Zadužbina Bogdana Dunđerskog: Rekonstrukcija do oktobra 2014.

  29 novembar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ugovor o dodeli tri miliona dinara za rekonstrukciju zadužbine Bogdana Dunđerskog u centru Bečeja sredinom novembra u gradskoj kući potpisali su pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i predsednik opštine Vuk Radojević u prisustvu pokrajinskog poslanika Slobodana Zlokolice, zamenice predsednika opštine Tamare Ivanišević i medija.

Predsednik opštine se zahvalio svima koji su doprineli da dođe do rekonstrukcije objekta i rekao da je to „pravi put i način da zajedničkim snagama, idejama i sredstvima učinimo nešto za Bečej, nešto korisno i kvalitetno za sve građane opštine“.
Pokrajinski sekretar je istakao da je „sinergija“ svih dala „rezultat“, te da će se, nakon višedecenijskog propadanja objekta u centru Bečeja, koji to ničim ne zaslužuje, zajednički krenuti u njegovu obnovu i pretvaranje u „turističku znamenitost“.
„Prepoznali smo Bečej kao jedno od mesta koje je izuzetno turistički atraktivno, sa još većim turističkim potencijalima. Pokrajina je raspisala pet konkursa iz oblasti turizma i svaki je imao različitu namenu, a ovaj konkurs je bio prvi i po meni je najznačajniji, jer ima cilj da ostavi trajna dobra koja će na duži vremenski rok unaprediti turističku ponudu značajnih turističkih destinacija u pokrajini. Bečej jeste potencijalno izuzetno važno turističko mesto i ovo je samo početak. Kada ovaj projekat realizujemo, videćemo šta je to što bi još od niza projekata i aktivnosti u Bečeju mogli podržati da se turistička ponuda Bečeja zaista obogati jer postoje svi uslovi za to“, rekao je Vasin.
Prema rečima Vasina, opštini Bečej će biti dodeljeno i milion dinara za realizaciju projekta „Bezbedna škola“ (za uvođenje video nadzora u osnovnim školama „Zdravko Gložanski“ i „Šamu Mihalj“) i još 400.000 dinara za uvođenje besplatnog interneta na nekoliko lokacija. Internet centrale će u Bečeju biti postavljene u centru, na šetalištu kraj Tise i na autobuskoj stanici, zatim u centru Bačkog Petrovog Sela i u centru Bačkog Gradišta, gde će građani moći besplatno da koriste internet.
Što se tiče vlasništva nad objektom prekoputa opštinske zgrade – zadužbina Bogdana Dunđerskog – predsednik opštine je rekao da je objekat „trenutno u svojini opštine Bečej“ i da su predstavnici lokalne samouprave imali sastanak sa predstavnicima Matice srpske na kom su prepoznali zajednički interes i usaglasili se da u međusobnom odnosu ugovorom ili sporazumom između opštine i Matice srpske regulišu prava i obaveze. „Njihovo pitanje je bilo da li mi time želimo da polažemo prava na svojinu sutra kad im se objekat vrati? Naravno da to nije naša namera, nego želimo da rekonstruišemo ovaj prostor, da on bude upotrebljiv i priveden nameni i da nekim sporazumnim odnosom definišemo da u narednom periodu i Matica srpska koristi taj prostor za svoje potrebe, a paralelno i građani opštine Bečej“, rekao je Radojević.
Zamenica predsednika opštine Tamara Ivanišević je podsetila da će objekat imati više namena: „Objekat ima oko 100 metara kvadratnih i sastoji se iz dve prostorije. U prvoj prostoriji koja je na uglu bi se ulazilo u jedan prostor koji bi trebao da predstavlja Medija centar, odnosno prostoriju koja bi služila za održavanje konferencija za medije, kako lokalne samouprave, tako i drugih, sve dok se ovaj objekat nalazi u vlasništvu opštine. Onog momenta kada se na osnovu Zakona o restituciji vrati Matici srpskoj, način korišćenja prostora će se regulisati međusobnim sporazumom opštine i Matice srpske. Taj prostor bi trebao da ima postavke digitalnih izložbi o istoriji, o znamenitostima grada, o značajnim dešavanjima, a trenutno smo u pregovorima sa Maticom srpskom da i ona može koristiti ovaj prostor kao svoj izložbeni prostor, zatim za održavanje književnih večeri i uopšte da se upotpuni sa kulturnim sadržajima po njihovom predlogu. Druga prostorija treba da bude poluotvoreni prostor, gde bi se vršile promocije naših manifestacija, zatim promocije rada lokalne samouprave, pokrajinske vlade i pokrajinskog poslanika, a sve će biti uokvireno u jednu ambijentalnu celinu sa malim trgom koji gleda na banku, koji takođe treba da se uredi i da predstavlja letnju baštu, gde će se održavati letnje manifestacije. Mislim da ćemo na ovaj način jedna deo trga koji je na najlepšem mestu, urediti i dati mu novi sjaj“.
Nakon toga što pokrajina uputi opštini tri miliona dinara, sledi raspisivanje javne nabavke, izbor ponuđača i početak radova.
Po konkursu predviđeni rok za rekonstrukciju objekta je devet meseci, te bi zadužbina Bogdana Dunđerskog trebala da „zasija“ u septembru ili oktobru 2014. godine. Ukupna vrednost projekta je više od 10 miliona dinara, pokrajina je odobrila tri miliona, a za obezbeđenje ostatka novca, lokalna samouprava je, po rečima zamenice predsednika opštine, „pozvala ugledna bečejska preduzeća da doniraju sredstva. Ukoliko na taj način ne prikupimo dovoljno, preostali iznos izdvojićemo iz opštinskog budžeta“.
Nakon potpisivanja ugovora pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin obišao je i suvenirnicu, koju je pokrajinska vlada 2011. godine poklonila opštini Bečej i prvobitno je bila postavljena u blizini parking prostora između Tehničke škole i štamparije, gde je uoči izbora 2012. godine i svečano otvorena, pa je odmah potom i zatvorena, a sada se nalazi u blizini hotela „Bela lađa“.

LJ.M.

Zasluge

S obzirom na to da su se tokom proteklih mesec-dva mogla čuti međusobna optuživanja između predstavnika opozicionih i vladajućih stranaka u vezi s tim ko je zaslužan za to što su odobrena sredstva za rekonstrukciju zadužbine Bogdana Dunđerskog, na kraju konferencije za novinare Vasin i Radojević su „objasnili situaciju“.
„Kad je politika u pitanju, iskustvo nam govori da su to trenutne razlike. Bitno je da ih prevazilazimo, da niko nema posledice zbog toga i da svi mi zajednički radimo na tome kako bismo bili svedoci ovakvih ugovora i svečanih prilika“, izjavio je Radojević. Vasin je rekao: „U potpunosti se pridružujem ovim rečima, politika stranaka na nivou ideologije se vodi u Skupštini Srbije i u Skupštini Vojvodine. Smatram da smo, na nivou lokala svi dužni da poštujemo i ispunjavamo interese građana u lokalnim samoupravama i da na nivou lokala i pojedinih opština nemamo pravo, mi iz različitih političkih opcija, da građani trpe zbog toga što mi, na nivou stranaka, o nekim stvarima drugačije mislimo. Lokalni interesi, ekonomija i privreda su stvari koje ne trpe politiku i treba da se realizuju i da imamo svi zajedničke ciljeve. Čini mi se da je ovo pravi primer kako se to pretvara u praksu i ovakvu praksu ćemo sigurno nastaviti“.

Naslovi

Popularni Članci