musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Osnivanje lokalne akcione grupe: Sredstva iz IPA fondova

Oko 190 miliona evra odobreno je ruralnom sektoru iz IPA fonda ove godine, rečeno je između ostalog na skupu održanom u opštini Bečej početkom februara u organizaciji lokalne samouprave i Regionalne razvojne agencije (RRA) Bačka povodom osnivanja Lokalne akcione grupe (LAG) u Bečeju.

„Nažalost, opština Bečej nema strategiju ruralnog razvoja, a osnivanjem ovog tela, biće omogućeno da se posebno u ruralnim sredinama, putem projekata, aplicira za sredstva iz ovih predpristupnih fondova Evropske unije i da se značajno podigne kvalitet života“, rekao je predsednik opštine Vuk Radojević.
„Prednost kod projekata imaće nevladin sektor, turističke organizacije, pozorište. Ovim projektom predviđeno je i privatno-javno partnerstvo, kao i programi socijalne zaštite, a ruralne strategije praviće se po principu lider tehnologije, odnosno aktivnog učešća zainteresovanih u radnoj grupi, prilikom izrade projekata, između ostalog“, istakao je direktor RRA Bačka Srđan Vezmar.
Prema rečima Ivane Pajić iz Evropskog pokreta Novi Sad koji je partner projekta, učešće pokreta se podrazumeva u koordinaciji i pisanju projekata, koji su prvenstveno namenjeni poljoprivredi i razvoju ruralnih sredina. Ova akciona grupa, delovaće najverovatnije po principu pravnog lica (d.o.o.). Po osnivanju, zainteresovani će biti blagovremeno informisani, a od naredne godine, moći će da apliciraju za sredstva fonda.

S.T.

Rate this item
(0 votes)
back to top