Pripreme za novu školsku godinu: Bez velikih ulaganja u školama

  04 septembar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poslednje pripreme pred početak nove školske godine u svim školama u opštini okončane su prošle nedelje, a kako navode direktori škola, osim minimalnog tekućeg održavanja objekata, većih ulaganja tokom letnjeg raspusta nije bilo.

„Škola u Bačkom Petrovom Selu već godinama izostaje iz većih ulaganja, kada je reč o rekonstrukciji školske zgrade i konačno bi bilo vreme da i mi dođemo na red. Predsednik opštine je i ove godine obećao, međutim, mi smo i ove godine izostali, ništa praktično nije rađeno unazad nekoliko godina što se tiče značajnih ulaganja u objekat, a trebalo bi, tim pre što smo sada druga škola po veličini u opštini Bečej po broju đaka, posle škole ’Zdravko Gložanski’. U novoj školskoj godini imamo više od 550 učenika u 28 odeljenja“, navodi direktor OŠ „Šamu Mihalj“ u Bačkom Petrovom Selu Ferenc Beretka.
Direktorica OŠ „Zdravko Gložanski“ Suzana Đukić je rekla: „Tokom leta unutar škole nismo ništa radili, ali je ispred školske zgrade postavljena zaštitna ograda i nova saobraćajna signalizacija, a izgrađen je i novi trotoar. U pitanju je investicija opštine preko Direkcije za izgradnju, a sve te mere bi trebale da doprinesu većoj bezbednosti kako naših učenika, tako i ostalih učesnika u saobraćaju“.
Prema rečima direktora OŠ „Petefi Šandor“ Engelberta Siča Budaija, tokom letnje pauze u ovoj školi urađene su sitne popravke. „Kad je reč o većim ulaganjima, prošle godine smo uradili zamenu kotlova i ugradili šest novih, tako da očekujem da ove godine nećemo imati problema sa grejanjem. Tokom leta smo aplicirali kod Ministarstva sporta i omladine za sredstva za završetak sale za fizičko vaspitanje i sada čekamo odgovor. U Drljanu su trenutno u toku radovi na školskoj zgradi i nadam se da će izgradnja školske zgrade koja je započeta 2008. godine konačno biti i završena“, rekao je Sič Budai.
U OŠ „Sever Đurkić“, kako je rekla direktorica škole Brankica Tapavica, tokom leta su okrečene dve učionice i urađene sitne popravke, a tek predstoji realizacija projekata za koje su školi odobrena sredstva. „Tokom leta su odobreni projekti i sada nam predstoji sprovođenje javnih nabavki. Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje je odobrio 430.000 dinara za opremanje tri učionice, u pitanju su interaktivne table, i očekujemo da će to biti završeno u toku oktobra. Iz Pokrajinskog sekretarijata za energetiku dobili smo 7,3 miliona dinara za izolaciju fasade školske zgrade, i za to treba da se raspiše javna nabavka. Mi smo ranije pokušali da sve to objedinimo u jedan projekat, međutim, u tome nismo uspeli jer je u pitanju oko 20 miliona dinara, tako da ćemo raditi po fazama i očekivanja su da realizacijom prve faze imamo bar 30 posto uštede kada su u pitanju troškovi za grejanje. Predstoji i sanacija krova na fiskulturnoj sali za koju takođe treba da raspišemo javnu nabavku“, kazala je Tapavica.
U Osnovnoj školi „Svetozar Marković“ u Bačkom Gradištu tokom raspusta urađena je rekonstrukcija kotlarnice za grejanje, a u okviru redovnog održavanja objekta okrečeno je nekoliko učionica.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci