Prvenstvo Evrope u Račicama: Evropsko srebro za Marka Novakovića

  08 maj 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na Prvenstvu Evrope u Češkoj u disciplini K-2 200 m u kajaku dvosedu Bečejac Marko Novaković je sa Nebojšom Grujićem osvojio srebrnu medalju. Pobednika je odlučio foto-finiš. Naši kajakaši su kroz cilj prošli sa 68 hiljaditih zaostatka u odnosu na Nemce Ronalda Rauhea i Toma Libšera. Bronza je pripala Aurimasu Lankasu i Edvinasu Ramanauskasu iz Litvanije.

- S obzirom na okolnosti koje smo imali pre početka takmičenja, povredu Nebojše, zbog čega je trenirao smanjenim intenzitetom, kao i da je sezona počela nešto ranije, moramo biti zadovoljni srebrnom medaljom - rekao je za Bečejski mozaik Marko Novaković, koji je ostvarenim rezultatom zajedno sa svojim kolegom potvrdio da se nalazi u svetskom vrhu kajakaškog sporta, a priliku za novu potvrdu zajedno sa Nebojšom Grujićem imaće već za dve nedelje, kada će se ponovo suočiti sa Nemcima na Svetskom kupu koji se održava od 22. do 24. maja u Duisburgu.
- Nisu samo Nemci u pitanju. Rusi su izuzetno opasni. Objektivno, teško je izdvojiti nekoga. Ujednačen je kvalitet. Videlo se to i u Češkoj. Gotovo sve posade će se naći i u Nemačkoj. Očekuje nas izuzetno neizvesna borba. Nadam se da ćemo i ovog puta biti na visini zadatka i da ćemo potvrditi dobar rad u pripremnom periodu. Ukoliko se sklope sve kockice i ne budemo imali peh, kao što je to bilo u Račicama kada mi je načas ispalo veslo, velike su šanse da osvojimo zlatnu medalju - kaže Marko Novaković, pored kog su na prvenstvu u Račicama nastupila još dva Bečejca. Marko Tomićević je na maratonu u jednosedu na 5.000 m zauzeo 4. mesto. Titulu je osvojio Danac Rene Poulsen, ispred Maksa Hofa iz Nemačke i Aleha Jurenije iz Belorusije. Treći Bečejac koji je bio član naše najbolje selekcije na šampionatu Evrope je Dejan Terzić, koji je u muškom dvosedu sa Ervinom Holpertom u disciplini K-2 500 m zauzeo šesto mesto.
Kajakaška reprezentacija Srbije je šampionat starog kontinenta završila sa sedam osvojenih medalja: jednim zlatom, jednim srebrom i pet bronzanih odličja. Od ukupnog broja medalja čak četiri osvojeno je u olimpijskim disciplinama, a osim toga, srpski kajakaši u dve discipline bili su nadomak medalja.
Sa sedam osvojenih medalja kajakaška i kanu reprezentacija Srbije zauzela je deveto mesto u konačnom plasmanu šampionata u konkurenciji 36 nacionalnih timova.
Najviše medalja osvojili su Nemci, ukupno 11 (7 zlata, 3 srebra, 1 bronza). Isti broj medalja osvojili su drugoplasirani Rusi (4 zlata, 4 srebra, 3 bronze) i Belorusi koji su na trećem mestu (4 zlata, 3 srebra, 4 bronze).

V.F.

Naslovi

Popularni Članci