PROTOKOL O SARADNJI: Implementacija projekta IGIS

  29 novembar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsednik opštine i direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Vuk Radojević i Zoran Krejović su sredinom novembra potpisali protokol o saradnji u implementaciji rezultata projekta IGIS koncipiranog za RGZ kao sveobuhvatan kooperativni program, koji obezbeđuje servisne usluge u Srbiji primenom komponenti visoke tehnologije. To podrazumeva satelitsko snimanje prostora, odnosno prikupljanje, obrada, arhiviranje, upravljanje, analizu i prikaz informacija o realnom svetu, to jest geoprostornih podataka i daljinska detekcija.

Potpisivanju dokumenta su prisustvovali i predstavnici francuskog konzorcijuma, menadžer Matju Dere i ekspert za geoinformaciona rešenja Veronik Lefevr u kompaniji „Astrium“ sa timom stručnjaka, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu i razvoj sela Anđelko Mišković i zainteresovani budući korisnici.
„Opština Bečej će u narednom periodu postati direktan korisnik rezultata ovog projekta i ta usluga će biti besplatna. To je velika stvar za opštinu. Zahvaljujemo se Republičkom geodetskom zavodu na ovakvom gestu i saradnji. Verujem da će opština Bečej uspeti da odgovori svim zahtevima koji se pred nas postave, kako bismo zajednički koristili benefit i rezultate ovog projekta, a reč je o satelitskim snimcima koji su vrlo zahtevni i nimalo jeftini, koji će pomoći našim poljoprivrednicima i urbanistima“, rekao je Radojević.
Direktor RGZ-a Zoran Krejović je izrazio zadovoljstvo što učestvuje u implementaciji projekta u opštini Bečej. „Želimo da to ne ostane mrtvo slovo na papiru, već da u primeni ovih tehnologija, kojima smo ovladali, krajnji korisnici budu zadovoljni, a vi ste nama pomogli što ste se odmah javili i prihvatili ulogu posrednika između nas i krajnjih korisnika. Voleo bih da to ne budu samo poljoprivrednici jer je široka paleta korisnika koji mogu ove usluge da koriste. Ovde se radi o satelitskim snimcima, o jednoj tehnologiji koju smo mi kao Republički geodetski zavod prihvatili i zbog toga smo se našli u dobroj poziciji u odnosu na zemlje u okruženju, a partneri iz Francuske su nam pomogli da budemo lideri u toj oblasti u regionu i na tome im se zahvaljujem. Republički geodetski zavod kao državni organ zauzima sve veći značaj u državnoj administraciji, i mislim da su do sada svi shvatili da bez kvalitetnog Registra katastra nepokretnosti i Registra vlasništva nad nepokretnostima, ne može ni država da bude efikasna. Ova daljinska detekcija je nešto što možda nekome zvuči kao tehnologija koja ne treba da se koristi sada kod nas, međutim, mi se sa tim ne slažemo. Videli smo da se sateliti u geodeziji koriste i za navigaciju vozila, sada već i traktora, a daljinska detekcija je oblast gde još mnoštvo informacija može da se dobije obradom satelitskih snimaka. Nadam se da ćemo biti na visini zadatka i da ćemo sa partnerima iz Francuske uspeti to da prezentiramo“, kazao je Krejović.
Menadžer u kompaniji „Astrium“, partnerskoj kompaniji RGZ-a, koja je lider na tržištu geoprostornog planiranja, Matju Dere je predstavio osnovne podatke o projektu IGIS (integrisano geoinformaciono rešenje) i njegovim ciljevima.
Projekt IGIS je zasnovan na bilateralnoj saradnji između Francuske i Srbije, koji je počeo 2010. godine. RGZ je jedan od korisnika saradnje. Projekat se sastoji iz tri glavna dela, prvi deo je obezbeđivanje širokog spektra prostornih informacija, zatim pružanje prostorne infrastrukture sa velikim serverom od 15 terabajta i 50 radnih stanica, i obuka, to jest prenos znanja lokalnim ekspertima. Nakon tri godine obuke, sada u RGZ radi 60 obučenih operativaca za ovaj posao.
„Cilj ovog projekta i saradnje je da se za Srbiju obezbedi nacionalna infrastruktura geoprostornih podataka što je jedan od preduslova za pristupanje Evropskoj uniji i na taj način se ispunjava jedan od uslova za dalje evrointegracije. Planiranje u geoprostornom smislu, planiranje zemljišta, predstavlja jedno od ključnih elemenata za donošenje odluka, to je važno za oblasti kao što je poljoprivreda, urbano planiranje, zaštita okoline itd. i mi smo u Bečeju upravo zbog te široke oblasti. Potrebno je obezbediti ažurirane nivoe sa informacijama ovog tipa za lokalne vlasti, to je ključno za obezbeđivanje održivog razvoja na lokalnom nivou. Cilj ovog projekta nije samo tehnologija već saradnja, odnosno pružanje usluga državnih institucija lokalnim vlastima i opštinama i upravo zbog toga sam vrlo zadovoljan što smo u Bečeju, jer projekat dobija svoj operativni značaj. Zajedno sa RGZ smo tražili partnere i u opštini Bečej smo pronašli najambicioznije ljude koji su spremni da uđu u dalju realizaciju ovog projekta. Ovo je prvi korak u poslovnoj saradnji u narednom periodu“, rekao je Dere.
Anđelko Mišković, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu i selo, koji je zadužen i da se projekat u Bečeju tehnički sprovede do krajnih korisnika, objasnio je koje su mogućnosti korišćenja satelitskog snimanja u poljoprivredi: „Primenom ove tehnologije u poljoprivredi mogu da se mere parametri koji su korisni za proizvođače, od sadržaja vlage u zemljištu, vremena navodnjavanja, mogućnosti pojave poplava, zatim tu su i merenja hlorofila u biljnoj masi, vreme đubrenja, količina azota koju je potrebno dodati, dakle, i sve ono što se dotiče poljoprivrede, a nemamo opipljive podatke. Do takvih podataka sami proizvođači trenutno nikako ne mogu da dođu. Naša usluga – obezbeđivanje pomenutih podataka – će biti besplatna i mi smo okupili veće poljoprivredne proizvođače iz Bečeja koji bi na svojim parcelama trebali da počnu da koriste ove usluge i da vide koje su to mogućnosti i da li njima u proizvodnji pružaju neki efekat, a cilj je da smanjimo troškove koštanja finalnog proizvoda i da budemo konkurentni. U Francuskoj je ovaj program povezan i sa sistemom osiguravajućih kuća, to jest sa sistemom kreditiranja poljoprivrednih proizvoda i u bankama se traži snimak terena da bi se potvrdilo stanje na terenu“, objasnio je Mišković.
Nakon potpisivanja protokola o saradnji, usledio je radni deo, za dve grupe korisnika, za poljoprivrednike i za predstavnike Štaba za vanredne situacije.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci