Dečji praznik: Lazareva subota u Bečeju

  10 april 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U pravoslavnoj crkvi „Sveti velikomučenik Georgije“ prošle subote je proslavljena Lazareva subota, poznatija kao Vrbica, u prisustvu velikog broja dece, građana i vernika.

Vrbica je praznik koji se slavi subotom, u šestoj nedelji posta, a posvećen je sećanju na vaskrsenje Lazara i ulazak Hrista u Jerusalim, koga su dočekala deca. Zato se ovaj praznik smatra radosnim, dečjim praznikom. Običaji nalažu da se za Vrbicu deca svečano obuku, a oko vrata im se okače zvonca na trobojci, koja simbolizuju pobedu života nad smrću, kao i da se nakon službe dele osvećene vrbove grančice i sa njima tri puta ophodi crkva. Mlade vrbove grančice se odnose kućama i tog dana počinju uskršnji praznici.
Pravoslavni vernici ove godine Uskrs, koji je pokretan praznik i smatra se praznikom nad praznicima, obeležavaju u nedelju, 12. aprila, a danas, na Veliki petak se po tradiciji farbaju jaja u crvenu, ali i u druge jarke boje. U religiji i mitologiji jaje ima veliki značaj, naročito se često spominje u mitovima o stvaranju sveta, dok se u narodnim verovanjima smatra simbolom rađanja, života i plodnosti. Prvo jaje koje se oboji u crveno naziva se „čuvarkuća“ i čuva se do sledećeg Uskrsa.
Uskrs se proslavlja u krugu porodice i tradicionalnim tucanjem šarenim jajima.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci