštini Bečej, a Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, gde je stekao zvanje diplomiranog inženjera poljoprivrede. Bavi se muzikom od 1992. godine. Radio je u komunalnoj firmi Potisje u Bečeju četiri godine.
Tatjana Avramov rođena je 1989. godine, u autobiografiji ne navodi gde. Gimnaziju je završila u Bečeju, a sada su u toku njene doktorske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na Odseku za psihologiju. Radno i praktično iskustvo stekla je na više mesta, između ostalog u Centru za ratnu traumu u Novom Sadu, u Nacionalnom udruženju roditelja i dece obolele od raka, u NIS-u, na Filozofskom fakultetu itd. Pohađala je i nekoliko kurseva, a dobitnica je nagrade fonda „Katarina Marić“ za najbolji master rad i nagrade za završene studije sa prosekom iznad 9,50 za 2011. i 2013. godinu Univerziteta u Novom Sadu.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci