Az Óbecse Községért Polgári Csoport egyéves munkája - Cél: a magyar nemzeti közösség érdekeinek képviselete

  29 novembar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Az Óbecse Községért Polgári Csoport, amely nemrég ünnepelte bejegyzésének első évfordulóját, egy, a politika és a civil szféra között integráló erő, amely jelenleg, idestova másfél éve, a helyi parlamentben száll síkra a magyar érdekekért, a civil szféra érdekeiért, valamint a helyi közösségek munkáját próbálja meg segíteni és a város érdekeit képviseli függetlenül a nyelvi, nemzeti, vallási vagy faji hovatartozástól, állítják a tagok. A polgári csoport megalakulása a tavalyi választások utáni időszakra tehető, amikor a helyi VMSZ vezető tagjai távozni kényszerültek a pártból, mert koalícióra léptek a Szerb Haladó Párttal. Azóta a VMSZ választási listáján szereplő egyes tagok az Óbecse Községért Polgári Csoport tagjaiként szerepelnek a helyi hatalomban.

Az egy éves évforduló kapcsán a polgári csoport november 20-án sajtótájékoztatót tartott, amelyen Ferenc Edvin elnök köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondása szerint a szervezetnek jelenleg több mint hatvan bejegyzett tagja van, de folyamatosan érkeznek a támogatásról szóló nyilatkozatok. Knézi Péter, a községi képviselő-testület elnöke elmondta: „Az önkormányzatban felvállaltuk azt a szerepet, melyet addig a VMSZ látott el – a magyar nemzeti közösség érdekeinek képviseletét az önkormányzat hatáskörein belül. Emellett a civil szervezet egyik kiemelt célja szociális szférában a becsei Lurkóház támogatása, támogatók toborzása, valamint logisztikai segítség nyújtása is.
A sajtótájékoztatón felszólalt Acsai István és Galgó Ferenci Andrea, a Községi Tanács tagjai, illetve a Népkönyvtár és a Komunalac Közvállalat igazgatói, Sormáz Izabella és Kovács Norbert is. „A Komunalac közvállalat az elmúlt egy évben azon dolgozott, hogy működésében olyan változásokat tudjon elérni, amivel a lakosság és a város hasznára tud lenni és feladatát hatékonyabban el tudja végezni. Legfőbb feladatai közé sorolnám a városunk kinézetét. Azon fáradoztunk, hogy visszaállítsunk egy több éves lemaradást a városunk kinézetében, s e célból olyan területek gondozását is felvállaltuk, amelyek régebben el voltak hanyagolva. Ugyanakkor nem feledkeztünk meg a községhez tartozó falvainkról sem, amelyeket szintén rendezünk”, mondta Kovács Norbert. Galgó Ferenci Andrea, a Községi Tanács oktatással, művelődéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja szerint számos tevékenységben vettek részt. „Kiemelten támogatjuk a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tevékenységét, mert úgy érezzük, ez a támogatás az összmagyarság érdekeit szolgálja, így az önkormányzat a költségvetésben jelentős összeget biztosít a kultúrkör kiemelt rendezvényeinek támogatására“. Galgó Ferenci arról is beszámolt, hogy megszervezték a Magyar Kultúra Hetét, a polgári csoport együttműködési megállapodást kötött a Szálkai Sportegyesülettel, segítettek abban, hogy tíz becsei gimnazista részt vegyen a Hunyadi-járat elnevezésű programsorozatban, valamint Sátoraljaújhely várossal több programot valósítottak meg. Acsai István elmondta, hogy a község területén működő helyi közösséggekkel jó az együttműködés, a nehéz helyzet ellenére a helyi közösségek munkája kielégítő. Elmondása szerint a községi költségvetés töltődése határozza meg, hogy a betervezett munkálatok megvalósulnak-e. Sormaz Izabella, a Népkönyvtár igazgatónője az általa vezetett intézmény munkájáról számolt be, míg Tripolszki Attila, az Ifjúság Óbecséért civil szervezet elnöke a fiatalok munkáját mutatta be.

Erer

Naslovi

Popularni Članci