U Javnom preduzeću Komunalac: Uništena oprema za ribolov

  10 april 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U krugu Javnog preduzeća Komunalac 2. aprila javno je uništena nedozvoljena oprema za ribolov koju su ribočuvari Parka prirode „Stara Tisa“ kod Bisernog ostrva oduzeli od ribokradica od marta 2013. do februara 2015. godine.

U prisustvu pokrajinskog inspektora za ribarstvo i članova komisije, radnici Komunalca sa članovima i volonterima udruženja ribolovaca iz Bačkog Gradišta i Čuruga uništili su 550 komada mreže ukupne dužine oko 17.000 metara, tri vrške i tri senkera.
Rukovodilac Parka prirode „Stara Tisa“ Laslo Balzam je rekao da čuvari u proseku godišnje zaplene 7-8 kilometara mreže i da su u ovoj godini podnete tri prijave protiv počinilaca. „Nažalost, sudstvo nije baš efikasno, ima nekoliko slučajeva za koje su prijave podnete pre dve-tri godine i ti postupci još traju. Sada je dogovoreno da slučajeve ribokrađa preuzme na sebe inspektor za ribarstvo i da on podnese prijave. Možda će to biti efikasnije, mi smo mu dostavili svu dokumentaciju o zaplenjenoj opremi, pa ćemo videti kakav će rezultat biti“, rekao je Balzam.
Što se tiče dozvola za pecanje, novim zakonom o ribarstvu koji je stupio na snagu krajem 2014. godine, određeno je da se za svako zaštićeno dobro u Srbiji izdaju posebne dozvole.
„Nema više jedinstvenih dozvola za pecanje kao što je bilo do sada. Zaštićena dobra imaju svoje dozvole, ali ih ne izdaju oni, nego se te dozvole štampaju u Beogradu. Cene je odredilo resorno ministarstvo, dnevne dozvole koštaju 1.000, višednevne 2.000, a godišnje 4.000 dinara. Ribolovačke dozvole sa drugih zaštićenih područja ne važe za Park prirode ’Stara Tisa’. Komunalac više ne izdaje dozvole, odnosno nemamo više doplatne karte koje smo mi izdavali, nego ribolovci moraju da imaju posebnu dozvolu za pecanje na našim vodama u parku prirode“, objasnio je Laslo Balzam, rukovodilac zaštićenog dobra kod Bisernog ostrva koje je u nadležnosti JP Komunalac.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci