Zbor građana u Bačkom Petrovom Selu: Građani neće da „daju“ pijacu i novac Komunalcu

  13 decembar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Građani Bačkog Petrovog Sela – njih 60-70 – okupili su se 4. decembra u Domu kulture na zboru građana, da sa predstavnicima lokalne vlasti razgovaraju o problemima sela. Na zboru se čulo da meštani ovog naselja ne veruju više obećanjima političara, jer su isti problemi godinama prisutni i ne rešavaju se, dok sa druge strane, kako su rekli prisutni na zboru, „sve dobre inicijative koje počnu donositi neku korist, Bečej im oduzima“. Zboru građana koji je organizovala Mesna zajednica „8. oktobar“, u ime lokalne vlasti prisustvovali su direktor Direkcije za izgradnju Goran Matić i član Opštinskog veća zadužen za investicije i razvoj Dalibor Kekić.

Najpre se razgovaralo o sudbini pijace i vašarišta u selu. Naime, građani se protive tome što će pijacom i vašarištem, zahvaljujući odluci lokalnog parlamenta, u skladu sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, ubuduće gazdovati Komunalac, a to znači da će i prihodi od petrovoselske pijace „leći“ na račun tog javnog preduzeća. Meštani sela su zbog toga inicirali prikupljanje potpisa za peticiju kojom bi tražili da Mesna zajednica i dalje upravlja pijacom i vašarištem, kako se prihodi od tih delatnosti ne bi slivali u kasu bečejskog komunalnog preduzeća, već i dalje u kasu mesne zajednice. „Do sada je prikupljeno 700-800 potpisa. Možda je to borba protiv vetrenjača, ali naša je dužnost da pokušamo da se izborimo za to“, rekao je Jožef Feldeši, predsednik Saveta Mesne zajednice „8. oktobar“. Prema rečima Feldešija, godišnji prihod od pijaca je oko dva miliona dinara i 300.000 dinara od izdavanja lokala. „Od ukupnog prihoda od 2,3 miliona dinara oko 800.000 dinara bruto plaćamo za dva radnika, a 1,5 miliona će nam uzeti i to će pripasti Komunalcu. Što se tiče vašara, tu nismo imali značajnih prihoda, ali smo ponosni što smo posle 25 godina uspeli da organizujemo četiri vašara, koja su bila solidna i uspešna“, rekao je predsednik Saveta Mesne zajednice. Feldeši je dodao da se 1,5 miliona dinara prihoda od pijace troši na plaćanje računa za struju i grejanje u Domu kulture, Vatrogasnom domu, u sportskim klubovima, koristi se za sitne popravke i održavanje objekata i za donacije civilnim organizacijama, prvenstveno kulturno-umetničkim i sportskim društvima.
Na zboru građana predloženo je nekoliko mogućih rešenja u vezi sa upravljanjem i upravljačem pijace i vašarišta: od (radikalnog) referenduma, na kom bi bilo postavljeno pitanje o izdvajanju sela iz opštine Bečej, preko moratorijuma na opštinsku odluku o preuzimanju pijaca u trajanju od pet godina, tokom kojih bi Mesna zajednica ostala nadležna za pijacu i vašarište, do toga da Mesna zajednica osnuje svoje komunalno preduzeće.
Direktor Direkcije za izgradnju Goran Matić je rekao da bi se preuzimanjem održavanja i upravljanja pijacom od strane Komunalca uveo red u način trošenja prihoda i na taj način mnoge stvari bi bile uvedene u legalne tokove i institucionalizovane. Matić je rekao i da osnivanje komunalnog preduzeća nije jednostavno zbog mnogih zakonskih ograničenja.
„Što se tiče zakona, raspitali smo se i imamo saznanja da gotovo trećina mesnih zajednica u Vojvodini ne samo da upravlja pijacama, nego ima svoja komunalna preduzeća, takav je slučaj, recimo, u Moravici, Debeljači, Novom Mileševou, Malom Iđošu, Idvoru. Sa kim god smo razgovarali u mesnim zajednicama, svi su nam rekli da je politička volja opštine da li će mesna zajednica imati komunalno preduzeće“, rekao je Feldeši, dodajući da ako bude dobre volje u lokalnoj samoupravi, ovaj problem može da se reši na opisan način.
Na zboru građana se raspravljalo i o večitom pitanju: vodosnabdevanju sela. Građani Petrovog Sela, naime, nezadovoljni su zbog lošeg kvaliteta vode, a za poboljšanje vodosnabdevanja su potrebna velika ulaganja za koja u opštinskom budžetu nema novca. S druge strane, strane procenat naplate potrošene vode u selu nije na zadovoljavajućem nivou.
Podsetimo da je vodovodna mreža u Bačkom Petrovom Selu pre oko četrdeset godina izgrađena novcem građana iz samodoprinosa, a od tada se nije mnogo ulagalo u vodosnabdevanje sela, ni otkad pre nekoliko godina seoskim vodovodom gazduje Javno preduzeće Vodokanal.
Član Opštinskog veća zadužen za investicije Dalibor Kekić je rekao da se vodovod u Bačkom Petrovom Selu može urediti kada se ugrade satovi „koji će nam pomoći na kojim delovima mreže se stvaraju gubici. Razočaran sam što to ovi građani ne mogu da shvate“, rekao je.
Kekić je na zboru građana nekoliko puta rekao da se evidentiraju svi „gorući problemi sela“, te da, zajedno sa zaključcima sa zbora dostave predsedniku opštine i Opštinskom veću, „jer je ovo“, rekao je Kekić, „pravi trenutak za to, jer je u toku priprema nacrta opštinskog budžeta za 2014. godinu“. Prema njegovim rečima, svi zaključci i predlozi sa zbora građana u Bačkom Petrovom Selu biće razmatrani na sednici Opštinskog veća. S tim predlogom su se složili građani i predstavnici Mesne zajednice i izrazili su nadu da će biti pronađeno rešenje za probleme žitelja Bačkog Petrovog Sela.
Inače, zbor građana je demonstrativno napustio Dalibor Kekić, zbog, kako je izjavio za RTV, pokušaja lokalnih funkcionera Saveza vojvođanskih Mađara da zbor pretvore u promociju svoje stranke. Kekić je verovatno aludirao na to da su predstavnici te stranke pominjali da je seoska pijaca ranijih godina obnovljena novcem koji je dobijen od Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine (u tom fondu su funkcioneri pomenute stranke).

LJ.M.

 

Da se vrati domar u Dom kulture

Građani okupljeni na zboru građana zatražili su od opštinske vlasti da plaća domara u Domu kulture u cilju očuvanja zgrade da bi 300 dece i mladih imalo mesto gde će se baviti folklorom. Naime, otkad više ne postoji domar u Domu kulture, ta zgrada je prljava i propada, rekli su građani na zboru.

Naslovi

Popularni Članci