Memorandum o saradnji opštine Bečej i Fondacije Tijane Jurić: Borba protiv nasilja nad decom – „Tijana klik“ u Bečeju

  08 maj 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Potpisivanjem memoranduma o saradnji između opštine Bečej i Fondacije Tijane Jurić 29. aprila opština Bečej se uključila u programe tek osnovane fondacije u cilju prevencije svih oblika nasilja i zlostavljanja dece, koji će se na teritoriji opštine realizovati od septembra meseca.

Memorandum o saradnji potpisali su predsednik opštine Vuk Radojević i Igor Jurić, otac Tijane Jurić i osnivač Fondacije, u prisustvu predsednika Skupštine opštine Bečej i predsednika Opštinskog saveta za bezbednost Nenada Tomaševića, predsednice Fondacije Jasmine Vuletić i koordinatorke Centra za prevenciju devijantnog ponašanja dece iz Novog Sada Biljane Kikić Gujić.
„Naš rad i program će se zasnivati na obukama koje su vezane za bezbednost dece. Početak rada je planiran od septembra meseca, a do tada ćemo se mi iz Fondacije maksimalno pripremiti i siguran sam da će stanovnici opštine Bečej biti zadovoljni našom saradnjom. Želim da iskažem veliku zahvalnost predstavnicima opštine Bečej na ukazanoj prilici i siguran sam da ćemo to i opravdati“, rekao je Igor Jurić, otac petnaestogodišnje devojčice Tijane Jurić koja je ubijena prošle godine.
Jurić je istakao da je reč o neprofitnoj fondaciji i da se saradnja ne zasniva na finansijskoj, nego na tehničkoj pomoći i podršci. „Nama će trebati tehnička podrška i taj tip pomoći, a ne finansijska. Želim to da napomenem da neko ne pomisli da smo došli ovde ili da smo uopšte u nekoj saradnji iz neke zle namere, dakle nije u pitanju nikakav novac, niti finansijska podrška, već ćemo se isključivo baviti zaštitom dece, to je cilj i dok sam ja živ to će tako biti“, rekao je otac Tijane Jurić.
Predsednik opštine i predsednik Skupštine opštine Bečej Vuk Radojević i Nenad Tomašević su istakli da je lokalna samouprava prepoznala značaj osnivanja Fondacije Tijane Jurić i da je spremna da sarađuje i ustupi sve raspoložive kapacitete u realizaciji budućih zajedničkih aktivnosti.
„Saradnju sa Fondacijom Tijane Jurić pre svega vidimo kao mogućnost podizanja nivoa svesti svih nas u opštini Bečej, tu mislimo ne samo na javne, društvene činioce, nego i na sve sugrađane. Neophodno je ovakvim aktivnostima podići nivo svesti i ukazati na ozbiljnost zaštite dece, da smo mi ti koji smo dužni i odgovorni da vodimo računa o tome i kao roditelji i u krajnjem slučaju kao odgovorna lica na određenim funkcijama, i imamo obavezu da preduzmemo određene aktivnosti u tom pravcu. Mi u opštini Bečej i uz pomoć Saveta za bezbednost opštine smo spremni da budemo posvećeni tom poslu i današnji memorandum o saradnji koji ćemo potpisati u cilju realizacije projektnih aktivnosti kada je u pitanju zaštita dece od svih vidova nasilja i zlostavljanja, jeste jedan od koraka koji preduzimamo“, rekao je predsednik opštine Vuk Radojević i zahvalio se što je opština Bečej prepoznata kao partner u pravcu obezbeđivanja zaštite dece od svih oblika nasilja.
Koordinatorka Centra za prevenciju devijantnog ponašanja dece iz Novog Sada Biljana Kikić Gujić je kazala da se u Bečeju već dve godine sprovodi program prevencije nasilja i zlostavljanja dece putem interneta, a da je projekat „Tijana klik“ samo nadogradnja tih aktivnosti i da je ova organizacija spremna da pruži Fondaciji Tijane Jurić stručnu pomoć u realizaciji programa.
Novinarima je rečeno da su u pitanju projekti koji su već realizovani u nekim sredinama i planirano je da se oni sprovode i u drugim gradovima i školama, a da je posle Novog Sada i Sombora, saradnju sa Fondacijom Tijane Jurić prihvatila i opština Bečej u kojoj će zajedno sa nevladinom organizacijom Astra i Upravom granične policije iz Sombora biti organizovane tribine o trgovini ljudima namenjene deci uzrasta od 15 godina i više, zatim predavanja i obuke o prevenciji nasilja i zlostavljanja dece putem interneta namenjene deci uzrasta od 5. do 8. razreda osnovnih škola, i besplatan kurs samoodbrane namenjen deci koja su napunila 10 godina, devojkama i ženama. Cilj drugog dela programa je da se ukaže na to da je borba protiv nasilja moguća i kulturom, a reč je pre svega o „Vidovdanskom festivalu Glas anđela – Tijana Jurić“, koji će biti održan u junu mesecu u mestu Svetozar Miletić, gde je telo ubijene devojčice pronađeno. Planiraju se, zatim, i pozorišne predstave u selima koja nemaju pozorišta pod pokroviteljstvom i partnerstvom Fondacije, u kojima glume deca starija od 15 godina.
„Sam cilj i osnivanje Fondacije je da se nikad ne zaboravi i da se nikad ne ponovi to što se desilo Tijani i da sva naša deca budu bezbedna. Ako makar jedno dete primeni nešto što je čulo, naučilo ili shvatilo iz naših projekata, mi smo naš cilj ispunili“, kazala je Jasmina Vuletić, predsednica Fondacije Tijane Jurić.

Tijana Jurić

Tijana Jurić (Subotica, 4. maj 1999 – Bajmok, 26. jul 2014) bila je petnaestogodišnja devojčica iz Subotice. Oteta je i ubijena u noći između 25. i 26. jula 2014. godine u blizini sela Bajmok. Poslednji put viđena je 25 minuta posle ponoći, nedaleko od Sportskog centra „Rata“ u Bajmoku, dok joj je telo pronađeno dvanaest dana kasnije, 7. avgusta, na zapuštenom smetlištu u naselju Čonoplja u opštini Sombor.
Za njeno ubistvo optužen je Dragan Đurić (34), mesar iz Surčina, koji je uhapšen u noći između 6. i 7. avgusta prošle godine i u toku je njegovo suđenje.
Cilj Fondacije Tijane Jurić je da se edukativnim i preventivnim delovanjem bori protiv nasilja nad decom i da stvori bolju i bezbedniju budućnost za decu.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci