Jesenja setva u bečejskom ataru: Kiša odložila radove

  13 novembar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Završetak setve pšenice u Srbiji očekuje se u narednih desetak dana. Do kraja prošle nedelje setva pšenice je obavljena na 70 odsto površina od predviđenih 500.000 hektara, a pribojavalo se da setva neće biti urađena u optimalnom roku, jer je tokom oktobra bilo zasejana svega trećina planiranih površina, naime, kako je izjavio agroekonomski analitičar Milan Prostran, poljoprivrednici su u početku oklevali, jer nemaju dovoljno novca, cena pšenice nije stimulativna, a država nije ispunila obećanu dinamiku u isplati subvencija. Prostran je istakao da se pšenica u Srbiji seje na 450.000 do 600.000 hektara.

Prethodni kišni period je odložio završetak jesenjih radova navode iz poljoprivredne kancelarije opštine Bečej.
„Do početka novembra najveći deo kukuruza je obran, malo je kiša odložila završetak jesenjih radova, ali se ipak uspelo sve na vreme uraditi“, rekao je prošle nedelje član Opštinskog veća za poljoprivredu Anđelko Mišković. Rekao je i da su prinosi kukuruza bili veoma različiti. „Imate delove bečejske opštine na kojima je bilo beznačajno smanjenje roda kukuruza, dok je na nekim drugim delovima rod bio manji i do 50 posto. Na to su verovatno uticale padavine koje nisu bile jednako raspoređene na teritoriji opštine, to se direktno odrazilo na oplodnju, a kasnije i na prinos. Generalno se ne može govoriti o smanjenju prinosa, ali je sigurno da se ova godina može označiti kao jedna u kojoj je visoka temperatura imala uticaj na smanjenje roda, koji je kod kukuruza u proseku od 5 do 8 tona po hektaru“.
Mišković je istakao da će ove jeseni na teritoriji bečejske opštine biti 10 posto više površina pod pšenicom nego prošle godine.
„Najveći deo pšenice je posejan u optimalnom agrotehničkom roku, setva još nije završena u potpunosti, pšenica se seje još na nekim parcelama, a karakteristično je to da će površine pod pšenicom biti nešto veće u odnosu na prošlu godinu. Uporedo sa završetkom setve radi se i zimska priprema zemljišta, tanjiranje kukuruzovine i na kraju dubinsko oranje“, rekao je član Opštinskog veća za poljoprivredu i dodao da su troškovi setve na prošlogodišnjem nivou ali da poljoprivrednicima pravi problem to što je ove godine prihod bio značajno manji, a to utiče na sve.
„Ove jeseni će pšenice biti mnogo više posejano, oko 20-25 posto više nego lane“, rekao je direktor Opšte zemljoradničke zadruge Bečej, Miroslav Glavaški. „Sva semenska roba u Vojvodini – i domaća i strana – je prodata. U bečejskom ataru i ovom delu Bačke je oko 95 posto planiranih površina već posejano pšenicom i to u optimalnom roku. Setva je u završnoj fazi i mislim da će ove nedelje biti okončana. Troškovi setve su za 10 procenata veći u odnosu na prošlu godinu. Najviše je poskupelo đubrivo, a razlog je, kako kažu uvoznici, narušen odnos evra i dolara. Đubrivo je za oko 15 procenata skuplje nego prošle godine. Zbog toga je verovatno manje korišćeno osnovno đubrivo, pa će potražnja za azotnim đubrivom biti veća kad dođe vreme prihrane u februaru i martu. Zbog vremenskih prilika kasnilo se sa skidanjem kukuruza i ti radovi se privode kraju i očekuje se da će i oni ove nedelje biti završeni i da će se nastaviti sa pripremom zemljišta za prolećnu setvu. Skidanje ostalih kultura je urađeno na vreme, od svih jesenjih kultura soja je najviše podbacila, oko 40-50 posto je manje rodila ove nego prošle godine“.
Poljoprivrednik iz Bečeja Karolj Brkeš navodi da je na svojim parcelama zasejao pšenicu već početkom oktobra, a sada je završio i zimsko oranje: „Pšenicu smo posejali pre ovih kiša i lepo je nikla. Uvek idem na jedan plodored i na 25 do 35 posto površine sejem pšenicu, a ostali deo je za suncokret, soju i kukuruz, tako sam rasporedio i ove godine. Sada smo kontrolisali njive zbog poljskih miševa, ima ih, vide se rupe u zemlji. Preporučujem i drugim poljoprivrednicima da prekontrolišu svoje oranice na vreme i preduzmu odgovarajuće mere kako se ovi glodari ne bi razmnožili jer im ovo vreme pogoduje. U ataru su radovi još u punom jeku, na jednom manjem delu parcela ima još šećerne repe, oko 5-10 posto kukuruza još nije obrano, i setva pšenice još ponegde traje, a radi se i zimsko oranje. Pšenica koja je kasnije zasejana još nije nikla, pa je preporuka da se valjcima povalja zasejano seme i zbog miševa i zbog daljeg isušivanja zemljišta“.
Prema rečima Berkeša sadašnja jesenja setva je bila skuplja od prošlogodišnje. „Jedino je gorivo bilo jeftinije, za oko 15 posto, međutim, veštačko đubrivo je 15 posto skuplje, seme pšenice, naročito uvozno seme, je i do 20 posto skuplje nego prošle godine, tako da kad se sve sabere, troškovi su veći nego prethodne godine“.
Kad je reč o subvencijama Berkeš je rekao da je on jedan od poljoprivrednika koji su uspeli da dobiju sve subvencije od države. „Ja sam jedan od srećnijih ratara kojem su isplaćene subvencije, na šta imamo pravo po zakonu, ali dosta mojih kolega poljoprivrednika kažu da su dobili novac samo za naftu i za veštačko đubrivo, ali za površinu im još nije plaćeno. Isto tako i kod stočara ima problema, nisu još dobili subvencije za mleko, za stoku po grlu bez obzira na to da li je reč o svinjama ili kravama“.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci