Zbog nedavnih krađa: Noćna kontrola grobalja

  10 april 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zbog nedavnih krađa na pravoslavnom groblju Javno preduzeće Komunalac, u čijoj nadležnosti je održavanje i čuvanje grobalja u opštini, uputio je saopštenje medijima u kom se navodi da je u noći između 23. i 24. marta sa „14 grobnih mesta ukradeno više predmeta od mesinga u vidu slova, ramova za slike, krstova, ukrasnih mesinganih i bakarnih ruža i jedne vazne“, i da je pogrebni radnik, koji je primetio nestanak predmeta, o tome obavestio policiju koja je uradila uviđaj i direktora Komunalca.

U saopštenju se navodi da u okviru opisa posla i za vreme radnog vremena na grobljima od 7 do 18 časova, kada su otvorene kapije „pogrebni radnik – čuvar, ima obavezu da građanstvu bude omogućen nesmetan ulazak i boravak na groblju, kao i da se stara o čistoći i mogućnosti korišćenja vode, toaleta, pomoći u nalaženju parcela i grobova, reda i ponašanju na groblju“. Zatim se navodi, da se pravoslavno groblje prostire na 4 hektara površine „koja je ograđena nižom žičanom ogradom od 1,5 metra“ koja je „nepregledna sa više strana zbog žbunova i drveća“ što „otežava čuvanje, posebno noću“. „Kapije se zatvaraju u 18 časova, a ukoliko se smrkava ranije, i pre tog vremena. U toku noći sve kapije su zaključane i upaljena su dva svetla na mrtvačnicama. Dežurstva u toku noći nisu bila u angažovanju, osim obilazaka ulaza na groblju. Obimna pojava krađa, počevši od nestanka svežeg rezanog i saksijskog cveća, a kulminacijom u nasilnim krađama vrednih predmeta sa grobova, obavezuje da se hitno nađe rešenje za bezbednost grobalja“, navedeno je u saopštenju, a „svim oštećenim licima – staraocima grobnih mesta kojima je naneta bol i šteta“ upućeno je „moralno izvinjenje“.
U saopštenju Komunalca piše da je preduzeće 25. marta policiji dostavilo odštetni zahtev – šteta je, prema proceni nadležnih iz Komunalca, oko 120.000 dinara – protiv nepoznatih počinilaca.
Iz Komunalca je saopšteno i da će ovo preduzeće preduzeti mere za bolje obezbeđenje groblja. O tome šta je od 25. marta do početka aprila učinjeno, pitali smo direktora Komunalca Norberta Kovača koji je rekao da je rukovodiocu grobalja naložio da ubuduće svi sporedni ulazi na grobljima budu zaključani, osim glavnih ulaza tokom dana. „Sa firmom Link FTO smo napravili ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i njihovi radnici su od 1. aprila angažovani da noću obilaze i kontrolišu sva tri groblja u Bečeju. Za sada smo to mogli da obezbedimo, nadam se da će biti efekta. Sa predsednikom opštine je dogovoreno da ovaj problem moramo rešiti, obavestio sam ga da u programu rada Komunalca za 2015. godinu postoji plan uvođenja video-nadzora na grobljima. Naš program za ovu godinu je usvojen, za te namene je predviđeno oko milion dinara i bilo je planirano da se radovi sprovedu u trećem kvartalu ove godine. Videćemo šta i koliko može da se uradi za planiranih milion dinara. Tokom leta ćemo pripremiti projekat i tražiti ponude da vidimo koliko to košta, sa koliko kamera, na koliko mesta, kako će to funkcionisati, ko će dobijati izveštaje o snimljenom materijalu i tek tada ćemo znati da li će predviđena sredstva biti dovoljna da se video-nadzor postavi na sva tri groblja ili samo na nekom od njih. U planu nam je da to uradimo ove godine, jer su se i prošle godine u ovom periodu desile slične krađe, ali na velikom katoličkom groblju, gde su bili srušeni i spomenici. Sada je bila samo krađa, sa 14 grobnih mesta je ukraden materijal koji bi mogao da posluži kao sekundarna sirovina. Šefu pogrebne službe sam naložio da prikupi sve podatke o oštećenju na grobovima i da kontaktira sve koji su oštećeni da nam dostave predračune za saniranje štete koju će im Komunalac nadoknaditi“, rekao je direktor Komunalca Norbert Kovač.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci