Prodat PIK „Bečej“: Novi vlasnik „MK grupa“

  25 decembar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Za nešto više od pet minuta licitiranja „MK grupa“ Miodraga Kostića kupila je PIK „Bečej“ u bankrotu na licitaciji održanoj 17. decembra u upravnoj zgradi kombinata u centru Bečeja za 45,5 miliona evra, jer je ponudila pola miliona evra više od Industrije mesa „Matijević“ za kombinat u celini, bez dvorca „Fantast“.

Kapital PIK-a je procenjen na 85,5 miliona evra, a početna cena na licitaciji bila je 42,7 miliona evra.
„MK grupa“ u roku od 30 dana treba da potpiše ugovor i da plati celokupnu cenu – pre licitacije je obezbeđen depozit od 17,1 milion evra – a to bi se moglo desiti već krajem ove nedelje, nakon odluke Komisije za zaštitu od konkurencije.
S obzirom na to da PIK „Bečej“ svojim poveriocima duguje oko 60 miliona evra, a da je kombinat prodat za 45,5 miliona evra, postavlja se pitanje kako će biti plaćeni poverioci, jer „nedostaje“ oko 15 miliona evra. O tome je stečajni upravnik kombinata Pavel Severinji rekao: „Poveriocima će se procentualno smanjiti iznos duga, tako da će se iz mase od 45,5 miliona izmiriti dugovanja PIK ’Bečej’. To će, između ostalog, biti moj deo posla u periodu koji je pred nama. Meni prestaje funkcija stečajnog upravnika kada stigne sudsko rešenje i kada potpišemo ugovor sa kupcem, više neću obavljati funkciju generalnog direktora, ali brojne tehničke stvari treba završiti“.
„MK grupa“ je kupila RJ Ratarstvo u čijem sklopu je 2.908 hektara zemljišta pod sistemima za navodnjavanje, centar za doradu semena, mešaonica stočne hrane, silosi kapaciteta od 44.500 tona i mehanizacija. U RJ Svinjarstvo postoji farma na kojoj godišnje može da se proizvede 100.000 tovljenika. U RJ Govedarstvo su dve farme kapaciteta 1.950 krava, tu je zatim Fabrika za preradu povrća „Flora“, deo ribnjaka, restoran „Ribnjak“ i poslovni prostor u „Master centru“ u Novom Sadu. Dvorac Fantast nije prodat, jer ga je zemljoposednik Bogdan Dunđerski zaveštao Matici srpskoj, ali će novi kupac imati pravo zakupa i na tom objektu.
U finansijskom izveštaju kombinata za 2014. godinu navodi se da je broj zaposlenih 1.361, ali se barata i podacima da je u kombinatu sada zaposleno 1.126 radnika na neodređeno vreme i 168 na određeno vreme. Sve u svemu, za sada se ne zna koliko će zaposlenih novi vlasnik da zadrži.
„Cilj nam je da napravimo modernu kompaniju po evropskim standardima. U narednom periodu plan nam je da primimo određeni broj radnika i njihov broj će se sigurno povećavati u budućnosti u zavisnosti od toga kako će se određeni segmenti kompanije poboljšavati, širiti i unaprediti“, izjavio je nakon licitacije direktor „MK grupe“ Jovan Purar. Ono što je za sada jasno da novi vlasnik PIK-a neće da prekida proizvodnju u „Flori“, na ribnjaku i u stočarstvu. Predstoji i analiza poslovanja kombinata i zavisno od potrebe, određen broj radnika će dobiti priliku da se vrati na posao. Kriterijum će biti, istakao je Purar, profesionalnost, odanost kompaniji i sposobnost prilagođavanja drugačijem i modernijem načinu rada.
Osim oko 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je vlasništvo kombinata, firma gazduje i sa oko 8.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u zakupu.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci